Daca te muti la casa noua si ai una sau mai multe masini, este recomandat sa dispui si de un garaj pentru protejarea acestora.
De asemenea, daca stai deja la casa si vrei sa ai mai multa grija de masina ta cea noua, construirea unui garaj trebuie sa fie pe lista ta de prioritati.
Acesta trebuie sa deserveasca diferite nevoi; de exemplu, daca esti pasionat de mecanica, poti construi si un canal tehnic pentru facilitarea diferitelor reparatii la masina. Insa, daca vrei doar ca acesta sa-ti protejeze masina, vei avea nevoie de un proiect simplu si usor de executat. Iata ce trebuie sa stii, inainte de a incepe treaba:
Inainte de a incepe procesul de obtinere a autorizatiilor necesare, poti stabili cateva detalii despre cum vrei sa arate garajul tau. Acesta poate fi o constructie individuala, pentru una, doua sau mai multe masini, cu acces spre interiorul casei sau cu diferite facilitati, precum un beci sau alte spatii de depozitare. Dimensiunile garajului trebuie sa permita deschiderea usilor masinii, dar si depozitarea diferitelor accesorii si materiale.
Usa de garaj va fi o parte esentiala in acest proces. Aceasta protejează, contribuie la felul in care va arăta in final garajul si va fi definitorie pentru intreaga structura a acestuia. Ia in considerare si felul in care usa de garaj se deschide, pentru a te asigura ca nu exista obstacole si ca nu incurci in vreun fel traficul si, cel mai important, alege usa de garaj tinand cont de toate aceste lucruri.
In ceea ce priveste alegerea materialului, poti opta pentru lemn, BCA, caramida sau boltari, in functie de posibilitati, de nevoi si de materialele folosite pentru celelalte constructii din jurul casei.
Garajul poate avea si o usa de acces pentru persoane sau poate fi conectat cu restul casei. Nu uita ca, pentru orice constructie de acest tip, vei avea nevoie de o fundatie suficient de puternica pentru a sustine zidurile.
Nicio constructie nu poate fi realizata fara autorizatiile acordate de autoritatile competente. Fie ca vrei sa o amplasezi pe un teren cumparat, inchiriat sau aflat in coproprietate, vei avea nevoie de toate actele necesare, inainte de a demara proiectul. Amenda pentru incalcarea legislatiei in acest caz este cuprinsa intre 10.000 si 100.000 de lei.
Primul pas este obtinerea certificatului de urbanism. Pentru asta, vei avea nevoie de:
Odata ce primesti acest certificat, poti sa continui procesul prin obtinerea avizelor de la Agentia pentru Protectia Mediului. De asemenea, pentru instalatiile de apa si curent din garaj, vei avea nevoie de avize de racordare la reteaua de de utilitati.
Nu uita nici de proiectul tehnic. Acesta trebuie facut de un arhitect, in functie de criteriile prezente in certificatul de urbanism. Pentru obtinerea autorizatiei finale, va trebui sa depui la primarie urmatoarele acte:
Legea te obliga sa incepi lucrarile intr-un interval de maximum 12 luni de la primirea autorizatiei de construire. In caz contrar, valabilitatea acesteia expira si vei fi nevoit sa treci din nou prin acest proces.
Chiar daca masina ta va fi ferita de privirile celor cu intentii nepotrivite, asta nu inseamna ca garajul nu trebuie securizat. Daca este vorba de un garaj anexat casei, exista mai multe sanse ca hotii sa patrunda usor in locuinta si te expui, astfel, unui risc mai mare. Asigura-te ca sistemul de inchidere este unul performant si instaleaza camere de supraveghere sau alarme. Daca depozitezi in garaj si biciclete, anvelope sau alte obiecte de valoare, trebuie sa tii cont de riscul la care iti expui bunurile.
In cazul in care garajul dispune si de o usa pentru accesul persoanelor sau de geamuri, alege sisteme antiefractie si sticla securizata.Un garaj rezistent si sigur te va feri de surprize neplacute si te va ajuta sa-ti iei gandul de la griji.
Fa cele mai bune alegeri cand vine vorba de o investitie necesara pentru protectia masinii tale. Nu uita ca este important sa urmezi toti pasii impusi de lege pentru a primii autorizatiile si avizele necesare. In acest fel, vei putea sa-ti pui, in sfarsit, planul in aplicare si sa te bucuri de o multime de avantaje.
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Ce trebuie sa completezi daca ai obtinut venituri din dobanzi la depozite bancare in 2024
Adevaratele valori ale Romaniei: Cine sunt liceenii care au facut istorie in SUA?
Partenerii nostri
Organizarea posturilor, intr-o societate privata. Reglementari cheie si explicatiile specialistilor
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului