Ce trebuie sa-i faci frigiderului, ca sa iti vina FACTURI mai MICI la curent: nu trebuie amplasat oriunde si trebuie dezghetat des
facturi energieeficientizare consum energiefacturi mici
Iarna se apropie cu pasi repezi si odata ce temperaturile din termometre vor scadea, facturile noastre se vor scumpi.
Ca sa nu iti cheltuiesti tot salariul doar pe facturi si mancare in aceasta iarna, e recomandabil sa tii cont de cateva sfaturi legate de modalitati eficiente de economisire a energiei in propria locuinta.
De exemplu, o atentie foarte mare trebuie sa o acorzi bucatariei, in special frigiderului, consumatorul suprem de energie din aceasta incepere. Daca vei sti sa il utilizezi si asamblezi corespunzator, vei vedea un consum de energie mai redus in aceasta iarna.
Facturi mai mici la curent
"Pentru ca functioneaza 24 de ore din 24,
frigiderul este unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din locuinta. Indiferent de clasa de eficienta energetica a acestuia, exista cateva reguli care, urmate, va vor ajuta sa economisiti bani.
De pilda, daca nu este prevazut cu un sistem de dezghetare automata, dezghetati frigiderul la fiecare sase luni, pentru a-i asigura o functionare eficienta, cu un consum mai mic de energie. Tineti-l departe de sursele de caldura si curatati-l periodic de praf in partea din spate. Nu puneti alimente fierbinti in frigider si deschideti usa frigiderului cat mai rar.
Cand utilizati plita de gatit, folositi inelul de dimensiunea potrivita vasului. Tineti capacul asezat pe oala si veti reduce semnificativ timpul de gatire. Nu fierbeti mai multa apa decat aveti nevoie, altfel veti consuma energie inutil. Ridicati capacele vaselor si deschideti usa cuptorului cat mai rar posibil, pentru a nu pierde caldura, deci energie. Opriti plita electrica sau cuptorul cu 5-10 minute inainte de sfarsitul gatitului, pentru a profita de caldura reziduala. Utilizati hota la o viteza mai mica si pastrati filtrele curate, pentru a maximiza eficienta energetica a acesteia", recomanda expertii Romania Eficienta.
Cum sa reduci consumul de energie electrica iarna
In aceeasi ordine de idei, e foarte important sa fii atent si la iluminatul locuintei tale. "Prima regula este sa stingeti luminile de fiecare data cand parasiti o camera. Adaptati consumul de lumina in functie de nevoi: de pilda, atunci cand cititi, este mai eficienta o lampa flexibila decat o lampa de tavan cu multe becuri, ce ilumineaza toata incaperea inutil. De asemenea, la fel de utile sunt intrerupatoarele care va permit reglarea luminii", mai puncteaza expertii in energie si consum eficient.
Foto: manager.ro