Atunci cand vine vorba despre renovarea sau amenajarea unei case sau a unui apartament, o intrebare care apare adesea face referire la nivelul costurilor alocate pentru baie. Aceasta preocupare este cu atat mai relevanta cu cat amenajarea baii se poate dovedi a fi cea mai costisitoare camera din intreaga locuinta. In plus, baia nu ar trebui sa fie doar un spatiu utilitar, ci un sanctuar personal care ofera momente de liniste si relaxare, indispensabile in ritmul alert al vietii moderne din ziua de astazi. Este locul unde poti scapa pentru cateva minute de cotidian si sa-ti oferi timpul si spatiul necesar pentru tine insuti.
Este de la sine inteles ca vei folosi baia in fiecare zi a vietii tale, iar vine cu un cost. Pe langa cheltuielile initiale de constructie, utilizarea zilnica a baii are doua componente majore: cheltuielile initiale de amenajare si cheltuielile recurente. Vorbim in randurile urmatoare in detaliu despre toate aspectele pe care ar trebui sa le iei in seama atunci cand vrei sa te apuci de amenajarea baii!
Cheltuielile initiale de constructie includ instalarea sistemelor sanitare, termice si electrice, pregatirea suprafetelor pentru finisaje (sape, tencuieli, impermeabilizari), finisaje (gresie, faianta, vopsea lavabila) si costul dotarilor specifice baii (obiecte sanitare, baterii, mobilier).
Cele mai importante costuri ale amenajarii unei bai
In primavara anului trecut, in Bucuresti, costurile totale ale amenajarii unei bai (design, proiectare, executie, materiale) variau in functie de nivelul de confort si estetica oferit. Potrivit unei analize bee-studio.ro, amenajarea unei bai decente ti-ar putea scoate din buzunar cel putin 5.000 de euro. Daca iti doresti o baie cu finisaje si accesorii de calitate superioara, suma necesara ajunge la 10.000 de euro. Iar daca te gandesti la o baie luxoasa (cu marmura, granit, baterii high-end), pregateste-ti cel putin 25.000 euro.
Tinand cont insa de faptul ca vei folosi acea baie timp de aproximativ 25 de ani, costul zilnic de utilizare al baii nu mai este atat de mare. Spre exemplu, in cazul unei bai elegante, costul zilnic de utilizare ar fi de 1 euro, iar pentru o baie de lux de 2.5 euro.
Mai departe, cheltuielile recurente includ consumabilele (sampoane, geluri de dus, hartie igienica), prosoapele, covorasele si produse de curatare. De asemenea, in aceasta categorie mai pot fi incluse cheltuielile pentru intretinerea baii si cheltuielile pentru utilitati (incalzire, apa, electricitate). Si in acest caz costurile pot varia destul de mult, in functie de preferintele fiecaruia. Potrivit analizei, cheltuielile recurente sunt de aproximativ 4 ori mai mari decat cele legate de amenajarea initiala. In aceasta situatie, concluzia nu poate fi decat una singura. Si anume ca merita sa investesti din prima intr-o baie facuta asa cum trebuie, cu finisaje si produse de foarte buna calitate.
Citeste si: Cum sa iti construiesti o casa mare si luxoasa in Romania fara sa dai o avere
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cursul valutar EURO- LEU 2025. La ce sa te astepti daca platesti chirie, rate la credite in euro sau ai depozite bancare?
NU mai platesti amenzi din greseala! Solutia geniala introdusa de Banca Transilvania
E oficial. Anul acesta bugetarii si pensionarii NU mai primesc majorari de salarii si pensii
Partenerii nostri
Modificari in Codul Muncii. Protectia angajatilor si hartuirea la locul de munca
Evidenta programului de lucru - ce prevede Codul Muncii si explicatiile specialistilor
Tranzactii intre firma si persoana fizica: Cum stabiliti pretul pentru a evita problemele fiscale
Impozitare microintreprinderi: 5 modificari esentiale aduse de OUG nr. 156/2024
Te-ar putea interesa si
Cursul valutar EURO- LEU 2025. La ce sa te astepti daca platesti chirie, rate la credite in euro sau ai depozite bancare?
NU mai platesti amenzi din greseala! Solutia geniala introdusa de Banca Transilvania