Casa modern decorata cu bun-gust si bani putini. Cum e posibil?
home decodecoratiuni interioare
Tindem adesea sa ne dorim sa reamenajam locuinta, constatand ca aceasta nu mai e in pas cu moda si cu tendintele actuale. Exista, insa, o problema. Renovarea nu este tocmai ieftina si, chiar daca banii nu ar fi o problema, a te aventura la o renovare totala inseamna timp si deranj, ceea ce nu e tocmai confortabil, mai ales daca nu ai un alt spatiu in care sa locuiesti pana cand renovarea e gata. Pentru a evita aceste neplaceri, designerii de interior ofera cateva sfaturi:
1. Cand doresti sa aduci un suflu nou locuintei, schimba elementele de decor
Designerii fac clar distinctia intre amenajare si decorare. Amenajarea se refera in special la finisaje, la parchet, gresie, faianta, marmura, sau la obiecte precum cada, cabina de dus, chiuveta, etc. In schimb, decorarea are la baza elemente care au scopul de personalizare a locuintei. Obiecte care nu sunt strict necesare, ci folosite pentru a crea un aspect placut si pe gustul locatarului.
Astfel, designerii de interior recomanda celor care vor sa dea un suflu nou locuintei sa nu se apuce sa schimbe gresia din baie sau parchetul, ci sa se axeze pe elementele de decor: draperii, perdele, covoare, plante ornamentale, perne decorative, oglinzi, etc.
Schimband draperiile, perdelele si covorul intr-o camera, iti va crea impresia ca ati renovat-o cu totul, daca alegeti cu atentie materialele si, desigur, culorile.
2. Less is more
De cele mai multe ori, aspectul locuintei ne deranjeaza din cauza faptului ca incaperile au devenit prea incarcate. Cu timpul, tindem sa strangem in casa tot soiul de obiecte, fie cumparate, fie primite cu diverse ocazii. Chiar daca ele se potrivesc cu designul incaperilor, atunci cand sunt prea multe, micsoreaza vizual spatiul, il incarca si confera o senzatie de apasare.
Renunti la obiectele inutile, depoziteaza-le undeva si bucura-te de mai mult spatiu in propria locuinta. Poate asa nu veti mai simti nevoia acuta a unei schimbari mai mari.
3. Daca simtiti nevoia de mai mult spatiu, apelati la oglinzi, in loc sa renuntati la anumiti pereti
Poate parea simplu sa darami un anumit perete, insa astfel de renovari sunt si costisitoare, produc si mizerie si pot afecta structura de rezistenta a cladirii. In schimb, poti compensa lipsa de spatiu cu oglinzi. Ele creaza impresia de spatiu amplu, mai ales in incaperile luminate din belsug.
4. Mai multa lumina
Inainte de a fi convins ca ai nevoie de o renovare complexa, asigura-te ca locuinta ta e corect luminata si, mai ales, joaca-te cu sursele de lumina. Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii este sa se rezume la o singura sursa de lumina, fie cea de la fereastra, fie cea de la lustra.
Imbunatateste luminozitatea cu benzi cu leduri, veioze de perete, veioze cu picior sau spoturi luminoase.
Vei pune in evidenta toate elementele din incapere si se va crea senzatia unui spatiu mai mare si modern.
5. Vrei sa schimbi pardoseala, dar ti se pare un deranj prea mare? Spune ''bun venit'' mochetei
Fie ca ai gresie sau parchet, e normal sa te plictisesti de ele la un moment dat. Pe de alta parte, parca nu iti surade nici ideea de a le inlocui, pentru ca nu ai vrea atat de mult ''deranj'' in casa. Ei bine, alege o mocheta care sa acopere actuala pardoseala.
Mocheta e foarte raspandita in special in casele americanilor. Conceptul de mocheta, mai ales in living sau dormitor creeaza o atmosfera intima si eficientizeaza si capacitatea incaperilor de a mentine caldura. De asemenea, e foarte placut sa calci in permamenta pe o suprafata moale si placuta la atingere, iar despre rolul ei decorativ, nici nu mai vorbim: daca te plictisesti de modelul ales, o poti schimba chiar tu, fara ajutorul vreunui profesionist.
6. Opteaza pentru obiecte clasice, care nu se vor demoda in urmatorul sezon
In ziua de astazi, trendurile in materie de amenajari interioare se schimba in ritm alert, tocmai pentru a incuraja consumul. Daca nu esti duspus sa iti schimbi periodic obictele de decor, opteaza pentru materiale de calitate si design clasic, minimalist, cat mai simplu si mai usor de integrat si de adaptat la viitoare schimbari.
Astfel, nu vei cheltui periodic bani pentru ca locuinta ta sa fie in trend. Alege culori usor de combinat, de preferat pastelate, si obiecte cu motive cat mai simple.