Placile frumos lustruite, liniile curate, durabilitatea, usurinta intretinerii, varietatea de culori si stiluri justifica aceasta tendinta. Blaturile din piatra naturala se incadreaza cu usurinta in orice decor si creeaza o frumoasa armonie. Unii oameni prefera acest material pentru o suprafata ce va ramane relativ neschimbata in timp, iar altii gasesc bucurie intr-un finisaj care le reflecta personalitatea.
Un blat de bucatarie din piatra naturala reprezinta o optiune excelenta pentru a avea o opera de arta in casa ta. Exista mai multe tipuri de material natural pentru un blat bucatarie superb, ca de exemplu granit, marmura sau travertin. Iata ce trebuie sa stii despre acestea:
Granit
Granitul reprezinta una dintre cele mai populare variante pentru un blat de bucatarie din piatra deoarece este foarte rezistent si durabil. Daca ai nevoie de un material pe care il vei utiliza intens, tine cont ca un blat de bucatarie din granit nu se zgarie prea usor, nu se arde si isi pastreaza culoarea in timp. Are o frumusete aparte, naturala, ce nu poate fi egalata de imitatii. Desi majoritatea oamenilor considera ca se gaseste mai mult in varianta cenusie, coloristica sa este foarte variata, de la crem sau bej la portocaliu, roscat ori albastru. Este o piatra speciala si diferitele modele includ cristale punctiforme, diferite granulatii, pete neregulate, irizatii multicolore, nervuri, striatii sau stratificari de nuante.
Granitul poate avea finisaj lucios sau mat, in functie de preferinte si de interiorul bucatariei. Are avantajul de a putea fi taiat cu usurinta in multe forme si de a se potrivi atat stilului retro, traditional, cat si celui contemporan sau minimalist. Atunci cand optezi pentru aceasta piatra naturala, tine cont de greutatea sa si asigura-te ca poate fi suportata de mobilier.
Marmura
Durabil, elegant, placut estetic si foarte valoros, blatul de bucatarie din marmura reprezinta o alegere potrivita pentru o bucatarie de lux. Eleganta clasica a acestui material natural reprezinta probabil cea mai distincta caracteristica a sa. Nuanta subtila a marmurei poate varia de la alb la negru, insa indiferent de alegere, se va incadra perfect oricarui context, modern sau traditional. Un blat de bucatarie din marmura este o optiune perfecta pentru a aduce putina caldura intr-o bucatarie care contine multe elemente stricte. De asemenea, este o alegere ideala pentru a oferi un aspect bogat si luxos. Asa ca, daca intentionezi sa iti impresionezi oaspetii cu un decor inspirat din palatele occidentale, opteaza pentru un blat din marmura.
Travertin
Datorita aspectului sau sofisticat si luxos, travertinul se aseamana destul de mult cu marmura. Este un material extrem de popular, are un aspect neregulat si include goluri in structura sa. Datorita texturii sale, travertinul face ca blaturile de bucatarie sa aiba un aspect deosebit. Un blat de bucatarie din travertin este special si prin gama de culori precum crem, bej, ivoire, coral, argintiu, maro, galben-portocaliu. De cele mai multe ori, acest material este utilizat pentru a imbina modernul cu aspectul antic, de epoca. Are o rezistenta crescuta la solicitarea mecanica, socuri, compresiune si uzura. Travertinul este simbolul elegantei rafinate, iar suprafata catifelata a placilor aduc o nota aparte unei bucatarii.
Ce tip de intretinere necesita un blat din piatra naturala?
Chiar daca crezi ca piatra este indestructibila, materialele naturale au nevoie de o ingrijire adecvata pentru a-si mentine rezistenta si frumusetea in timp. De regula, suprafetele din piatra naturala pot fi curatate cu un detergent lichid usor, insa unele dintre ele necesita o atentie deosebita. De exemplu, marmura este o roca metamorfica, inrudita cu calcarul si este afectata de bauturi acidulate precum vin, sucuri, zeama de lamaie, otet sau chiar cafea sau ulei de masline. Se poate pata foarte usor, asa ca este nevoie sa fie stearsa imediat in cazul in care s-au varsat astfel de lichide pe blat. De asemenea, fiind o roca moale, marmura are nevoie de etansare. Mai exact, este necesara o impermeabilizare cu o substanta speciala pentru a preveni patarea sau murdarirea.
Blaturile din travertin sunt si ele extrem de reactive la lichidele acidulate precum sucul de portocale sau de lamaie. Chiar si cea mai mica pata poate duce la decolorare. Fiind o piatra naturala poroasa, travertinul trebuie curatat cu produse cu ph neutru si lustruit periodic pentru a i se pastra frumusetea.
Granitul este o roca solida si nu are nevoie de o intretinere speciala pentru a-si pastra calitatile. Astfel, este necesara curatarea blatului cu o carpa curata si apa calda, si indepartarea petelor de grasimi cu solutii speciale pentru granit.
De regula, intretinerea unui blat din piatra naturala necesita curatarea frecventa de praf cu o laveta uscata, folosirea unui detergent cu ph neutru si lustruirea suprafetelor matuite cu o ceara profesionala. In cazul scurgerilor de lichide, suprafata va fi stearsa imediat. Nu se folosesc substante chimice sau agenti corozivi pentru curatare, dar se pot aplica periodic tratamente specifice
Blaturile din piatra naturala sunt ideale pentru a-i oferi bucatariei tale un aspect unic. Indiferent de materialul ales, este important sa creezi un spatiu elegant si functional. Piatra naturala reflecta personalitatea fiecaruia, de aceea este o alegere potrivita pentru camera in care iti petreci mare parte din timp.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212