Amenajarea locuintei in stil modern: idei si solutii recomandate
mobiladormitoramenajari interioarelocuintalivingideimobilier
Stilul modern in amenajarile interioare isi are originile in Germania inceputului de secol XX, cand a inceput sa existe o preocupare tot mai mare pentru imbinarea elementelor artistice cu cele functionale. Prin urmare, stilul modern reprezinta o imbinare armonioasa intre arta si functionalitate, fiind caracterizat de elemente simple si de lipsa aproape totala a elementelor ornamentale care nu au nici o alta utilitate.
Desi a trecut mai bine de un secol de la aparitia sa, modernismul este inca la moda, astfel ca poti alege si tu acest stil pentru locuinta ta. Noi te ajutam, si iti recomandam cateva idei pe care sa le pui in practica in fiecare camera.
Livingul in stil modern
Luminozitatea este elementul principal care trebuie sa caracterizeze un living amenajat in stil modern, iar in acest sens, culoarea zugravelii trebuie sa fie intr-o nuanta deschisa. Totusi, in cazul in care optezi pentru alb, peretii trebuie decorati cu cateva tablouri, fotografii inramate, panouri decorative sau alte elemente ornamentale, pentru a evita atmosfera „de spital” pe care o insufla o incapere in alb complet.
Canapelele si fotoliile trebuie sa fie simple si in culori neutre, fiind de evitat cele matlasate, cu diferite imprimeuri sau in culori stridente. Mobilierul poate fi completat de o masuta pentru cafea, de asemenea, cat mai simpla, iar pentru iluminat poti folosi lampadare sau veioze amplasate in diferite zone din incapere.
Cum se amenajeaza un dormitor modern
Si in cazul dormitorului, trebuie sa predomine nuantele neutre, insa cu o usoara tenta calda, pentru a crea un mediu cat mai confortabil si primitor. Poti alege un
set de mobila pentru dormitor cu pat tapitat, insa trebuie sa te orientezi catre un pat solid, prevazut cu sertare pentru depozitare suficient de incapatoare. La fel, noptierele trebuie sa fie la randul lor incapatoare, iar dulapul, unul generos, dar nu foarte masiv.
Daca dormitorul are o fereastra suficient de mare, poti extinde pervazul pentru a amenaja aici un spatiu intim, cu cateva perne, pe care sa il folosesti pentru citit sau pentru a savura un ceai cald intr-o zi ploioasa de toamna.
Bucataria moderna
Dintr-o bucatarie moderna nu trebuie sa lipseasca niciunul dintre electrocasnicele indispensabile unui astfel de spatiu, care sa se imbine armonios cu mobilierul. Spatiile pentru depozitare vor fi ascunse vederii, iar dulapurile folosite in acest sens trebuie sa fie simple, fara ornamente care sa nu aiba un rol functional. Suprafetele trebuie sa fie stralucitoare, de aceea se recomanda folosirea pieselor metalice, iar spatiul trebuie sa fie larg, oferind suficienta libertate de miscare. De obicei, bucatariile mari se preteaza pentru un astfel stil, putand fi incluse intr-un open space care sa includa si livingul.
Ca materiale, mai pot fi folosite piatra naturala, marmura sau granitul, ideale pentru amenajarea blatului dar si au unui mic bar, cu scaune inalte.
Datorita celor cateva elemente pe care le au in comun, stilul modernist este adesea confundat cu cel contemporan sau cu minimalismul, insa trebuie facuta o distinctie clara intre ele.
Astfel, despre orice obiect de mobilier sau decoratiune produsa la momentul prezent se poate spune ca apartine stilului contemporan, insa nu acelasi lucru se va mai spune si peste cativa ani. Asadar contemporanismul este mai degraba un trend care se modifica permanent, incadrandu-se uneori in tiparele modernismului. Totusi, un apartament modern ramane asa timp de mai multi ani, pe cand unul amenajat in stil contemporan isi pierde aceasta eticheta destul de rapid.
In ceea ce priveste minimalismul, acesta este un stil bazat pe renuntarea la tot ce nu este esential. Am vazut mai devreme ca si modernismul promoveaza renuntarea la ornamentele si decoratiunile care nu au vreo functionalitate, insa, spre deosebire de minimalism nu se rezuma doar la lucrurile strict necesare.