In casele din Romania, in special in cele din mediul rural, sobele cu lemne inca sunt o realitate. Recent au aparut insa unele zvonuri conform carora sobele cu lemne ar fi urmat sa fie interzise, lucru care i-a speriat pe multi romani. Ministerul Mediului vine acum cu lamuriri, oferind explicatii suplimentare despre ceea ce se va intampla in viitor.
Vestea buna este ca Mircea Fechet, ministrul Mediului, a spus acum cu subiect si predicat ca sobele cu lemne nu vor fi interzise in Romania. La nivelul Ministerului Mediului se doreste insa modernizarea acestor dispozitive, mai ales in contextul in care exista o directiva din partea Uniunii Europene in acest sens.
„Cel putin cat va trai generatia mea, nu va fi interzisa incalzirea cu leme deoarece lemnul este o resursa regenerabila. Niciodata nu am discutat la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor asa ceva pentru ca este o prostie. E adevarat ca poti sa vii cu un proiect prin care sa finantezi sobe eficiente energetic”, a declarat in urma cu cateva zile ministrul Mircea Fechet.
Potrivit informatiilor oferite de ministru, incepand cu aceasta toamna va fi lansat un program prin care romanii isi vor putea moderniza sobele pe care le au in case. Prin intermediul acestui program, pentru o astfel de lucrare ei vor putea beneficia de o finantare de cel putin 80% din partea statului, prin “Rabla pentru Sobe”. Potrivit oficialilor de la minister, modernizarea sobelor clasice cu lemne reprezinta o etapa importanta pentru scaderea poluarii si pentru micsorarea consumului, prin marirea randamentului.
„Avem un program de sobe pe care il vom lansa in aceasta toamna. O sa finantam sobe energetice. Din acest punct de vedere, exista niste normative europene care spun, de exemplu, ca randamentul trebuie sa fie de minim 75%. Programul se numeste Rabla pentru Sobe, asa cum l-am numit noi, si e aproape gata. Ne propunem sa finantam un procent insemnat, de minim 80%. Omul nu poate sa puna mai mult de 10, 20%”, a mai adaugat ministrul Mediului.
Programul-pilot „Rabla pentru Sobe”, lansat de Ministerul Mediului, vizeaza modernizarea aparatelor de incalzire din gospodariile situate in comunele din 27 de judete, conform Legii muntelui nr. 197/2018. Cu un buget de 500 de milioane de lei, programul ofera finantare de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, pana la un plafon de 10.000 de lei pentru fiecare aparat de incalzire nou.
Scopul este inlocuirea sobelor vechi cu aparate moderne, cum ar fi sobe, seminee sau termosobe, care folosesc lemn, peleti sau bricheti si respecta standardele de eficienta si emisii impuse de Directiva EcoDesign. Aceste aparate trebuie sa aiba o putere nominala intre 8kw si 35kw, un randament minim de 80%, si sa respecte limitele stricte privind emisiile de particule, gaze volatile, monoxid de carbon si oxizi de azot.
Primariile din comunele eligibile vor aplica pentru participare in program prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Dupa aprobare, oamenii se pot inscrie online, iar in functie de bugetul alocat fiecarei primarii, vor primi vouchere pentru achizitionarea noilor sisteme de incalzire.
Citeste si: Nu mai cheltui mii de lei pe renovari! Iata ce poti face cu mai putin
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Sfatul unui consultant financiar: cand luati un credit, puneti raul inainte. Veti putea sustine rata peste 15 ani daca va imbolnaviti?
Ce isi doresc angajatii romani de la cariera, dupa 45 de ani. Date surprizatoare de pe piata muncii
Harta antreprenoriatului romanesc: cum s-au dezvoltat firmele noastre in ultimii 15 ani?
Partenerii nostri
Desfiintarea unor locuri de munca. Procedura si documentatie, explicate de specialisti
Cadouri in bani sau tichete CADOU cu ocazia Craciunului - PROCEDURA
Facilitati fiscale reglementate de O.U.G. nr. 107/2024 (anulare accesorii si debite principale)
Untold SRL, amendata cu 15.000 EURO pentru nerespectarea GDPR: ce au descoperit autoritatile
Desfiintarea locului de munca: ce probleme pot aparea. MODEL decizie concediere
Top 15 greseli in Telemunca pentru care angajatorii pot fi amendati: studii de caz