10 trucuri care te ajuta sa tii casa INCALZITA mai mult timp
incalzire casafacturi casasfaturi incalzire casa
Preturile facturilor ne ard la buzunare. Din pacate, arderea fiind la modul figurat, ea nu genereaza si mult dorita si tot mai costisitoarea caldura in locuintele noastre. Asa ca, daca nu prea ai surse si resurse, ar fi bine sa inveti cum sa-ti pastrezi casa incalzita cat mai mult timp.
Exista cateva metode la indemana oricui pentru a face economie si a nu mai plati
facturi care sa te cocoseze.
Organizatia Internationala a Sanatatii a recomandat setarea temperaturii la minimum 21 de grade Celsius, dar exista si organisme locale care recomanda o temperatura de 18 grade Celsius, in locuinte.
Iata 10 metode prin care iti poti incalzi si pastrezi locuinta incalzita cat mai mult timp:
1. Lasa soarele sa intre
A trage draperiile are dublu sens, la fel cum este si miscarea acestora. Daca, asa cum este acum, soarele inca mai straluceste si incalzeste, nu ai de ce sa acoperi geamurile cu draperii. Lasa soarele sa intre si sa incalzeasca atat cat poate camerele casei tale. La fel, dupa ce nu mai beneficiezi nici de lumina nici de caldura astrului zilei, trage draperiile, de data asta, pentru a pastra caldura.
2. Foloseste timer-ul centralei
Fiecare centrala de apartament are un termostat. Acesta poate fi setat la ce temperatura vrei tu. Cu cat tu si ceilalti locatari ai casei sau ai apartamentului sunteti mai putin frigurosi, cu atat mai bine. In primul rand, porniti incalzirea cand chiar nu se mai poate fara.
De asemenea, programeaza pornirea centralei cu 30 de minute mai devreme de momentul in care te trezesti, dar setata la o temperatura mai mica. Este mai bine asa decat daca centrala incepe sa functioneze cand te trezesti si este setata la o temperatura mai ridicata.
3. Ia canapaeaua din fata caloriferului
Da, este foarte bine sa te tolanesti pe canapeaua de langa calorifer. Este cald si bine si poate tragi si un pui de somn. Insa, tocmai canapeau aceea va impiedica difuzarea uniforma a caldurii in camera in care este amplasata. De aceea, muta canapeaua de langa calorifer pentru ca aerul cald sa poata circula liber.
4. Ai grija de izolatii
Trebuie sa stii ca, atunci cand locuinta incepe sa se incalzeasca, 25% din caldura se pierde prin acoperis. Ca sa reduci acest procent, este recomandata o izolatie de 25 de cm in interiorul podului. Caldura se pierde si prin pereti. Desi izolarea acestora este costisitoare, pe termen lung, iti vei amortiza cheltuiala prin scaderea valorii facturilor.
5. Izoleaza sursele de caldura
Daca ai un rezervor de apa calda, asigura-te ca este perfect izolat. Acest lucru va face ca apa sa fie pastrata calda mult mai mult timp si vor fi reduse si costurile cu incalzirea.
6. Multumeste-te cu o temperatura mai mica
Din pacate, ne-am obisnuit sa fim risipitori. Asta inseamna inclusiv ca vrem - desi nu este firesc - sa stam si iarna in casa in pantaloni scurti si in tricouri cu maneca scurta. Iata ca nu degeaba s-au inventat sosetele, puloverele sau tricourile din lana, mai ales din lana de oaie merinos. Acest tip de lana nu zgarie si nu provoaca mancarimi, iar piesele vestimentare realizate din 100% lana merinos sunt usoare dar foarte calduroase cand este frig si, in acelasi timp, nu te supraincalzesc cand temperatura creste. In acelasi timp, spre deosebire de hainele din casmir care sunt mult mai scumpe si mult mai greu de intretinut, cele din lana merinos pot fi curatate la masina de spalat, pentru unele tipuri de haine nefiind nevoie nici macar de detergent special pentru lana.
7. Izoleaza usile, ferestrele si crapaturile
Poti face acest lucru cu costuri minime, cauciucul cu care poti face acest lucru fiind destul de ieftin si usor de instalat.
8. Cumpara un radiator termostatic
Instalarea unor sisteme de control a caldurii si a unui radiator termostatic genereaza economii de energie de pana la 40%, comparativ cu o casa care nu dispune de aceste facilitati. Acest sistem controleaza momentul in care incepe incalzirea propriu-zisa a casei, astfel ca vei consuma energie doar cand vei avea nevoie de caldura. Noi termostate inteligente pot fi controlate prin intermediul telefoanelor mobile, astfel ca poti porni centrala cand esti in drum spre casa.
9. Schimba centrala
Daca centrala ta este mai veche de 10 ani, nu ar strica sa o inlocuiesti cu un model nou care, evident, este mult mai eficient.
10. Reflecta caldura
Panourile radiante de caldura sunt ieftine, usor de instalat si asigura pastrarea caldurii emanate de centrala. Panourile reflecta caldura inapoi, in camera.