Aproape un sfert de milion de romani au iesit din zona riscului de saracie
mariana campeanusaraciecombatere saracieprograme
Potrivit ministrului Muncii, Mariana Campeanu, circa 240.000 de romani au iesit din zona riscului de saracie, prin programele Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Cu toate acestea, Campeanu a aratat ca riscul de saracie incepe sa se apropie nu numai de persoanele care nu au un loc de munca si nu au mijloace importante de trai, ci chiar si de cei care sunt in activitate si au o slujba, pentru ca, desi a fost majorat, salariul minim din Romania este la un nivel foarte mic.
"De aceea, anul acesta, am luat masura pentru anul viitor sa marim salariul minim pe economie, trebuie sa fie una din masurile care sa conduca la obtinerea unor venituri care sa poata sa permita unor familii sa-si creasca copiii cat mai bine", a spus Campeanu, citata de Agerpres.
Ministrul a aratat ca ministerul pe care-l conduce are mai multe proiecte, cum ar fi programul pentru tineri aflati in situatie de risc, programul national privind cresterea calitatii serviciilor sociale pentru copii, integrarea sociala a tinerilor cu dizabilitati sau crearea unor sisteme standardizate de ingrijire pe timp de zi a copiilor.
Campeanu a adaugat ca, in termen de patru luni de la terminarea unei forme de invatamant, un tanar trebuie sa fie din nou ocupat, fie sa-si continue studiile, fie sa-si gaseasca un loc de munca, fie sa participe la un curs de formare profesionala.
"Avem pe fondul social european, inclusiv pe programarea de anul acesta, doua proiecte pilot, Garantia pentru tineri, care sa ne permita ca, in viitoarea programare, sa avem bune practici in aplicarea acestor proiecte ca sa putem obtine si rezultate importante", a spus Campeanu, cu ocazia lansarii programului RO10 "Copii si tineri la risc, initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si promovarea incluziunii sociale".
Programul, implementat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, are o valoare totala de 26.212.353 de euro si este finantat prin granturile norvegiene SEE 2009-2014, prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene.