Ajutoare de urgenta de 5 milioane de lei pentru familiile si persoanele singure afectate de inundatii
ajutoare inundatiiinundatii romaniaajutor guvern inundatiilocuinte inundatii
Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgenta in valoare de 5.000.000 de lei pentru sprijinirea familiilor si persoanelor singure afectate de inundatii anul acesta, ale caror locuinte au fost avariate partial sau in totalitate.
Banii provin din creditele bugetare aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale pentru anul 2020.
Hotararea aprobata de Executiv stabileste acordarea unor sume intre 1.000 si 4.000 de lei, astfel:
- cate 4.000 de lei familiilor si persoanele singure ale caror locuinte au fost afectate in proportie de peste 75%;
- cate 2.000 de lei familiilor si persoanele singure ale caror locuinte au fost afectate in proportie cuprinsa intre 50% si 75%;
- cate 1.500 de lei familiilor si persoanele singure ale caror locuinte au fost afectate in proportie cuprinsa intre 25% si 50%;
- cate 1.000 de lei familiilor si persoanele singure ale caror locuinte au fost afectate in proportie de pana la 25%.
De aceste sume beneficiaza numai persoanele singure si familiile care au inregistrat pagube in cazul locuintelor in care traiesc efectiv, indiferent de regimul juridic al detinerii acestora.
Daca o familie sau o persoana detine mai multe locuinte afectate, ajutorul se acorda o singura data.
Actul normativ mai prevede ca familiile si persoanele singure ale caror bunuri din locuinta au fost deteriorate sa primeasca cate 500 de lei, indiferent de numarul sau de tipul bunurilor, ajutor acordat inclusiv familiilor si persoanelor singure care vor beneficia de sprijin financiar in urma avarierii locuintelor.
De asemenea, in cazul pierderii de vieti omenesti, Executivul a decis ca familia persoanei decedate sa beneficieze suplimentar de suma de 5.000 de lei, indiferent de numarul victimelor.
Ajutorul se plateste sotului/sotiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2, ori, in lipsa acestora, persoanei fizice care demonstreaza cu acte doveditoare ca s-a ocupat de organizarea inmormantarii, prin agentiile teritoriale de plati si inspectie sociala, pana cel tarziu la data de 10 decembrie 2020.
Listele cu beneficiarii ajutoarelor de urgenta sunt centralizate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, dupa ce sunt avizate in prealabil de catre primarii localitatilor afectate si de prefecti, fara a mai fi nevoie de efectuarea de anchete sociale.