Interviu cu Anca Pascu. Despre depasirea propriilor limite in viata profesionala si in cea personala
anca pascurobin sharma in romaniarobin sharmaleadership
Anca Pascu este CEO la Diamond Experience. Are peste 14 ani de experienta in vanzari, marketing si organizare de evenimente. Cei mai multi profesionisti o cunosc drept "omul care il aduce pe Robin Sharma in Romania".
Mai mult de atat, Anca Pascu este antreprenoare, manager in cadrul unei companii private, sotie si mama. Face mai mult decat zece femei la un loc. Pentru ca poate. Inainte de toate, pentru ca vrea. De la vointa pleaca totul. Aici se formeaza atitudinea, elementul vital care catalizeaza orice forma de reusita.
Anca Pascu isi datoreaza o mare parte din succes lui Robin Sharma, unul dintre cei mai cunoscuti experti in leadership din lume. I-a citit cartile, i-a urmat programele si a aplicat sfaturile sale in propria ei viata. Rezultatele sunt pe masura asteptarilor.
Unul dintre cele mai bune evenimente ale anului, pentru profesionisti si pentru antreprenori, este Best Performance Tactics for Success, organizat de Anca Pascu. Invitatul special este Robin Sharma.
In cadrul unui interviu oferit pentru Manager.ro, Anca Pascu ne ofera cateva raspunsuri, solutii si repere in materie de leadership si dezvoltarea competentelor in viata profesionala si in cea personala.
Maria Nicutar: Robin Sharma ti-a schimbat viata. Este mult spus? In ce fel crezi ca viata ta ar arata altfel fara sfaturile lui, pe plan profesional si pe plan personal?
Anca Pascu: Robin Sharma m-a ajutat mult sa imi imbunatatesc viata. Cu siguranta ca ar fi aratat altfel viata mea, daca nu l-as fi descoperit. Nu as fi reusit, in primul rand, sa organizez acest eveniment si sa ii ajut si pe altii sa isi schimbe viata in bine, in urma interactiunii pe care o vor avea cu Robin Sharma. Mai mult de atat, nu as fi avut cand sa fac atata de multe lucruri intr-un timp atat de scurt, 24 de ore cat are o zi. Datorita lui Robin Sharma, am invatat sa ma concentrez pe ce este important, sa ma trezesc dimineata, ca sa folosesc acel timp pretios in care nimeni nu te deranjeaza, si astfel sa reusesc sa fac lucruri pe care altii nu le finalizeaza pana la sfarsitul zilei.
Maria Nicutar: Care sunt cele mai importante lectii de leadership pe care orice om de afaceri le invata de-a lungul dezvoltarii sale profesionale?
Anca Pascu: Ca poti sa faci o treaba extraordinara, sa aduci valoare celor din viata ta, atat in plan familial, cat si profesional, fara sa ai nevoie de un titlu pentru asta.
Maria Nicutar: Cat de eficient sunt aplicate strategiile de leadership in afacerile din Romania? Mai avem de recuperat fata de mediul business din Vest, fata de mediul business din tarile nordice?
Anca Pascu: In Romania, abia acum incep sa se contureze strategii de leadership cu adevarat eficiente, mai ales de cand din ce in ce mai multi speakeri vin la noi si ne ajuta sa intelegem mai multe despre mediul de business din afara tarii. Sigur ca e foarte importanta si intrarea pe piata a multinationalelor, expunerea din ce in ce mai multor manageri la MBA-uri facute in afara tarii. Tot acest schimb de informatie isi pune amprenta intr-un sens pozitiv.
Cred ca mai avem multe de recuperat legat de programul de munca al angajatilor si de gasirea echilibrului intre viata profesionala si personala. S-ar putea sa fie legat de modul productiv al angajatilor in care se desfasoara o zi de lucru. In Germania, de exemplu, la ora 17:30/18:00, cand s-a incheiat programul de lucru, toata lumea pleaca si se concentreaza pe viata personala. Numai asa poti fi eficient a doua zi si la birou. Asta sustine si Robin Sharma, sa inveti sa te relaxezi dupa perioade intense de lucru pentru a fi eficient pe termen lung.
Maria Nicutar: Cum alegi speakerii pe care urmeaza sa ii promovezi? De ce factori tii cont pentru a incepe o colaborare cu un profesionist precum Robin Sharma?
Anca Pascu: Cel mai important aspect de care tin cont este sa ma fi ajutat pe mine, sa imi fi imbunatatit mie diverse arii, sa fi simtit prin experienta proprie ca intr-adevar este o persoana remarcabila, care poate aduce valoare in vietile celor din jurul sau.
Maria Nicutar: In afaceri, nu avem numai zile senine. Mai sunt si zile in care pierdem clienti importanti si zile in care competitorii ne fura idei de produse sau angajati buni. Care sunt regulile de aur de care tii cont pentru a-ti mentine atitudinea pozitiva si proactiva chiar si in perioadele de timp mai dificile?
Anca Pascu: Pot raspunde fara ezitare ca atitudinea pozitiva si proactiva vine din faptul ca ma concentrez intotdeauna pe lucrurile bune din viata mea. Cred ca faptul ca am un jurnal, in care imi scriu zilnic lucrurile pentru care sunt recunoscatoare, a adus valoare de 100% in viata mea. De fiecare data cand apar zile mai putin senine, imediat fac un switch catre o stare pozitiva, gandindu-ma ca am atatea persoane si motive pentru care pot fi recunoscatoare. Rememorez zambetul fetitelor mele cand ajung acasa sau cand ne jucam impreuna, ma gandesc la atatea momente in care am castigat clienti, am castigat angajati buni. Cand am citit pentru prima data despre ideea de a scrie lucrurile pentru care esti recunoscator, mi s-a parut ceva usor prea siropos, eu fiind o persoana destul de pragmatica. Insa am inceput sa citesc din ce in ce mai des despre oameni de succes care practica acest obicei si carora le-a schimbat viata intr-un mod pozitiv (Robin Sharma, Tony Robbins, Oprah, Brian Tracy, Richard Branson, etc) si atunci am decis sa incerc. Rezultatele remarcabile pe care le-am vazut m-au facut sa continui si in ziua de astazi, dupa 3 ani de zile.
Maria Nicutar: Care trebuie sa fie motivatiile unui antreprenor de succes. Afacerile sunt mult mai mult decat motoare de productie financiara. Spre ce ar trebui sa ne orientam atentia atunci cand incepem o afacere?
Anca Pascu: Motivatia unui antreprenor de succes trebuie sa fie un drive interior extraordinar. Asa va reusi sa faca tot ce si-a propus. Atunci cand se va trezi dis de dimineata animat de ideea ca incepe o noua zi in care se va putea ocupa de businessul sau, atunci cand ii vor veni multe idei pe care le va duce la bun sfarsit si nu doar pentru a face bani, inseamna ca isi va fi gasit motivatia suprema. Sigur ca si banii sunt foarte importanti, insa daca acesta este singurul motiv, la primul moment in care va da de greu pe parte financiara, nu isi va mai gasi resurse sa continue. Dar daca va face totul din pasiune si in acele momente grele, va gasi motivatia sa mearga mai departe.
Maria Nicutar: Care sunt cele mai importante reguli de care ar trebui sa tinem cont pentru a reusi in plan profesional, fie ca suntem antreprenori sau carieristi?
Anca Pascu: Sa fim productivi, sa nu pierdem timpul cu ce nu aduce valoare in viata noastra. Traim in era Facebook, email, etc. Concentrarea noastra a ajuns sa fie foarte scazuta, tocmai pentru ca ne este distrasa atentia in mod constant. Nu putem fi creativi si sa dezvoltam directii de business noi, sa livram la nivel exceptional atunci cand avem task-uri de indeplinit, daca nu reusim sa ne concentram pe ce avem de facut cu adevarat. Ne ia mai mult de 11 minute ca sa fim cu adevart concentrati pe un subiect la care lucram. Daca ne tot intrerupem pentru Facebook, Instagram, emailuri, etc, vor trece alte 11 minute ca sa revenim de unde am plecat. Si asa, trece o zi intreaga, ajungem la sfarsitul ei si ne intrebam unde s-a dus ziua noastra.
Maria Nicutar: Defineste sintagma “afacere prospera”.
Anca Pascu: O afacere care il incanta pe owner, pentru ca o face din pasiune, care devine in timp o sursa de venit pasiv si, nu in ultimul rand, care aduce valoare in viata consumatorilor sai.
Maria Nicutar: Defineste sintagma “cariera de succes”.
Anca Pascu: Cariera de succes are cineva care face din pasiune ceea ce face, zambeste de fiecare data cand se gandeste la cariera pe care o are, la jobul la care merge in fiecare zi. Sa isi doreasca sa invete si sa faca lucruri interesante in fiecare zi. Este trist cati oameni merg la birou, doar ca sa aiba un job. Sunt suparati, deprimati, nu stiu cum sa isi gaseasca echilibrul. Tocmai de aceea, cred ca am inceput sa citim din ce in ce mai des despre oameni din corporatii care isi dau demisia si isi incep afacerile proprii. Nu inseamna ca neaparat aceasta este calea. Il am ca exemplu pe Andrei Rosu, care merge la birou si face ceea ce ii place. Mai mult de atat, isi gaseste foarte multe surse de echilbru si din activitatile lui extra care reprezinta cu adevarat pasiunea lui, alergatul.
Maria Nicutar: Esti un exemplu superb de mama de afaceri. Impaci in mod optim viata profesionala cu cea personala. Cum faci lucrurile sa functioneze optim si sa impaci ambele tabere? Stim deja ca nu exista solutii universale. Care sunt regulile tale?
Anca Pascu: Regulile mele sunt cele enumerate mai sus. Datorita invataturilor lui Robin Sharma, am realizat care este calea pe care trebuie sa merg ca sa fiu un “leader fara titlu”, asa cum si el spune, atat acasa, cat si in viata profesionala. Daca ar fi sa rezum ce m-a ajutat cel mai mult, ar fi asa:
1. Faptul ca ma trezesc dis de dimineata si reusesc sa ma concentrez pe cele mai importante task-uri ale zilei, atunci cand nu ma intrerupe nimeni.
2. Faptul ca ma focusez atunci cand sunt cu familia, pe familie. Am invatat tot de la Robin Sharma sa ne reunim cel putin o data pe zi, ca sa ne bucuram unii de prezenta celorlalti, sa ne intrebam ce am facut in ziua respectiva si ce am invatat din asta. E foarte improtant sa restabilim legaturile intre noi la sfarsitul zilei, in weekend-uri, in vacante…
3. Faptul ca imi blochez in fiecare zi 1ora in care ma ocup de sanatate, care imi aduce energie pentru toata ziua (sport, nutritie, etc).
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR