INTERVIU MANAGER.RO: Irina Socol - Succesul nu are gen!
irina socolafacerisivecomanager
Irina Socol, una dintre cele mai importante femei de afaceri de succes din tara noastra, conduce SIVECO Romania, o companie de IT in continua expansiune. Anul trecut, in luna iunie, a primit distinctia "Prix scientifique" in cadrul primei editii a competitiei "Antreprenoriatul feminin european".
1. Simona Straton, Manager.ro: SIVECO Romania se defineste ca o companie care a contribuit in mod real la istoria IT a Romaniei. Care este proiectul care v-a adus cele mai mari satisfactii?
Irina Socol: Toate proiectele sunt importante. Suntem mandri ca prin fiecare dintre acestea am contribuit la informatizarea organizatiilor publice sau private din Romania si din tari din Europa, din Asia si din Africa. Solutiile noastre pentru gestiunea afacerilor - Enterprise Application Suite si Customized Applications Development, cele de eLearning, eHealth, eCustoms, eAgriculture si eGovernment sau cele din fonduri structurale, asigura conectarea diferitelor categorii de utilizatori la resursele electronice de informare atat de necesare in lumea in care traim.
Proiectele pe care le realizam sunt deosebit de complexe si au un impact pozitiv asupra a milioane de beneficiari - profesori, elevi, studenti, parinti, medici, farmacisti, agricultori, angajati din administratia publica centrala si locala, din vami si banci, antreprenori, salariati din toate sectoarele de activitate. Prin acestea demonstram nu numai ca putem sa ne asumam responsabilitati uriase, dar si ca avem o echipa de specialisti foarte buni.
Este greu sa spui ca te-ai atasat de un proiect mai mult decat de altul. Satisfactii avem pe masura vedem rezultatele pe care acestea le aduc. Anul trecut am lansat programul strategic la nivel national de informatizare a educatiei pentru Ministerul Educatiei Nationale din Regatul Maroc. Pana in 2013, vom implementa un sistem informatic integrat bazat pe solutia AeL, adaptat cerintelor specifice invatamantului marocan, care va fi folosit in 9.000 de scoli.
Pe lista marilor proiecte pe care le dezvoltam se afla Sistemul Informatic Unic Integrat - SIUI 2.0 - pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, proiectele din zona eLearning dezvoltate in Romania (Sistemul Educational Informatizat), Emiratele Arabe Unite, Azerbaijan, Egipt, Republica Moldova. Trebuie mentionat si sistemul IT dezvoltat la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, proiectul de informatizare a vamilor din Romania, Macedonia si Turcia, Biroul de Credit din Romania si Republica Moldova. Amai dezvoltat proiecte derulate pentru organizatii ale Uniunii Europene, respectiv, Oficiul pentru Publicatii al UE (portalul de cercetare CORDIS) si Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei. Acestea din urma sunt cele mai importante proiecte de servicii IT de pana acum, dezvoltate de o companie romaneasca pentru Comisia Europeana.
Satisfactii avem cu fiecare proiect implementat intr-o companie privata. Sute de organizatii folosesc astazi solutia de management al afacerilor SIVECO Applications 2011 obtinand rezultate cuantificabile, masurabile si relevante.
De peste 19 ani lucram in proiecte care implica o reponsabilitate uriasa. Satisfactia profesionala vine cand vezi ce schimbari uimitoare in bine aduc aceste proiecte. Utilizatorii nostri sunt multumiti. Cea mai buna dovada este aceea ca ne recomanda altor clienti.
2. Simona Straton, Manager.ro: Aveti un domeniu prioritar pe care va orientati? Este acesta dictat de beneficiari? Cum stabiliti care sunt tendintele pietei?
Irina Socol: Ne indreptam in special spre tari cu mare potential din zona Africii de Nord, Orientul Apropiat si Mijlociu, Comunitatea Statelor Independente. Practic venim in intampinarea nevoilor domeniului eGovernment care are atat cea mai mare putere de absorbtie a instrumentelor IT, cat si cea mai mare nevoie de aceste instrumente. Oferim solutii eficiente de eLearning, eHealth, eAgriculture, eCustoms, Credit Bureau, Business Analyzer, Document Management, iTaxCollect, Registrul agricol, Infochiosc, Portal.
Astfel, institutiile administratiei publice au la dispozitie suportul optim in procesele decizionale, vor putea imbunatati semnificativ calitatea serviciilor si modul de comunicare cu cetatenii.
Strategia noastra de dezvoltare se bazeaza pe pastrarea echilibrului intre sursele de venituri care permite minimizarea riscurilor provenite din concentrarea pe anumite segmente - public sau privat, intern sau international. Aceasta strategie s-a dovedit a fi una foarte inteleapta, in special in conditiile unui mediu economic neprietenos, in contextul restrangerii pietei interne si situatia intarzierii lansarii unor proiecte publice. In mod prioritar, conform strategiei construite inca de acum 5 ani, ne-am concentrat pe dezvoltarea afacerilor internationale, ritmul anual de crestere in acest segment fiind de aproximativ 25%.
3. Simona Straton, Manager.ro: Ce loc ocupa inovatia in munca dumneavoastra?
Irina Socol: Activam intr-un mediu cu un nivel concurential foarte ridicat, iar companiile care vor sa se impuna pe piata trebuie sa investeasca in mod consecvent in inovatie, in cercetarea si dezvoltarea de noi produse si servicii, de noi tehnologii, de noi solutii potrivit asteptarilor si nevoilor clientilor. Mai ales in mediul IT, noutatea de ultima ora este o caracteristica obligatorie a solutiilor. Noi privim inovatia ca pe o cale reala de succes, singura optiune viabila pentru o companie de IT.
Investim in inovatie si in cercetare, in tehnologii noi si in angajati. In privinta acestora din urma, urmarim selectarea si calificarea lor pe nisele cu valoare adaugata mare.
Investitia in inovatie, programele de cercetare si proiectele educationale initiate de SIVECO Romania se nasc din asteptarile clientilor nostri. Am reusit sa dezvoltam pe termen lung si sa extindem la nivel international reteaua de clienti si parteneriate. Am putut sa ne mentinem pozitia de lider in domeniile ERP, eBusiness, eLearning, eGovernment, eHealth, eAgriculture, eCustoms, imbunatatindu-ne, in acelasi timp, performantele sociale si cultivand principiile dezvoltarii sustenabile.
In cadrul companiei noastre activitatea de cercetare este derulata prin intermediul personalului propriu de Cercetare-Dezvoltare. Rezultatele sunt preluate de departamentele operationale in vederea dezvoltarii de produse software noi, destinate exploatarii comerciale si imbunatatirii continue a produselor din portofoliu.
4. Simona Straton, Manager.ro: Participati in fiecare an la European IT Excellence Awards 2011. Care sunt principalii competitori?
Irina Socol: Am participat pentru a treia oara in competitia European IT Excellence Awards si, in februarie 2011, am fost declarati finalisti ai European IT Excellence Awards cu doua implementari de succes ale solutiilor noastre informatice. Am fost nominalizati la categoriile Independent Software Provider-Enterprise Application, pentru solutia SIVECO Applications 2011, implementata la GRIRO, si la categoria Solution Provider-Vertical Market, pentru solutia eCustoms, implementata la Autoritatea Nationala a Vamilor.
Nominalizarea de catre juriul acestei competitii ne-a reconfirmat faptul ca avem produse informatice de calitate si interesante pentru companii private si publice din toata lumea. A devenit limpede pentru noi faptul ca putem intra in competitie directa cu jucatori influenti din IT-ul european.
De altfel, European IT Excellence Awards este una dintre cele mai prestigioase competitii europene care recompenseaza in fiecare an producatorii si distribuitorii de software cu performante de exceptie in dezvoltarea si livrarea de produse informatice.
In 2010, tot la aceasta competitie, am fost declarati castigatori la categoria Vertical Market Customer pentru implementarea solutiei de informatizare la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Premiul a fost o surpriza extrem de placuta, in conditiile unei concurente deosebit de puternice. Practic, proiectul nostru a intrat in concurs cu alte 88 de companii din 16 tari. Acestea au prezentat proiecte de mare impact, amploare si complexitate, foarte multe dintre ele fiind chiar din Marea Britanie. Se poate spune ca i-am batut pe englezi la ei acasa! Se stie ca piata IT din Marea Britanie este una dintre cele mai concurentiale si mature din lume, iar proiectele desfasurate aici sunt uriase. Dar proiectul nostru a fost cel mai bun! Sistemul IT de la APIA este unul dintre cele mai grele, pentru care am facut eforturi uriase, iar rezultatele au fost extraordinare.
Tot anul trecut, in aceeasi competitie, am mai primit titlul de "Finalist", de doua ori, pentru implementarea solutiei de Document Management la STX RO Offshore Tulcea si pentru solutia Business Analyzer implementata la Banca Nationala a Romaniei.
In 2008, am fost declarati castigatori pentru calitatea implementarii si pentru impactul proiectului SEI (Sistemul Educational Informatizat), o alta realizare de referinta a companiei, dar si a IT-ului din Romania. Tot in 2008 am fost nominalizati ca finalist la categoria Solution Providers, pentru implementarea cu succes a solutiei SIVECO Applications la Congaz SA Constanta.
Suntem de fiecare data extrem de emotionati si onorati atunci cand eforturile noastre sunt recunoscute international. Sapte premii de la European IT Excellence Awards inseamna enorm pentru orice companie. Dar aceasta mare bucurie pe care noi am trait-o in ultimii trei ani ascunde mii de ore de munca si un efort de echipa exceptional.
5. Simona Straton, Manager.ro: Extinderea pe plan international v-a asigurat un succes mai mare? In ce regiune merg cel mai bine solutiile IT romanesti?
Irina Socol: Evident ca ne-a ajutat foarte mult. Dar fara experienta castigata in proiectele realizate in tara, validate de specialisti interni si internationali, nu am fi avut acelasi succes.
In prezent, participam la proiecte internationale de eLearning pentru institutii publice din Maroc, Emiratele Arabe Unite, Oman, Kuweit, Tunisia, Bahrein, Azerbaijan, in parteneriat cu lideri locali, dar si in calitate de subcontractori ai unor lideri importanti de pe piata IT, cum ar fi IBM, HP, Bull, Intrarom.
Pe aceste piete exista o cerere mare de informatizare. Aceasta realitate vine in intampinarea ofertei companiei noastre, care dispune de expertiza si de experienta in dezvoltarea unor proiecte extrem de complexe.
Extinderea internationala a afacerilor SIVECO Romania se bazeaza pe bunele practici acumulate si dovedite in sute de proiecte si sute de mii de ore de lucru.
Ne bucura sa vedem ca SIVECO Romania nu mai este perceputa acum doar ca o firma romaneasca, ci si ca un jucator international, un lider regional, un brand construit timp de 20 de ani prin solutii informatice care acopera practic nevoile din toate domeniile esentiale ale societatii: educatie, sanatate, agricultura, administratie vamala, banci, organizatii private. Putem spune, fara falsa modestie, ca avem cei mai buni specialisti in IT, "bine antrenati" in proiecte de informatizare derulate pentru 1.400 de clienti de pe 4 continente.
Realizarile noastre sunt recunoscute international, atat de partenerii nostri, cat si in competitii prestigioase precum European IT Excellence Awards, International Project Management Association, eLearning Awards, European eGovernment Awards, World Summit on the Information Society, NATO Training Group/Working Group Individual Training & Education Developments.
6. Simona Straton, Manager.ro: A existat vreo perioada de stagnare in afacerea dumneavoastra? Ati pierdut in criza?
Irina Socol: Anul 2009 a fost dificil, dar din 2010 am reintrat pe un trend ascendant, in ritmul nostru obisnuit. Criza amplifica caracteristici care nu apar atat de pregnant in vremuri de liniste. Atunci cand acestea nu se manifesta in mod pregnant, nu inseamna ca nu le ai, ci ca nu le-ai descoperit. Toate acele calitati care contureaza profilul SIVECO Romania au fost formate in timp, cu fiecare noua experienta pozitiva, dar si cu fiecare obstacol intampinat. Criza ascute competitia, cerne valorile, indeamna la inovare si la depasirea barierelor. Deci, putem spune ca ne-a folosit.
7. Simona Straton, Manager.ro: Care este urmatorul prag pe care vreti sa-l depasiti?
Irina Socol: Ne propunem sa devenim un lider regional in furnizarea de solutii informatice. De asemenea, avem in vedere consolidarea extinderii internationale, in conditiile in care avem deja contractate importante proiecte multianuale de informatizare, in pietele deja abordate din zona Africii de Nord, Orientului Apropiat si Mijlociu, CIS si din Uniunea Europeana. Anticipam ca ritmul de crestere al veniturilor totale sa creasca fata de 2010 cu 15-20%.
8. Simona Straton, Manager.ro: Pe site-ul companiei spuneti ca impartasiti ca valori centrale calitatea, inovatia si sustenabiltatea? Cum se reflecta acestea in relatia cu clientii, cu angajatii, in planul managerial?
Irina Socol: Nu putem evolua decat daca dovedim responsabilitate - fata de mediu, fata de angajati, parteneri, clienti si fata de comunitatea in care traim.
La nivelul companiei, modalitatea de asumare a responsabilitatii sociale a evoluat mult in ultimii ani. Principiile CSR sunt astazi incluse chiar in strategiile de dezvoltare de produs. Astfel, directionam in mod strategic demersurile CSR spre domeniul educatiei, pe care o consideram esentiala pentru dezvoltarea sustenabila a societatii. Implicarea sociala a SIVECO Romania este, asadar, una naturala, derivand din filozofia corporatista.
Anul acesta am lansat al treilea raport de responsabilitate sociala al companiei in care am evaluat in mod obiectiv, critic si transparent progresele care s-au facut in 2010 fata de anul precedent si tintele de dezvoltare pentru 2011.
De asemenea, elaboram anual Raportul de Comunicare privind implementarea celor 10 principii privind drepturile omului ale Organizatiei Natiunilor Unite (Communication on Progress). Decizia de a formaliza intr-un raport anual modul in care respectam principiile etice asumate la nivel global de lumea afacerilor ne da posibilitatea de a ne revizui si adapta politica referitoare la angajati, mediu, comunitate, dar si de a urmari progresele pe care le-am facut. Acest angajamant, alaturi de elaborarea anuala a raportului de responsabilitate sociala, reprezinta initiative aproape singulare in mediul romanesc de business.
Asadar, pentru noi, sustenabilitatea nu este doar un concept abstarct, ci si unul pe care ne straduim sa-l materializam in actiuni care sunt recunoscute intern si international. Implicarea companiei noastre in actiuni de protectie a mediului a fost recompensata in 2010 de Asociatia Green Revolution, in cadrul competitiei Green Business Index, primul top al companiilor verzi din Romania. SIVECO Romania a primit Coronita Verde, fiind castigatoarea acestei prime editii a competitiei realizate in parteneriat cu Ministerul Mediului. In 2010 am intrat in topul celor 10 companii Green, top realizat de revista Computerworld, iar in 2009, am fost recompensati cu Ruban d'Honneur pentru raportul de responsabilitate sociala al companiei.
9. Simona Straton, Manager.ro: Cea mai importanta lectie ca manager si cea mai importanta lectie ca femeie manager.
Irina Socol: Numai o singura lectie? Sunt o multime pe care le-am invatat si care cred ca au fost sumarizate in citate celebre. "Un lider poate sa fie invins, dar niciodata surprins." "Nu renunta niciodata!" "Stabileste-ti tinte inalte."
Ca femeie manager am invatat ca succesul nu are gen. Ceea ce conteaza este seriozitatea, implicarea totala, pasiunea, ambitia si puterea de a construi strategii viabile, echipe de profesionisti care doresc sa-si invinga limitele. Este vorba despre secretul unei reusite construite in aproape 20 de ani.