De ce nu isi apara femeile drepturile in companie
drepturicompaniepresedintefemeicadru profesionalconducere
An de an tinem conferinte cu si despre femei, despre afacerile conduse de femei, despre functiile de conducere detinute de acestea, despre succesul pe care, pe buna dreptate, femeile l-au obtinut impreuna cu afacerile dezvoltate de-a lungul timpului. Nu are sens sa ne intrebam daca aceasta aducere sub lumina reflectoarelor a succesului obtinut de femei este benefica.
Intr-o oarecare masura, da, accentueaza diferentele care inca exista la nivel de management si de functii in leadership intre femei si barbati. Studiile demonstreaza an de an acest aspect. Insa aceste diferente trebuie pastrate in atentia tuturor pentru a le diminua si pentru a le estompa, pana la urma, definitiv.
Iar incununarea succesului obtinut de femei trebuie sa continue fiindca inspira, la nivel mondial, alte femei sa indrazneasca sa isi urmeze visul inclusiv in tarile in care discriminarea din acest punct de vedere continua si in multe alte arii ale vietii de zi cu zi.
Diferentele intre salariile platite femeilor si cele platite barbatilor la nivel mondial continua sa demonstreze mentinerea unor mentalitati invechite si discriminatorii. Comisia Europeana continua sa analizeze periodic aceste diferente si sa trimita rapoarte oficiale tarilor membre in incercarea de a reduce aceste discrepante.
Editia din aceasta saptamana din Forbes Woman scrie despre ce le face pe femei sa stagneze intr-o companie, ce functioneaza si, dimpotriva, ce le tine pe loc.
Ruchika Tulshyan descrie sabia cu doua taisuri care se perinda inca in cadrul companiilor. Cand incearca sa se faca auzita intr-un cadru profesional, femeia fie e perceputa ca fiind prea agresiva, fie abia e auzita sau inteleasa de ceilalti. In schimb, cand un barbat isi prezinta ideile, acestea sunt intelese sau vazute ca fiind de ajutor.
Nu acelasi lucru se intampla insa in cazul femeilor, scrie Tulshyan, amintind ca, in consecinta, cele mai multe dintre ele prefera sa nu mai spuna nimic, convinse ca oricum nu le va auzi nimeni.
Societatea americana crede, in general, ca femeile sunt la fel de capabile ca si barbatii sa fie lideri in politica sau in afaceri. Ce ne face insa atunci sa nu ne aflam in numar egal in posturile de conducere in acest moment?
Un studiu intocmit de Pew Research Center arata ca unu din patru americani considera ca femeile sunt nevoie sa faca mult mai multe pentru a-si demonstra abilitatile. Jumatate dintre respondenti considera ca barbatii vor continua sa detina majoritatea functiilor de conducere la nivel mondial, in vreme ce 44% cred ca femeile vor avea egalitate in viitor, din acest punct de vedere.
Interesant este ca 73% dintre respondenti spera sa aiba drept presedinte o femeie, noteaza Tulshyan, citand studiul amintit.
Cum vedeti aceasta situatie in Romania? Ce probleme considerati ca exista, din acest punct de vedere, la nivelul companiilor de la noi?
Mihaela Pascu - manager de proiecte online, redactor Manager.ro si MarketingPortal.ro
Editor colaborator pentru mai multe publicatii online
Contact: mihaelapascu@fokusad.ro