INTERVIU Ruslan Bocancea, avocat specializat in imigrari in SUA: Cu 100.000 dolari, poti primi viza de investitor pentru SUA (Partea I)
ruslan bocanceaimigrari sua
Ruslan Bocancea este Managing Partner al Bocancea Law Group, firma americana de avocatura, cu birouri in SUA si Romania. Firma are sediul central in Minneapolis (SUA) si asigura consultanta juridica si reprezentare in probleme complexe de emigrare in SUA, atat companiilor, cat si persoanelor fizice. Pana in prezent, numarul clientilor sai a depasit 300, acestia provenind din cele 50 de state ale SUA, dar si din majoritatea tarilor europene, precum Romania, Republica Moldova, Marea Britanie, Germania, Franta si altele.
Ruslan Bocancea este cel care a infiintat in anul 2010 Bocancea Law Group. Originar din Republica Moldova, el are cetatenie romana si a studiat in Romania si in Statele Unite ale Americii. Ruslan Bocancea a absolvit Facultatea de Stiinte Politice din Dakota de Sud si Facultatea de Drept din Minnesota. Inca din facultate, a inceput sa lucreze pentru autoritatile guvernamentale din Statele Unite ale Americii si aproape zece ani a lucrat pentru senatori, deputati si judecatori federali din doua state americane. La ora actuala, Ruslan Bocancea este vicepresedinte al Baroului de Avocati din Minnesota, Sectiunea Imigrari (unde exista o comunitate de aproximativ 250 de avocati care se specializeaza in imigrari) si ofera sesiuni de mentorship pentru alti avocati americani de imigrari.
De asemenea, Ruslan Bocancea este membru al Asociatiei Americane a Avocatilor din Imigrari (American Immigration Lawyers Association – AILA) si a fost votat de catre toti avocatii de imigrari din trei state americane - Minnesota, Dakota de Sud si Dakota de Nord – pe pozitia de “Congressional Liaison”, adica omul de legatura dintre ei si oficialii de la Washington DC, senatorii si congressmanii americani. In aceasta calitate, el merge anual la Washington DC pentru a se intalni cu senatorii si congresmanii si pentru a discuta si recomanda schimbari de legi de imigrare, fiind la curent printre primii cu toate intentiile de schimbari legislative din acest domeniu complex.
Reporter: Ce trebuie sa faca o persoana pentru a deveni cetatean SUA?
Ruslan Bocancea: Prima conditie este sa obtina resedinta. Exista doua categorii de persoane care pot ajunge in SUA: non-imigrantii si imigrantii. Non-imigrantii merg in SUA cu o viza temporara. Cei mai multi dintre acestia sunt fie turisti, fie studenti. Unii studenti pot avea in anumite conditii, si drept de munca.
R: Daca un roman lucreaza, sa zicem, la Microsoft Romania, si este transferat la Microsoft SUA, de ce fel de viza are nevoie?
R. B.: Are nevoie de o viza de munca de transfer. Aici sunt doua variante: prima se acorda celor cu functii de conducere (“executives and managers”), a doua - specialistilor care stiu sa lucreze foarte bine pe o anumita zona (“specialized knowledge”).
R: Daca am bani si vreau sa investesc in SUA?
R. B.: Atunci, poti sa primesti viza de investitor, care-ti ofera si dreptul de a munci acolo. Ar fi recomandabil sa ai cel putin 100.000 de dolari, pe care sa vrei sa-i investesti, ca sa creezi locuri de munca, desi legea nu mentioneaza o suma exacta.
Nu este considerata investitie daca vrei, de exemplu, doar sa cumperi o casa de 100.000 de dolari. Achizitia unei case este o investitie pasiva, nu creezi locuri de munca. Trebuie sa cumperi o afacere sau sa creezi una acolo, de exemplu, poti sa iei in franciza o cafenea Starbucks. Cum spuneam, daca vrei sa deschizi o afacere acolo, ai doua posibilitati: cumperi o franciza sau incepi ceva de la zero. Daca vei cumpara, sa zicem, 100 case, da, aceea este o investitie. De ce? Ai nevoie de o intreaga echipa pentru a administra casele respective, pentru a le intretine si a le inchiria si asa creezi locuri de munca.
R: Sunt multe cereri pentru vizele temporare?
R. B.: Cele mai multe dintre cereri vin din partea categoriei non-imigranti, adica este vorba despre vize temporare. Perioada pentru care se acorda viza poate varia intre o zi si pana la 10 ani, de exemplu, viza de turist B-1/B-2.
Aceasta viza se da pe zece ani, cum spuneam, insa odata ajunsa in SUA, persoana in cauza poate sa-si schimbe statusul la un moment dat. Atata timp cat scopul calatoriei in SUA corespunde cu viza din pasaport, nu ai probleme. Ca investitor, de exemplu, sa zicem ca ai viza E-2 pe 5 ani. Dupa 5 ani, daca afacerea merge bine, te duci din nou sa-ti reinnoiesti viza si, in mod normal, nu vei avea probleme. Poti sa stai cu viza de student si 10 ani pentru ca ai facut o facultate, apoi ai mers la masterat, apoi ai facut un doctorat. Apoi, poti gasi o companie care vrea sa te angajeze si poti cere o viza de munca (H-1B).
R: Viza de student nu-ti da dreptul sa muncesti?
R. B.: Iti da dreptul sa muncesti, insa numai in anumite conditii. O viza iti poate permite sa ramai acolo si sa termini facultatea, sa faci masterat si doctoratul. Insa, in primele noua luni de zile nu ai voie sa lucrezi in afara campusului.
Poti lucra doar in campus, 20 de ore pe saptamana, adica sa ai o jumatate de norma. In vacanta, cand nu sunt studenti la cursuri, ai voie sa lucrezi 40 de ore pe saptamana. Dupa noua luni de zile ai voie sa lucrezi full-time, 40 de ore pe saptamana, in afara campusului.
R: Sa trecem la a doua categorie: imigrantii.
R. B.: Cei din a doua categorie sunt cei care vor sa se mute in SUA. Nu este obligatoriu sa devii cetatean, iar pentru unii chiar nu ar fi bine sa devina cetateni cu drepturi depline. Cand vine cineva la mine sa-mi spuna ca vrea sa imigreze in SUA, ii spun ca are patru cai (1. Loteria Vizelor, 2. Azil politic – ceea ce nu e cazul pentru Romania, 3. Reintregirea familiei, 4. Employment-based) pe care le poate urma, dar, de regula, cei mai multi nu se incadreaza in niciuna. Asadar, prima cale si cea mai usoara este sa castige Loteria vizelor. Daca o castiga, primeste Green Card-ul, care ii ofera dreptul de a avea resedinta permanenta. Orasul si-l alege fiecare, nu conteaza ce alegere face. Daca ai castigat Loteria Vizelor, esti aproape ca un cetatean cu drepturi depline, dar nu ai voie sa faci doua lucruri: sa votezi sau sa devii functionar public. Daca nu ai bani in banca, de obicei va trebui sa gasesti un sponsor, cineva din SUA, care poate garanta pentru tine. Astfel, autoritatile se asigura ca atunci cand ajungi in SUA nu vei merge direct la serviciul de asistenta sociala. Daca vrei sa devii cetatean, exista o perioada de asteptare de cinci ani. Dupa cinci ani, poti aplica pentru cetatenie.
R: De ce nu vor toti sa devina cetateni?
R. B.: Cetatenia poate veni dupa cinci ani de asteptare ca si “permanent resident”. Cetatenia nu se obtine automat, ci trebuie sa aplici pentru ea separat si ti se acorda, de regula, dupa cinci ani, dar sunt si cateva mici exceptii. De exemplu, daca esti casatorit sau casatorita cu un cetatean american, poti aplica pentru cetatenie dupa trei ani ca si “permanent resident”.
Apoi, daca lucrezi pentru fortele armate americane, poti obtine resedinta intr-o perioada de 3 luni – 1,5 ani, in functie de situatia in care SUA se considera sau nu in razboi cu vreo tara. Obtinerea cetateniei presupune un proces separat care necesita in majoritatea cazurilor reprezentare juridica. Insa nu e recomandabil ca toata lumea sa aplice pentru cetatenie.
Spre exemplu, daca esti “permanent resident” si esti condamnat pentru anumite infractiuni, in momentul in care aplici pentru cetatenie, guvernul american iti poate anula resedinta si te si poate expulza. Intr-un astfel de caz, este recomandabil sa stai in SUA ca si “permanent resident” si sa nu mai aplici pentru cetatenie. Apoi, daca ai resedinta permanenta in SUA, ai si obligatii de a plati impozit pe profit. Astfel, odata ce obtii resedinta permanenta (momentul acela in care obtii green cardul), esti obligat sa platesti impozit pe orice profit la orice companie pe care o ai, oriunde in lume. De exemplu, tu ai niste companii in insule exotice, prin care produci milioane de dolari, iar odata ce obtii resedinta permanenta, guvernul american iti cere sa platesti impozit pe profit. Astfel, indiferent care e regimul fiscal din tara respectiva, tu trebuie sa platesti taxe catre guvernul american. Exista doua tipuri de impozite in SUA: impozite de stat si impozite federale. Cele federale sunt la fel, indiferent de stat. Daca cineva care are astfel de afaceri ar vrea sa obtina resedinta, atunci il intreb: esti pregatit sa platesti impozitul federal la profituri de milioane de dolari?
R: Cat este acest impozit federal?
R. B.: Difera in functie de foarte multe variabile.
Poate fi 5% sau 50%. De obicei, o valoare medie ar fi undeva la 25-30%. Depinde de sursa venitului, de tipul companiei, de domeniul de activitate, de cati bani faci si multe altele. De regula, banii facuti prin tranzactii bursiere sunt cei mai taxati. Patronii platesc, de obicei, taxe mai mici decat angajatii lor, pentru ca tin banii in business, nu-i scot pentru a-i cheltui. Apoi, taxele sunt mai mici pentru oamenii casatoriti decat pentru cei singuri.
Foto: Ruslan Bocancea.