INTERVIU Nicu Aleman, Aleman Consulting: La inceput, esti tentat sa vinzi de toate pentru a supravietui
nicu alemanaleman consultingantreprenor
Antreprenorii aflati la inceput de drum sunt tentati sa vanda de toate pentru a nu da faliment. Totusi, pentru ca un antreprenor sa se dezvolte si sa devina expert trebuie sa se specializeze, considera Nicu Aleman, managing partner in cadrul Aleman Consulting.
Dupa mai bine de zece ani petrecuti in middle managementul filialelor locale ale gigantilor software, Oracle si Microsoft, Nicu Aleman a decis sa faca un pas in afara si sa inceapa impreuna cu un bun prieten un business in domeniul software. El este acum managing partner in cadrul Aleman Consulting, o firma care ofera servicii de consultanta, solutii software si outsourcing.
1.Ce probleme ati intampinat cand ati vrut sa demarati afacerile?
In 2010 am pornit un business de consultanta in logistica, productie, managementul proceselor de business si a ariei presupuse de Supply Chain Management. Business-ul nostru este creatia a doi parteneri. Cea mai mare problema pe care am intampinat-o a fost sa gasim companii romanesti care sa accepte nevoia de schimbare, antreprenori care sa inteleaga nevoia de inovatie si redefinire a proceselor interne.
Cel mai greu ne-a fost sa explicam de ce ar trebuie sa ne asculte si de ce este nevoie sa faca lucrurile altfel. A doua mare problema a fost sa ne decidem ce vindem si pe ce ne vom axa. La inceput, esti tentat sa vinzi de toate, pentru a supravietui, dar pentru a te dezvolta si pentru a deveni expert trebuie sa te specializezi. Pastrarea focusului si a unei singure directii duce la perfectionarea continua. De exemplu, noi am inceput facand consultanta de business si am continuat prin a ne axa pe solutii software pentru business pentru a ajuta si mai mult la cresterea directa a afacerilor clientilor nostri.
2. Ce probleme ati avut dupa start?
Prima problema a fost data de cashflow si de impozite. Cashflow-ul inseamna sa intre banii la timp de la clienti, sa facturezi si sa incasezi suficient de mult si de repede pentru a te putea concentra pe urmatorul client si pe ceea ce ai de livrat clientului actual. Problema impozitelor este si ea una importanta. Un start-up are nevoie de autofinantare.
Daca nu ai bani proprii de investit, daca nu ai un finantator sau nu ai un credit, singura varianta este autofinantarea. In conditiile in care statul nu acorda absolut nicio facilitate pentru primii doi – trei ani, antreprenorii se confrunta cu un mare risc de a ramane fara bani pe termen scurt. A doua problema a fost crearea unui business previzibil si a unei piete. Pentru noi, la inceput, a fost important sa castigam cat mai multi clienti, chiar daca, uneori, mergeam cu profituri minime, dar este important sa ai cu ce sa te prezinti altor clienti. Primele intrebari ale unui potential client sunt "ce vindeti", iar apoi urmeaza "cui ati mai vandut".
3. Ce ar trebui sa faca autoritatile pentru a remedia problemele?
Nu foarte multe - scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit si de la contributiile sociale ar putea fi un ajutor, gandit de autoritati pentru primii doi ani de existenta a unui start-up.
4. Ati analizat posibilitatea de a va muta afacerile intr-o alta tara? Daca da, de ce si unde?
Nu. Nu am analizat aceasta problema. Consultanta de business si software-ul oferit de noi sunt la inceput in Romania si destul de dezvoltate in alte tari. Prin urmare aici ar fi "El-Dorado"-ul pentru start-up-uri in domeniul nostru de activitate.
5. Cat a durat sa va infiintati firma si cat v-a costat acest demers?
Infiintarea si rezolvarea problemelor administrative au durat aproximativ doua luni. Am fost placut surprins sa vad ca in anumite zone ale tarii se poate lucra cu Oficiul Registrul Comertului, exclusiv prin posta si email. Fara interventii, cozi, sau alte piedici.
6. Ce costuri presupune desfasurarea activitatii companiei dvs.?
Fiind un business de consultanta si de creare de software, principalele costuri sunt cele cu salariile.
7. Cat va costa un contabil? Dar un avocat? Cat de importanti sunt acestia pentru afacerea dvs.?
Un contabil ne costa cam 500 RON pe luna. De avocat nu avem nevoie la ora actuala. Un contabil bun reuseste sa-ti explice ce ai de platit catre stat, sa-ti arate unde pierzi bani si cum ai putea sa faci economii. Este absolut critic pentru un antreprenor sa inteleaga termenii economici si contabili pentru a-si putea controla business-ul si lua masuri la timp atunci cand afacerea sa nu se indreapta in directia potrivita.
8. Ce calitati considerati ca trebuie sa aiba o persoana pentru a avea succes in afaceri?
Calitatile fara de care nu se poate sunt: foarte mult curaj, foarte mult optimism, capacitatea de a te axa pe ce este important si o preocupare continua pentru a livra servicii si produse de cea mai inalta calitate clientilor tai.
9. Ce este mai important in afaceri: banii, relatiile, angajatii sau informatiile pe care le detineti?
Sa ai principii sanatoase si coloana vertebrala.
Foto: Nicu Aleman.