Gala Campioni in Business in 2015 reuneste la Bucuresti cei mai importanti antreprenori din tara
antreprenoriantreprenori romanicampioni in business
2.800 de companii detinute de antreprenorii din Romania au inregistrat in 2014 o cifra de afaceri agregata de circa 237 de miliarde lei, cu 9,3% mai mare decat in 2013.
Antreprenori locali, oameni de afaceri, investitori, consultanti de business si analisti se reunesc miercuri, 11 noiembrie, la Biavati Events, din Bucuresti, la Gala „Campioni in Business”, in cadrul careia vor fi premiati cei mai dinamici antreprenori din Muntenia si va fi acordat titlul „Antreprenorul Anului” companiei care a reusit sa aduca plusvaloare si sa inspire intregul mediu de business din Romania.
"De-a lungul timpului, am descoperit peste 100 de campioni in business, adevarate modele pentru societate. Dorim sa cream o comunitate puternica a campionilor si ii incurajam sa se cunoasca, sa interactioneze si sa faca afaceri unii cu altii", a declarat Serban Roman, Country Director Enterprise Investors.
"Campionii angajeaza mii de specialisti, genereaza ecosisteme de furnizori locali, contribuie la bugetele locale si impun o adevarata transformare sociala prin standardele lor de lucru. Prosperitatea Romaniei se sprijina masiv pe Campionii sai in Business", crede si Anca Petcu, Director Retea Corporate BCR.
"Antreprenorii romani sunt in acest moment intr-un punct foarte important al evolutiei lor, cand este nevoie de profesionalizarea businessului si de adoptarea unor planuri de succesiune pentru a fi pregatiti pentru trecerea la noua generatie de proprietari. De succesul acestor procese depinde de multe ori supravietuirea intregii organizatii. Prin proiectul Campioni in Business, noi vrem sa contribuim nu doar la recunoasterea meritelor indiscutabile ale antreprenorilor romani din punct de vedere economic si social, ci si sa ajutam la formarea unei comunitati de antreprenori care sa asigure un dialog constant in cadrul mediului antreprenorial, reprezentarea intereselor acestuia in fata autoritatilor si impartasirea celor mai bune practici, inclusiv din punctul de vedere al profesionalizarii afacerilor si al planurilor de succesiune", potrivit lui Mihai Anita, Partener Pwc Romania.
"Proiectul nostru aduce si in acest an in lumina reflectoarelor companiile cu performante deosebite, adevarate motoare ale economiei, si oamenii care le conduc. Suntem fericiti sa cunoastem o noua serie de creatori de valoare si suntem inspirati de povestile lor de succes", puncteaza Irina Anghel-Enescu, fondatorul si presedintele Asociatiei Triple Helix.
Cu ocazia editiei din acest an, partenerii "Campioni in Business" au realizat o analiza potrivit careia cele mai mari 2.800 de companii detinute de antreprenorii din Romania au inregistrat anul trecut o cifra de afaceri agregata de circa 237 de miliarde lei, cu 9,3% mai mare decat cea realizata in 2013. Dintre acestea, 56% (1.570 de companii) isi desfasoara activitatea in Muntenia.
Companiile analizate au inregistrat, cumulat, un profit brut de 8,5 miliarde lei, in crestere cu 17% fata de 2013. Totodata, valoarea agregata a profitului net a crescut cu 17,8%, pana la 6,9 miliarde lei, semn ca antreprenorii de la noi din tara continua eficientizarea activitatii. In ceea ce priveste rata profitului brut, a crescut in 2014 si ajuns la 3,6%, fata de 3,4%, cat era in anul precedent, in timp ce rata profitului net s-a majorat de la 2,7% in 2013 la 2,9% in 2014.
Domeniile de activitate in care antreprenorii au inregistrat cele mai mari valori agregate ale cifrei de afaceri si profitului brut in 2014 sunt: comertul cu ridicata (896 de companii ce insumeaza venituri de 79 miliarde lei), comertul cu amanuntul (258 de companii si 24 miliarde lei) si constructiile (256 companii si 17 miliarde lei). Dintre primele noua domenii dupa cifra de afaceri agregata, cel mai mare ritm de crestere a cifrei de afaceri in 2014 fata de anul precedent s-a inregistrat in IT si telecom (16%), constructii (14%) si comert auto (13%).
Domeniile IT si telecom ocupa primul loc si in ceea ce priveste ritmul de crestere a numarului de angajati (cu 6% mai multi decat in 2013), urmat de comertul cu ridicata si energie (fiecare cu 5%). Referitor la numarul total de salariati, companiile antreprenoriale au raportat anul trecut cu 3,8% mai multi angajati fata de anul anterior si au ajuns in 2014 la un numar de aproximativ 504 mii de persoane. Raportat la evolutia cifrei de afaceri si a profitului, ritmul de crestere a numarului de salariati indica un plus de eficienta in activitatea angajatilor fata de 2013. Astfel, cifra de afaceri per salariat a crescut in 2014 cu 5,3%, pana la circa 470 mii lei, iar profitul brut per salariat s-a majorat cu 12,7%, ajungand la 17 mii lei in 2014.
Datele au fost obtinute in urma analizei facute de partenerii proiectului "Campioni in Business", Enterprise Investors, BCR, PwC Romania si Asociatia Triple Helix.
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro