Dragos Penca, Orhideea Spa: Cu cat oamenii sunt mai stresati, cu atata au nevoie mai mare de liniste si relaxare
dragos pencaorhideea spaorhideea gardens
Romanii nu prea s-au putut bucura in trecut de oportunitati ale dezvoltarii culturii de spa, dar tot mai multi stiu sa aprecieze astazi facilitatile unui astfel de concept. Cu cat devin mai stresati, cu atat au nevoie de mai multa relaxare. Iar motive de stres se gasesc cu duiumul in ziua de azi.
Consumatorii trebuie educati in acest sens, iar un nivel de stres tot mai mare va creste si nevoia romanilor de a aprecia beneficiile unui spa, a afirmat, intr-un interviu pentru Manager.ro,
Dragos Penca, fost proprietar Paravion.ro, care a contribuit in ultimii patru ani la investitia de peste 3 milioane euro in Orhideea Spa.
Cum a venit trecerea de la un business in online la unul in offline, de la unul in industria turismului la unul in zona de wellness?
Noi am muncit cativa ani la proiectul Paravion.ro care,
la momentul respectiv, era similar cu reinventarea apei calde, adica stateai acasa si-ti cumparai biletul de avion. Acum, a cumpara biletul de avion online este ceva normal. La nivelul anului 2004 era o premiera in Romania. Proiectul a fost vandut unor investitori spanioli, grupul de investitii GED Capital, in 2010, tranzactia fiind evenimentul anului in online (GED Capital care preluase deja Happy Tour si, ulterior, Prestige Tours - n.r.).
In 2010 ne-am apucat de acest concept de spa. Nu era o noutate atat de absoluta ca si biletul de avion online, dar
la nivelul anului 2010 piata spa-urilor, cel putin in Bucuresti, se rezuma la cateva saloane, cele mai rasarite ocupand maxim 300 - 400 mp. Noi aduceam in Bucuresti notiunea de spa pe 3.000 mp, adica cat un centru wellness, dar gandit pentru relaxare si pace, nu pentru zbenguiala. Ca si in online, inceputul a fost greu. Nici acum, la aproape 4 ani, nu este usor. Trebuie sa "educi" consumatorul. Desi romanii nu s-au putut bucura de oportunitati ale dezvoltarii culturii de spa, sunt fericit sa observ ca Orhideea Spa are parte de clienti educati care se bucura in fiecare zi de facilitatile acestui concept. Chiar si asa, timpul nu-I pierdut.
Cu cat oamenii sunt mai stresati, cu atata au nevoie mai mare de liniste si relaxare.
Cat de greu v-a fost sa va acomodati cu noul segment si ce vi s-a parut cel mai dificil in industria spa-ului?
A fost o a doua viata. Eu lucrez in turism din 1999. In 2010, cand m-am apucat de spa, aveam 11 ani de experienta in turism, ceva experienta in ospitalitate si o oarecare idee despre piata online. Si le-am pus pe toate astea in cui, incepand sa invatam altceva.
A fost si este greu dar, stiti cum se spune: "ceea ce nu ne omoara, ne face mai puternici...".
Care a fost investitia initiala in spa si cat s-a investit pana in prezent?
S-a pornit cu o investitie de aproximativ 3 milioane de euro, ulterior s-au investit inca cateva sute de euro in echipamente, spalatorii, softuri, training de personal etc.
A treia investitie este in timp. 4 ani din viata. Cea mai scumpa.
Ce investitii aveti in plan pentru 2014?
Ne gandim sa ne extindem zona piscinelor si a saunelor. Avem in plan o baie calda exterioara, deschisa inclusiv pe perioada iernii si o sauna mai mare, cu spectacol.
Poate chiar si o a doua salina. Vrem sa deschidem restaurantul de langa spa, care este conectat cu spa-ul, pentru a-i face pe clienti sa-si petreaca o zi intreaga la noi.
Romanii par dispusi sa cheltuie mai multi bani pentru relaxare in acest an? Care a fost suma media cheltuita per client in 2013 si cat estimati pentru acest an?
Nu stiu cat este relaxare si cat este tratament. Noi suntem autorizati ca un centru de sanatate. Majoritatea terapiilor au caracter medical, chiar daca, implicit, ofera si relaxare. Sa va dau un exemplu: majoritatea clientilor nostri sunt oameni tineri.
Media de varsta este intre 35 si 40 de ani. Majoritatea sunt oameni care au grija de viata lor: nu fumeaza, nu beau alcool si dorm cel putin 7 ore pe noapte. Dar 90% dintre ei sunt oameni haituiti de viata profesionala: nu fac miscare zilnica, stau cate 8-10 ore pe scaun etc. In momentul de fata, serviciile noastre implinesc, in cea mai mare parte, o nevoie a clientilor si nu o dorinta. Nevoia este atunci cand simti ca trebuie sa-ti faci o terapie corporala, ca trebuie sa alergi pe banda sau trebuie sa inoti. Dorinta este atunci cand ai avea chef de o sauna sau de un masaj.
Dorinta este si atunci cand te duci la sala ca sa fi vazut ca te duci la sala...
Din ce categorii sociale sunt cei care vin la spa? Vin mai multi romani sau straini?
Asa cum spuneam, oameni de birou sau oameni ocupati. Noi nu avem vip-uri. Desi foarte multi dintre clientii nostri sunt oameni importanti, oameni de decizie sau personalitati intr-un anumit domeniu, in halat, ei sunt egali in tratament cu oricare alt client. Asta le face, pe adevaratele VIP-uri, sa prefere Orhideea Spa. Sunt oameni satui sa fie adulati la locul de munca incat sa prefere sa fie scosi in fata si la relaxare. Toti clientii sunt extrem de importanti pentru noi, cu toate acestea, personal,
am fost flatat sa-l vad pe domnul Gabriel Liiceanu reinoindu-si abonamentul. De cand operam si aparthotelul Orhideea Residence & Spa, cred ca jumatate din clienti sunt straini.
Dintre serviciile oferite, care sunt cele mai cautate si de ce?
Cred ca am raspuns: terapiile, pentru ca raspund unor nevoi cotidiene, medicale. Ca si terapii spa – masajele predomina pe lista de preferinte, dintre care cele mai solicitate la Orhideea Spa sunt
Swedish Relaxation Massage, Fusion Therapy, De Stress - Hot Stone Face and Body Massage.
La cat estimati valoarea pietei de spa din Romania? Ce cota de piata aveti?
Nu stiu piata de spa din Romania. Stiu ca in ultimii doi ani s-a construit masiv, gratie fondurilor europene, in zona de spa. Nu am informatii despre cat la suta din ce s-a facut este si functional.
Stiu ca in vestul tarii se construiesc multe spa-uri - Targu Mures fiind campion (cred ca au 7 spa-uri mari si bune in oras). In turism aveam ANAT-ul, o organizatie profesionala in care activau cei mai importanti jucatori si care se si ocupa de anumite centralizari in materie. Din pacate, nu exista nici o asociatie patronala, inca, pentru spa-uri.
Cat a fost investitia in hotel?
Cred ca aproximativ 8 milioane de euro. Nu stiu exact. Este investitia Orhideea Gardens.
Ce cifra de afaceri ati avut in 2013? Ce estimari aveti pentru 2014? Cum a fost primul trimestru din 2014 in comparatie cu 2013?
Centrul spa cred ca are incasari anuale de 700 - 800 mii euro. Crestem constant. Pe masura ce se mai deschide un alt centru spa mare in Bucuresti cresc si incasarile noastre. Oamenii au de unde alege si fac diferenta intre servicii, ambianta si profesionalism.
Cresterea este de aproximativ 20% pe an.
Foto: Dragos Penca.