Cristian Mares, Mares/Danilescu/Mares: Principalele calitati pe care trebuie sa le aiba un litigator sunt cea de ''evaluator juridic'' si de strateg
cristian maresmares/danilescu/mareslitigiicreante
Un avocat specializat pe litigii trebuie sa aiba capacitatea de a evalua in mod corect sansele juridice ale unui caz si de a crea cea mai buna strategie.
Nu orice avocat poate fi un orice bun litigator, a afirmat Cristian Mares, partener fondator al casei de avocatura Mares/Danilescu/Mares, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Manager.ro.
1.Cum a evoluat zona litigiilor de la inceputul anului?
Departamentul de Litigii a inregistrat o crestere de la inceputul acestui an, datorata nu numai de dezvoltarea practicii de Drept penal al afacerilor, coordonate de avocatul coordonator, Mihai Mares, dar si de mandatele noi incredintate atat de clientii nostri, cat si de noi clienti.
2.Care sunt cele mai importante litigii in care sunteti implicat sau pe care le-ati castigat de la inceputul anului?
As aminti trei dintre cele mai importante litigii, pe care le gestionam. Primul – are ca obiect o creanta in cuantum de aproximativ 3 milioane de euro a unui client,
societate de nationalitate belgiana, impotriva debitoarei, Ford Romania SA, care a fost aproape integral recuperata de catre clientul nostru, ca urmare a platii voluntare efectuate de debitoare in baza hotararii judecatoresti executorii. Amintesc acest dosar, avand in vedere ca intr-un interval relativ scurt de timp, de numai 6 luni, am reusit, bineinteles si cu concursul debitoarei, sa obtinem recuperarea unei creante semnificative a clientului nostru.
Al doilea – are ca obiect cererea de restitutire a unei suprafete de aproximativ 25 ha, formulata in baza Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, de
descendentii uneia dintre cele mai importante familii de boieri din Oltenia, familia Poenaru. Acest dosar a fost castigat in fond de catre clientii nostri, iar in prezent se afla in calea de atac a recursului formulat de Comisia Locala de aplicare a Legii nr. 247/2005, care insa a fost suspendat pentru o posibila tranzactie.
Al treilea – are ca obiect
constatarea incalcarii drepturilor de autor ale unei compozitor si interpret de nationalitate spaniola si recuperarea prejudiciilor materiale si morale cauzate prin contrafacere de catre niste compozitori romani ai unei piese muzicale interpretate de artista de nationalitate romana, cunoscuta sub numele Inna. Mentionez acest dosar avand in vedere ca la acest moment nu exista o practica in aceasta materie la nivelul instantelor romane si pentru ca sper ca vom reusi sa construim un caz cat mai solid.
3.Ce procent din cifra de afaceri a firmei este reprezentata de zona litigiilor?
Incepand cu acest an,
un procent de aproximativ 40% din cifra de afaceri este generat de Departamentul de Litigii.
4.In ce domenii se observa un nivel mai ridicat al litigiilor?
Procedura insolventei, recuperarea creantelor si dreptul penal al afacerilor raman momentan principalele materii.
5.De ce calitati are nevoie un avocat pentru a fi un bun litigator?
Vocatia este primordiala. Nu orice avocat poate fi un bun litigator. Totodata, principalele calitati pe care ar trebui sa le aiba orice litigator sunt cea de „evaluator juridic” si strateg, adica capacitatea de a evalua in mod corect sansele juridice ale unui caz si de a crea cea mai buna strategie, pe care sa i le impartaseasca clientului, pentru a putea decide in consecinta.
Nu ma feresc sa va spun ca au fost situatii in care am recomandat unor clienti incheierea unor tranzactii judiciare pentru a evita costuri suplimentare. Bineinteles ca am adoptat aceasta strategie avand in vedere si apararile si mijloacele procedurale pe care le-am mai fi avut la dispozitie, la momentul in care mi-au fost prezentate cazurile.
6.Cat poate castiga, in medie, pe an, un avocat bun care activeaza pe aceasta zona?
Nu cred ca exista o suma care poate fi indicata, care
difera nu numai in functie de cunostinte, abilitati, notorietate si experienta, ci si de norocul de a fi implicat in dosare importante. Ceea ce mi se pare mai important si motivant pentru un litigator este satisfactia pe care o are in momentul ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti favorabile, dublata de multumirea clientului sau.
7.Ce probleme vedeti in acest moment la nivel legislativ, referitor la litigii? Ce ati schimba sau adauga?
Avand in vedere preocuparea prezenta de a comenta, impreuna cu alti colegi, dispozitiile
Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, pot spune ca exista o serie de neclaritati si neconcordante intre prevederile acestei ordonante, Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata (noul Cod civil), si Legea nr. 134/2010 privind Cod de procedura civila, republicata (noul Cod de procedura civila). Cu toate ca prin adoptarea O.U.G. nr. 80/2013 s-a urmarit alinierea cadrului normativ privind taxele judiciare de timbru la cadrul legal de desfasurare a procesului civil reglementat de noul Cod de procedura civila si punerea in aplicare a noilor institutii adoptate prin noul Cod civil,
aceasta ordonanta nu a avut in vedere o serie de institutii cu caracter de noutate, pentru care apreciez ca ar fi trebuit instituit un regim specific de taxare. In acest sens, am incercat sa clarificam lacunele si am formulat mai multe propuneri de modificare atat a ordonantei, cat a noului Cod de procedura civila.
Dupa publicarea acestei lucrari, care speram ca se va realiza cat mai curand, ramane sa vedem daca solutiile propuse vor fi adoptate in practica judecatoreasca, dar si orice modificari care vor fi adoptate ulterior. De asemenea, una dintre problemele care consider ca ar trebui reglementata consta in
timpul de solutionare a unei cereri avand ca obiect recuperarea unei creante, fie pe calea unei ordonante de plata, fie chiar a dreptului comun. As aprecia oportun constituirea unor complete care sa judece intr-adevar cu precadere si cu urgenta necesare unor asemenea cereri, chiar pe timpul vacantei judecatoresti. Am in vedere necesitatea eficientizarii celei de-a doua etape a unui proces, executarea silita a unei hotarari judecatoresti.
Foto: Cristian Mares.