Bill Gates, de la IT la toalete ecologice
bill gatestoaleta fara apamicrosoftmelinda gatescontraceptive
2,5 miliarde de oameni, adica 36% din populatia lumii, nu beneficiaza de toalete adecvate, fapt ce duce la raspandirea bolilor diareice care ucid anual peste 1,5 milioane de copii in tari din Africa sau Asia. Statistica aceasta i-a atras atentia miliardarului american Bill Gates care, prin intermediul fundatiei sale, a organizat un concurs de proiecte privind dezvoltarea unei super-toalete, usor de construit si de intretinut si care sa nu necesite apa sau retea de canalizare.
Si rezultatele n-au intarziat sa apara. Ba chiar a fost selectat deja un proiect castigator, realizat de California Institute of Technology - un reactor electrochimic cu energie solara care distruge microorganismele si care, in acelasi timp, produce hidrogen si electricitate. Marele avantaj al acestui dispozitiv consta in faptul ca nu foloseste apa, o resursa oricum foarte limitata in tarile sarace si a carei lipsa a impiedicat pana acum instalarea unor toalete clasice in respectivele tari. Fundatia Gates spera ca pana in 2014 sa realizeze o versiune-pilot operationala a acestui proiect care constituie, efectiv, o reinventare a conceptului de toaleta.
Actiunea aceasta nu prea rimeaza cu imaginea lui Bill Gates, omul care a transformat radical industria computerelor, dar miliardarul nu-si face griji. Considera ca noile sale preocupari privind imbunatatirea conditiilor sanitare la nivel global, in special in statele emergente, sunt cel putin la fel de utile ca si preocuparile sale de pana acum legate de IT si de-aceea, iata, nu a ezitat sa finanteze cu 150 de milioane $ gasirea unor solutii eficiente in acest sens.
Tot in domeniul sanatatii mondiale activeaza si sotia sa, Melinda Gates, care a impresionat lumea intreaga prin campaniile de vaccinare pe care le-a organizat si prin implicarea ei in eradicarea poliomelitei la nivel global. Mai nou, ea sustine facilitarea accesului femeilor din tarile sarace la metode contraceptive, in baza studiilor care arata ca acest acces facil ar putea salva vietile a 100.000 de femei in fiecare an, reducand mortalitatea materna cu aproape 30%.
Melinda Gates, o catolica devotata, nu este de acord cu opozitia Vaticanului fata de contraceptie, spune ca produsele contraceptive sunt vitale pentru sanatatea publica si promite ca va aduce acest subiect inapoi pe agenda globala. Si important este ca are si finantarea necesara pentru a reusi. Fundatia Gates a anuntat de curand ca pana in 2020 va investi 560 de milioane $ in educatia sexuala a femeilor din tarile sarace si in asigurarea mijloacelor de contraceptie si ca are in plan sa stranga alte aproape 4 miliarde $ de la donatori.
Banii vor merge in tari din Asia de Sud si din Africa sub-sahariana, unde accesul la contraceptive este dificil, iar ratele mortalitatii materne si infantile sunt devastatoare. Conform datelor Fundatiei Gates, folosirea contraceptivelor deja previne 272.000 de decese in fiecare an.
“Cand vizitez sectiile de planificare familiala din cadrul unor clinici din tari africane, intodeauna vad ca exista acolo suficiente prezervative”, explica Melinda Gates. “Dar femeile africane nu se pot baza pe ele pentru ca sotii lor refuza sa le foloseasca. Pe noi nu intereseaza doar sa ne asiguram ca exista masuri contraceptive la dispozitie, pentru ca atunci am face gramezi de prezervative si ne-am declara multumiti. Daca vrem sa ajutam intr-adevar femeile sa-si construiasca viata pe care o doresc pentru ele si pentru familiile lor, atunci standardul actiunilor noastre trebuie ridicat.”
Melinda Gates mai spune ca, atunci cand femeile au puterea de a lua decizii cu privire la familiile lor, ele tind sa decida exact ce recomanda demografii, economistii si expertii in dezvoltare: anume decid sa investeasca in capitalul uman pe termen lung al familiilor lor. Si nu o fac pentru ca sunt preocupate de cresterea PIB-ului tarii, ci pentru ca sunt preocupate de viitorul copiilor lor. Insa cele doua scopuri se completeaza de minune.
“99% din femeile din SUA care intretin relatii sexuale folosesc metode contraceptive intr-un anumit moment al vietii lor”, continua Melinda Gates. “Deci e clar ca aceste metode sunt importante pentru noi. Si-atunci de ce n-ar fi importante si pentru femeile din tarile sarace? Pentru mine cu siguranta au fost: am reusit sa merg la colegiu si sa studiez lumea afacerilor. Am reusit sa am o cariera frumoasa la Microsoft. Dupa care eu si Bill am putut decide cati copii sa avem (trei) si cand sa ii concepem (la o distanta de trei ani unul de celalalt). Si pot afirma cu certitudine ca aceste lucruri, pe care noi le-am decis, ne-au permis sa fim niste parinti mai buni.”