Marius Ghenea: O tara nu se poate dezvolta cu adevarat, echilibrat si durabil, in lipsa unui antreprenoriat local puternic
marius gheneaantreprenoriantreprenoriatbusinessdaysafaceriarena leilor
Este unul dintre cei mai importanti antreprenori romani din online. Pentru multi este cunoscut ca unul dintre cei cinci investitori prezenti in emisiunea "Arena Leilor". Marius Ghenea (foto) a fondat Flamingo si in prezent este presedintele grupului Fit Distribution, dezvoltatorul magazinelor online PCfun si ElectroFun. In urma cu doi ani, Ghenea a achizitionat ShopIT si PC Garage, unul din cei mai mari retaileri online locali, intr-o tranzactie despre care antreprenorul afirma ca reprezinta "cea mai importanta consolidare din intreg retailul online romanesc de la inceputuri si pana in prezent".
Marius Ghenea va sustine trei evenimente in cadrul
Cluj-Napoca Business Days 2012, dupa cum urmeaza: 14:30 - 16:20 (27 iunie 2012) -
Masa rotunda - dezbatere moderata - Strategie antreprenoriala; 14:30 - 16: 20 (28 iunie 2012) -
Workshop 09 - Business Drive (simulare de tip business game); 11:10 - 13:00 (28 iunie 2012) - Conferinta 4 -
Antreprenoriat si management de succes. Recent, antreprenorul a acordat un interviu pentru
Manager.ro.
1. Sunteti caracterizat ca fiind unul dintre cei mai importanti antreprenori din mediul online. Cum ati comenta aceasta titulatura?
Sunt un antreprenor de aproape 20 ani, dar in ultimii ani am investit ca si business-angel, practic o pozitie de investitor financiar. Cu privire la zona online, intr-adevar o parte semnificativa dintre investitiile mele sunt in domeniul comertului online, dar am investit si in alte companii, din alte domenii de activitate, cum ar fi serviciile in industria de petrol si gaze, energie verde, confort termic etc.
Evident, sunt onorat sa fiu considerat un antreprenor important in Romania, dar cred ca cel mai important lucru este sa incercam, eu alaturi de alti antreprenori romani, sa transmitem un mesaj pozitiv cu privire la antreprenoriat si la rezultatele pe care le poate acesta avea la nivelul intregii societati romanesti, atat ca dezvoltare economica, dar si in planul social.
O tara, orice tara din lume, nu se poate dezvolta cu adevarat, echilibrat si durabil, in lipsa unui antreprenoriat local puternic.
2. Care este secretul succesului grupului dumneavoastra de afaceri, care are incasari anuale semnificative?
Cifra de afaceri a fost de 30 milioane euro in anul 2010. In 2011, cifra a urcat la peste 40 milioane euro, ceea ce arata fara discutie ca
sunt zone de business care se dezvolta chiar si in perioade de criza, mai ales cu un proiect solid, gandit pe o perioada mai lunga de timp si implementat cu o echipa excelenta si cu resursele potrivite pentru acel proiect.
3. Marius Ghenea, Business Angel. Ce sfaturi aveti pentru antreprenorii aflati la prima afacere, in ce ar trebui sa investeasca si de ce ar trebui sa se fereasca?
Afacerile antreprenoriale au cele mai bune sanse de succes pe piete emergente, pe piete care nu au ajuns la saturatie, pe zone inca insuficient acoperite de companiile existente pe piata. Este rolul si talentul antreprenorilor de a identifica aceste piete, aceste oportunitati, si apoi de a munci cu daruire si inteligenta pentru a fructifica respectivele oportunitati prin proiecte de business viabile.
Nu as recomanda antreprenorilor la inceput de drum sa intre in industrii care arata deja semne de stagnare sau de scadere, deoarece pe astfel de piete inserarea este dificila si concurenta firmelor deja existente ar putea face intrarea pe piata a unui startup extrem de costisitoare.
De asemenea nu as recomanda antreprenorilor de start-up sa inceapa proiecte in zone de business care nu sunt inca vizibile, ca tendinta, pentru ca asta ar insemna investitii foarte mari, in lipsa unor dovezi clare ca acele zone de business sunt cu adevarat oportune.
Dau aceste sfaturi pentru ca, desi intuitia ne spune sa nu intram pe astfel de piete, multi antreprenori la inceput de drum merg pe puterea exemplului altor antreprenori si se lasa uneori atrasi de tendintele vizibile in piata, fara sa inteleaga ce se ascunde in spatele acelor tendinte, deoarece uneori ceea ce este previzibil in piata devine evident numai dupa un anumit interval de timp, cat ar putea fi prea tarziu sa mai reinventam afacerea pe care am pornit-o deja si in care am investit considerabil, nu doar bani ci si mult timp si efort.
4. Vorbiti-ne despre prezentarile dumneavoastra in cadrul BusinessDays.
Voi avea o prezenta in cadrul conferintelor plenare de la BusinessDays, pe teme de antreprenoriat, ca si la alte conferinte BusinessDays din tara, in care voi incerca sa subliniez din nou care sunt ingredientele cele mai importante ale conturarii unor premise pentru succesul antreprenorial.
De asemenea, voi avea, impreuna cu Dragos Popescu de la Diagma, si un workshop care va fi construit ca o simulare de business, workshop care prefateaza cumva un program interesant pe care intentionam sa il lansam la finalul acestui an. Acest program, numit
BusinessDrive, va fi un program extrem de bine aplicat pe situatii reale de business, construite insa ca niste cazuri de studiu, in care echipe de manageri si antreprenori vor juca roluri in situatii de business simulate.
5. De ce ar trebui sa vina antreprenorii la BusinessDays?
Cred ca argumentele sunt numeroase pentru ca toti cei interesati de antreprenoriat sa participe la BusinessDays, sau as putea spune,
sa participe macar la acel BusinessDays care este cel mai apropiat de locatia lor. Spun asta pentru ca BusinessDays a devenit deja un program de business de anvergura nationala, avand deja numeroase editii in tara, atat in Bucuresti cat si in orasele mari din Romania: Cluj, Timisoara, Brasov, Tg. Mures, in curand si Iasi dar si alte orase mari din tara.
Printre aceste argumente, as aminti numarul si valoarea vorbitorilor, atat in sesiunile plenare cat si la workshop-uri (zeci de vorbitori romani si straini la oricare dintre editiile BusinessDays de pana acum); valoarea subiectelor abordate si a dezbaterilor la care pot participa si cei din sala; programul de networking foarte intens si bine pus la punct de organizatori, care da posibilitatea participantilor sa relationeze direct si sa stabileasca multe contacte utile cu consultanti de business, antreprenori cu experienta, manageri valorosi din multinationale, etc.
Partea de networking mi se pare esentiala pentru o astfel de conferinta, cu precizarea ca fiecare participant poate maximiza rezultatul acestui networking printr-o participare cat mai activa la eveniment, atat in partea de conferinte si workshop-uri, cat si in afara programului formal al conferintei.
6. Ce semnifica premiul obtinut in cadrul Business Hall of Fame Romania 2012?
E o mare onoare pentru mine, mai ales ca vine de la o organizatie non-guvernamentala (Junior Achievement) foarte cunoscuta pe plan mondial, care are ca obiectiv principal dezvoltarea spiritului antreprenorial al adolescentilor si tinerilor, atat cei care sunt elevi de liceu, cat si studentii din facultatile romanesti.
Este de fapt o activitate la care si eu personal am participat si particip cu mare placere, de cate ori timpul o permite, ca o activitate sociala, ca o modesta contributie personala la dezvoltarea spiritului antreprenorial la generatiile mai tinere din Romania. In plus, onoarea a fost cu atat mai mare cu cat am primit acest premiu alaturi de alti antreprenori foarte cunoscuti si apreciati in tara si nu numai in Romania, ca Radu Georgescu sau Florin Talpes si altii.
7. Cu ce noutati antreprenoriale veniti in cadrul BusinessDays?
Cea mai importanta noutate este legata de programul BusinessDrive, pe care incercam sa il promovam chiar impreuna cu organizatorii BusinessDays, eu, cred ca poate fi un program cu rezultate foarte bune, chiar pe termen scurt, in ceea ce priveste cresterea abilitatilor de management si antreprenoriale ale celor care detin sau conduc afaceri mici si medii in Romania, ca si a celor care acum isi pregatesc primul startup de business.
8. Daca ar fi sa recomandati 3 carti care v-au influentat care ar fi acestea?
Sunt multe carti care m-au influentat si m-au ajutat sa imi structurez mai bine informatiile despre business si despre antreprenoriat, de fapt chiar si pe blogul meu, la
www.ghenea.ro/category/carti am o selectie destul de larga de carti pe care le recomand, atat carti de business, cat si beletristica generala.
Daca ar fi sa aleg 3 carti, as incepe probabil cu
Good to Great a lui Jim Collins, o carte obligatorie pentru toti antreprenorii si managerii care vor sa faca diferenta dintre mediocritate si excelenta, as continua cu
The Art of the Start a lui Guy Kawasaki, o carte excelenta pentru antreprenorii de startup din domeniul IT, ce e drept privita dintr-o perspectiva americana de tip Silicon Valley care nu se potriveste 100% cu situatia din Romania si as incheia chiar cu cartea mea
Antreprenoriat, Drumul de la idei catre oportunitati si succes in afaceri, o carte ce sper sa ii ajute pe toti antreprenorii din Romania care o citesc, dar care m-a ajutat chiar si pe mine destul de mult sa pun impreuna niste idei despre antreprenoriat, intr-o forma si intr-o structura asa cum nu s-a mai facut pana acum in Romania.
Sursa foto: http://www2.tvr.ro/arenaleilor/