Andy Szekely: Serile AS ofera posibilitatea de a invata de la oameni care au reusit, nu de la teoreticieni
andy szekelyserile asbusinessdaystrainerspeakerantreprenoriat
Andy Szekely (foto) este trainer, autor, coach si public speaker, cu experienta de peste 11 ani in training. A utilizat extensiv uneltele LAB Profile pentru livrarea de traininguri de vanzari, persuasiune si coaching. A publicat prima carte de programare neurolingvistica in Romania, "Calea Succesului" si alte lucrari educationale si manuale de traininguri.
Andy Szekely conduce grupul de firme AS si este membru fondator al Fundatiei Alpha Leadershop. De asemenea, este implicat in proiectul Boot Camp pentru dezvoltare personala si profesionala pentru adulti. Ca NLP Master Practitioner si Trainer cu dubla formare, Andy sustine programe pentru dezvoltarea personala si personala, sub forma de seminarii deschise sau training pentru companii.
Intre 8 si 11 mai 2012, Andy modereaza "Serile AS" (informatii complete pe site-ul oficial
serileas.ro), a caror principala tema va fi PROSPERITATEA. Evenimentul se adreseaza antreprenorilor, managerilor, specialistilor, consultantilor si oricui este preocupat de dezvoltare personala pentru care tema PROSPERITATE este de interes. "Serile AS" se desfasoara dupa urmatorul program: Timisoara - 8 mai 2012, Cluj-Napoca - 9 mai 2012, Bucuresti - 10 mai 2012 si Iasi - 11 mai 2012. Invitatii speciali sunt antreprenorii de succes Cristian Onetiu, Eusebiu Burcas, Marius Ghenea si Marian Berdan.
Andy Szekely a acordat un interviu pentru
manager.ro.
Manager.ro: Ati fost contabil, jurnalist, organizator de evenimente, manager si antreprenor. De ce ati ales sa urmati o cariera in training?
Andy Szekely: Din frustrare! In acea perioada nu stiam foarte bine ce vreau, dar stiam ce nu mai vreau, pentru ca simteam in fiecare zi acea frustrare, neimplinire si oboseala fizica pe care cred ca o simte orice om care face altceva decat ii place.
Manager.ro: In cartea dumneavoastra, "Calea Succesului", afirmati ca "a fi capabil sa iti programezi succesul inseamna a te asigura ca drumul pe care te gasesti este cel dorit" si ne propuneti sa folosim metoda Programarii Neuro-Lingvistice (NLP). Ce inseamna NLP?
Andy Szekely: Este una din pasiunile mele mai vechi - o metodologie foarte pragmatica de folosire a creierului, care te ajuta sa obtii performanta. Mai in gluma, mai in serios, acum 35 de ani, cand a aparut, i se spunea "manualul de utilizare a creierului". In realitate, este o ramura a psihologiei comportamentale care te ajuta sa iti folosesti mintea si emotiile pentru actiuni concrete generatoare de rezultate.
Manager.ro: Dincolo de "Calea Succesului", ati lansat numeroase CD-uri audio educationale si manuale de training. Ce lucrari recomandati cu precadere antreprenorilor?
Andy Szekely: Scurt si la obiect, antreprenorii au nevoie in primul rand de cateva abilitati care sa le permita de la inceput sa fie foarte eficienti. In consecinta, recomand materialele pe aceste teme: Productivitate, Stabilire de obiective, Leadership si in mod particular toate materialele care pot dezvolta abilitatea suprema a antreprenorului: marketingul si vanzarile... aici vorbind de niste subramuri: negocieri, psihologia vanzarilor, branding personal, persuasiune, networking, dinamica de grup. Stiu ca poate parea mult, dar intrebarea se refera la antreprenori in general. Daca vorbim de un domeniu de activitate specific, pot recomanda cateva materiale care merita a fi studiate intr-o anumita ordine.
Manager.ro: Sunteti membru fondator al Fundatiei Alpha Leadership. Care sunt scopurile acesteia?
Andy Szekely: Scopul declarat este educatia pentru tineri intre 18 si 25 de ani. Scopul vizionar este sa traim intr-o tara mai prospera. Eu unul mi-as dori sa fac ceva cu bataie lunga, iar efectul acelui ceva sa fie educatia si contextul economic mai potrivit pentru copiii care se nasc acum in Romania... si nu cred ca e filosofic ce spun... cred doar ca e o viziune pe 20 de ani, iar lumea nu e obisnuita sa priveasca lucrurile asa.
Manager.ro: Ce implica proiectul Boot Camp? Cui il recomandati in mod special?
Andy Szekely: Aici e simplu si clar - Il recomand oamenilor cu spirit antreprenorial care vor sa se dezvolte pe ei ca sa poata contribui apoi masiv la dezvoltarea comunitatii in care traiesc. Cand spun spirit antreprenorial, din nou, nu e un termen filosofic ci unul definit clar: e vorba de oamenii capabili sa vada oportunitati acolo unde altii vad probleme si sa actioneze pentru a fructifica acele oportunitati.
Proiectul dureaza de zece ani si s-a dezvoltat frumos. Practic este o tabara de antrenament mental si emotional, care ajuta oamenii maturi sa se cunoasca mai bine, sa comunice eficient si sa devina prosperi.
Este un proces de dezvoltare personala intensiv, care nu se refera doar la cele 7 zile din tabara, ci care se deruleaza pe aproximativ 6 luni (inainte si dupa cantonamentul propriu zis). Dar dincolo de procesul in sine, Boot Camp este acum o comunitate de oameni cu valori si interese comune, care se ajuta pur si simplu, fara sa mai fie nevoie de intermediari, pentru ca au trecut printr-o experienta comuna suficient de intensa ca sa ii lege unii de altii.
Manager.ro: Ce subiecte principale veti dezbate cu invitatii speciali ai Serilor As (Cristian Onetiu, Eusebiu Burcas, Marius Ghenea si Marian Berdan)? De ce ati ales ca principala tema pentru primul turneu Serile As in aceasta forma Prosperitatea?
Andy Szekely: Pentru aceasta editie, Prosperitatea, in sens foarte practic - Cum sa gandesti ca un om prosper, ce sa faci si cum sa faci ca sa devii mai repede prosper si ca sa ii inspiri si pe cei din jur sa faca la fel. Pentru ca Romanii au nevoie de un mod de gandire prosper mai mult decat orice altceva. Daca vrem sa traim intr-o tara prospera e necesar ca mai intai as gandim prosper, fiecare dintre noi.
Manager.ro: Cum ati caracteriza mediul antreprenorial din Romania? Care sunt calitatile si slabiciunile acestuia?
Andy Szekely: Acest mediu este o oportunitate pe termen lung, nu scurt. Antreprenoriatul romanesc este foarte tanar, asa ca cine invata repede si aplica in mod consecvent ce a invatat are oportunitati de dezvoltare foarte mari.
Slabiciunile vin mai putin din mediu, dupa parerea mea si mai mult din mentalitate. Afacerile se fac cu oameni in primul rand si abia apoi cu bani. Capitalul uman e mai relevant pe termen lung decat cel financiar. Dar ca sa faci afaceri prospere e nevoie de destui oameni in jurul tau, care sa gandesc prosper, iar asta presupune educatie.
Manager.ro: Ce sfaturi aveti pentru antreprenorii de pretutindeni, care vor sa dobandeasca succesul in afaceri?
Andy Szekely: Sa invete enorm la inceput, ca sa stie pe ce sa se concentreze. Sa se si odihneasca, pentru ca adevarata creativitate necesita odihna si echilibru. Sa aiba incredere si sa actioneze cu curaj, dupa ce si-au asumat riscuri calculate (calculate de ei insisi, nu de consultanti). Si sa nu uite ca afacerile se fac pentru a asigura o viata frumoasa, asa ca nu are rost sa iti sacrifici sanatatea ori familia, doar ca sa iasa indicatorii financiari la finalul anului.
Manager.ro: Sunteti trainer specialist in persuasiune si tehnici de influentare si detineti in Romania licentele pentru programele de training Psychology of Persuasion (USA, 2004), Language and Behaviour Profile (LAB Profile, Canada, 2005) si Influencing with Integrity (USA, 2006). In ce masura pot fi aplicate programele internationale de training in mediul antreprenorial romanesc?
Andy Szekely: In masura in care exemplele pe care le dai sunt autohtone si traite. In ultima vreme, nici nu prea mai folosesc aceste licente, pentru ca prefer sa ofer participantilor la cursuri astfel de exemple autohtone, traite. De aceea, un training sau o conferinta in care ai ocazia sa intervievezi un om de succes local mi se pare ca aduce mai multa relevanta decat un set de concepte.
Manager.ro: De ce ar trebui sa vina antreprenorii la Serile As? Care sunt cele mai importante beneficii ale acestui eveniment?
Andy Szekely: Cred ca exista 4 beneficii mari: In primul rand, informatie de calitate, simpla si aplicabila imediat. In al doilea rand, networkingul cu oameni care au interese si valori comune (s-au adunat pentru calitatea evenimentului si pentru tema lui). In al treilea rand, posibilitatea de a invata de la oameni care au reusit, nu de la teoreticieni. In al patrulea rand, cresterea motivatiei personale de a face mai mult pentru business-ul propriu, pentru ca stiu De ce? Cum? si CE sa faca concret.