Magistratii de la Paris au hotarat ca Enel sa plateasca suma de 401 milioane de euro statului roman, ca urmare a nerespectarii obigatiilor contractuale din contractul de privatizare, prin care ar fi trebuit sa cumpere de la stat, suplimentar, un pachet de 13,57% din actiunile companiei, informeaza Economica.net.
Este primul proces castigat de stat impotriva noilor proprietari ai distributiilor de energie electrica. Prima actiune in instanta a Romaniei impotriva italienilor de la Enel a fost demarata in 2013, cand SAPE a cerut despagubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro si de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare. Au fost 24 de capete de cerere, din care: 17 au fost respinse ca nefondate, doua au fost respinse ca fiind prescrise, doua au fost respinse ca nefiind de competenta Tribunalului Arbitral, una a fost respinsa ca ramasa fara obiect, iar una a fost declarata inadmisibila.
La acel proces, Romania nu doar ca a pierdut si nu a obtinut niciun euro din miliardul cerut, dar statul roman a fost obligat in instanta sa plateasca si cheltuieli de judecata de 1,5 milioane de euro.
Statul a mai pierdut pâna acum È™i procesele intentate celorlalti doi investitori care au cumparat filiale Electrica, respectiv CEZ È™i E.ON.
In litigiul cu CEZ, statul roman a solicitat despagubiri de peste 81 milioane de euro. Curtea de Arbitraj de la Paris a admis doar plata unor despagubiri de 5,7 milioane euro. Un alt proces a fost cel cu E.ON, in cerea despagubiri de 33 milioane de euro pentru neindeplinirea obligatiilor de investitii post-privatizare. Si nu doar ca a pierdut, dar statul roman a fost obligat sa plateasca si cheltuieli de judecata de 2 milioane de euro.
Contractul de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud a fost semnat in 2007. Pretul oferit de ENEL S.p.A. pentru preluarea pachetului de 67,5% din actiuni a fost de 820,099 milioane euro, rezultand un pret pe actiune de 41,28 euro.
Metoda de privatizare catre investitorul strategic a SC Electrica Muntenia Sud, care este filiala a SC Electrica SA, a constat in vanzarea a 50% din actiunile existente simultan cu emiterea unui nou pachet de actiuni pana la atingerea cotei de 67,5% prin majorare de capital social.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si