Magistratii de la Paris au hotarat ca Enel sa plateasca suma de 401 milioane de euro statului roman, ca urmare a nerespectarii obigatiilor contractuale din contractul de privatizare, prin care ar fi trebuit sa cumpere de la stat, suplimentar, un pachet de 13,57% din actiunile companiei, informeaza Economica.net.
Este primul proces castigat de stat impotriva noilor proprietari ai distributiilor de energie electrica. Prima actiune in instanta a Romaniei impotriva italienilor de la Enel a fost demarata in 2013, cand SAPE a cerut despagubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro si de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare. Au fost 24 de capete de cerere, din care: 17 au fost respinse ca nefondate, doua au fost respinse ca fiind prescrise, doua au fost respinse ca nefiind de competenta Tribunalului Arbitral, una a fost respinsa ca ramasa fara obiect, iar una a fost declarata inadmisibila.
La acel proces, Romania nu doar ca a pierdut si nu a obtinut niciun euro din miliardul cerut, dar statul roman a fost obligat in instanta sa plateasca si cheltuieli de judecata de 1,5 milioane de euro.
Statul a mai pierdut pâna acum È™i procesele intentate celorlalti doi investitori care au cumparat filiale Electrica, respectiv CEZ È™i E.ON.
In litigiul cu CEZ, statul roman a solicitat despagubiri de peste 81 milioane de euro. Curtea de Arbitraj de la Paris a admis doar plata unor despagubiri de 5,7 milioane euro. Un alt proces a fost cel cu E.ON, in cerea despagubiri de 33 milioane de euro pentru neindeplinirea obligatiilor de investitii post-privatizare. Si nu doar ca a pierdut, dar statul roman a fost obligat sa plateasca si cheltuieli de judecata de 2 milioane de euro.
Contractul de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud a fost semnat in 2007. Pretul oferit de ENEL S.p.A. pentru preluarea pachetului de 67,5% din actiuni a fost de 820,099 milioane euro, rezultand un pret pe actiune de 41,28 euro.
Metoda de privatizare catre investitorul strategic a SC Electrica Muntenia Sud, care este filiala a SC Electrica SA, a constat in vanzarea a 50% din actiunile existente simultan cu emiterea unui nou pachet de actiuni pana la atingerea cotei de 67,5% prin majorare de capital social.
Ultimele NOUTATI
Se elimina aceasta taxa! Cine sunt romanii care nu mai sunt obligati sa plateasca la stat pe 2025
Miscarea anului pe piata bancara de la noi. Banca Transilvania ajunge in Republica Moldova si preia cea mai mare companie de creditare non-bancara
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona