Prin ce se poate diferentia un lider: Prin faptul ca stie cand nu trebuie sa faca nimic
alexandru ilideribusiness days
Un lider adevarat stie cand trebuie sa stea calm si sa astepte fara a face nimic ce l-ar putea afecta pe el sau pe echipa lui, in special in momentele grele, cand este coplesit de adversari.
„Un lider ar trebui sa stie ce trebuie sa faca si mai ales ce nu trebuie sa faca pentru a obtine rezultate. Nu este usor sa ramai calm atunci cand trebuie sa cedezi controlul. Uneori, cele mai bune rezultate vin dintr-o inactiune asumata”, a afrmat Dragos Popescu, Managing Partner Diagma, in cadrul evenimentului Business Days Bucuresti care are loc in aceste zile la Univ. Romano Americana.
Popescu a dat cateva exemple in acest sens, de lideri care au stiut sa ramana calmi si sa nu faca nimic in anumite momente cheie. Un astfel de exemplu este Alexandru I al Rusiei, care a stiut cand sa se retraga in fata unei armate net superioare conduse de Napoleon. In secolul XX, John F. Kennedy a stiut sa ramana calm in timpul crizei rachetelor din Cuba, iesind cu fata curata dintr-o situatie extrem de delicata, a afirmat Popescu. In domeniul vanzarilor, una din greselile facute este aceea legata de supra-vanzare.
„Odata ce ati convins un client sa cumpere ceva de la voi, nu incercati sa mai aducet un argument suplimentar. Acesta se va intreba de ce mai insistati, de vreme ce l-ati convins, si se poate retrage. Asteptati linistit pana semneaza contractul”, a declarat Popescu.
Teama de esec
Exista lideri care se tem atat de mult de esec, incat sunt gata sa renunte la anumite principii de etica, spune Amalia Sterescu, Sr. Business Consultant outsourcing/call center.
„Sunt putini lider capabili sa vorbeasca deschis despre esecurile lor, despre greselile pe care le-au facut. Majoritatea incearca sa minimalizeze efectul greselilor facute, poate chiar sa demonstreze ca acestea au avut efecte benefice”, a afirmat Sterescu. Un exemplu in acest sens este fostul sportiv Lance Armstrong.
„Si-a construit o imagine supradimensionata, iar apoi a devenit foarte greu sa tina pasul cu acea imagine. Egoul sau supradimensionat l-a facut sa incalce regulile jocului pentru a obtine rezultate cu orice pret. Ulterior si-a cerut scuze, dar a facut-o doar pentru ca asa stia ca trebuie sa faca pentru a-si spala imagnea. A distrus relatiile din jurul lui, a ramas singur”, a declarat consultantul.
Manual de implementare leadership
Primul lucru pe care trebuie sa-l faca un lider este sa obtina increderea echipei, sustine si Alin Gherman, Director Comercial DPD. „Prin competenta si prin faptul ca stie sa fie o persoana agreabila, un lider se poate impune. Fara aceste doua componente nu poate sa castige increderea echipei”, a afirmat Gherman.
Totodata, pe langa stabilirea unor obiectve pe termen lung, un lider trebuie sa stie si ce trebuie facut, zi de zi, pentru atingerea obiectivelor. El trebuie sa ofere oamenilor sai parghiile necesare pentru ca acestia sa lucreze eficient. „Asa cum a zis si fostul mare lider Nelson Mandela, trebuie sa conduci echipa din spate, mai ales in momentele cand ai succes. Insa, in momentele grele, un lider trebuie sa iasa in fata”, a incheiat directorul comercial.
Foto: Alexandru I al Rusiei. Sursa: Wikipedia.