Oamenii de afaceri romani vor solutii concrete
oameni de afaceriasociatii de afacericoalitiamediul de afaceriintreprinderi
De 25 de ani, asteptarea generala in Romania a fost ca statul sa rezolve problemele, iar companiile sa creeze locuri de munca, sa produca profit si sa plateasca taxe.
Antreprenorii romani vin astazi cu solutii concrete pentru dezvoltarea intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) si antreprenoriatului din Romania, informeaza Mediafax, determinand mediul de afaceri sa preia mai multa initiativa si cerand statului, in acelasi timp, vointa si cooperare. Mediul de business propune o strategie scurta si eficienta pentru dezvoltarea antreprenoriatului, bazata pe cinci principii generale:
(1) cresterea gradului de implicare a antreprenorilor in gasirea solutiilor generale de dezvoltare si in initiativele autoritatilor;
(2) concentrarea programelor de antreprenoriat pe cateva domenii si teritorii importante pentru economie;
(3) scheme de ajutor din bani publici in antreprenoriat numai in legatura obligatorie cu educatie antreprenoriala, mentorat si pregatire profesionala;
(4) multiplicarea investitiilor statului in antreprenoriat prin implicarea fondurilor private si acordarea banilor nu ca grant ci, mai degraba, ca imprumut (tip revolving)
(5) Simplificarea, debirocratizarea si digitalizarea administratiei publice.
"Banii publici pentru IMM-uri trebuie investiti in domenii prioritare si numai in afacerile antreprenorilor care au atitudine si educatie pe masura. Statul trebuie sa urmareasca multiplicarea investitiilor in IMM-uri prin parteneriate public-private si obligand beneficiarii sa returneze (macar partial) banii publici primiti", a declarat Dragos Anastasiu, liderul Grupului de Lucru pentru IMM-uri si Antreprenoriat din Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, o initiativa privata, non-politica, formata din organizatiile cele mai reprezentative pentru mediul de afaceri din Romania.
Grupul de Lucru din care fac parte unii dintre cei mai cunoscuti antreprenori romani are drept obiectiv ca Romania sa fie tara europeana cu cel mai prietenos mediu de afaceri pentru antreprenori pana in 2020 si cere ca statul sa implice mediul de business in toate initiativele pentru dezvoltarea antreprenoriatului, pentru a atinge impreuna acest obiectiv.
“Este nevoie sa constientizam ca nu putem avea nici piata interna, nici consumatori, nici dezvoltare, fara bunastare, locuri de munca si o clasa medie. Antreprenoriatul este o cale care creeaza independenta economica si scade dependenta de asistenta", a declarat Felix Patrascanu, membru si viitor lider al Grupului de Lucru pentru IMM-uri si Antreprenoriat, incepand cu ianuarie 2015.
Grupul de lucru pentru IMM-uri si Antreprenoriat este coordonat de Dragos Anastasiu, General Manager Eurolines si este format din 18 membri:
Ioannis Alfieris, Director General Accord Electronics
Peter Barta, CEO Fundatia Post-Privatizare
Elena Bocan, Head of Corporate Division Credit Agricole
Stephan Braune, Best Omnibus
Laurentiu Dinu, Managing Partner, EU Advisors
Florin Porojan Gheaja, General Manager Franke Romania
Marius Ghenea, Proprietar, PC Fun
Sorin Nicolescu, Director General Olimpic International Turism
Sorin Panturu, Managing Partner Mackenzie Capital Group
Felix Patrascanu, CEO FanCourier
Dragos Petrescu, General Manager City Grill
Liviu Rogojinaru, Vicepresedinte CNIPMMR
Dora Surugiu, Managing Director MsM Romania
Florin tancu, Director General Weco Travel
Irina Zugravu, Managing Partner VAPRO
Sergiu Negut, Managing Partner Mindit
Bogdan Tudor, Director Executiv Class IT
Radu Ionescu, Senior Associate EY Romania
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei este o initiativa privata, non-politica, formata din organizatiile cele mai reprezentative pentru mediul de afaceri din Romania. Scopul sau este de a oferi o baza coerenta pentru consultare cu Guvernul si alte institutii publice pe teme care au impact asupra climatului economic si de afaceri din Romania.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reuneste 21 de asociatii de afaceri, intre care camere de comert, ambasade si organizatii profesionale. in cadrul Coalitiei functioneaza in prezent zece grupuri de actiune care permit ministrilor consultarea pe aspecte specifice referitoare la domeniile lor de responsabilitate.
Foto.