Cum face fata Petrom scaderii consumului de gaze naturale
cristian secosanomv petromgaze naturale
Consumul de gaze naturale a scazut cu circa 8% in primele noua luni. Cea mai mare parte a acestei scaderii vine din partea companiilor care isi reduc activitatea si/sau si-o eficientizeaza.
Petrom produce circa 50% din totalul gazelor naturale, iar compania trebuie sa puna la punct o strategie prin care sa mearga mai departe, a afirmat Cristian Secosan, membru in consiliul de administratie al OMV Petrom, prezent la evenimentul Business Days.
Primul instrument utilizat este integrarea. „De la titei sau gazele naturale scoase din pamant pana la clientul final, intregul lant trebuie sa ramana in interiorul companiei pentru a scoate maximum de valoare”, a afirmat Secosan.
A doua masura este cea a repozitionarii in relatia cu clientii. „Unui client trebuie sa-i vinzi un intreg pachet de servicii, nu doar niste produse, pentru a construi o relatie pe termen lung”, a afirmat oficialul Petrom. Un alt aspect important este cel legat de inovatie. „Trebuie sa ne uitam mereu la competitori si sa inovam mereu pentru a ramane in varful piramidei”.
Nu in ultimul rand, oamenii sunt extrem de importanti. „Vreau sa am langa mine cei mai buni oameni din domeniul lor, oamenii care pot aduce cea mai importanta contributie, care pot face diferenta”, a declarat acesta. Circa 40% din necesarul de gaze naturale al Romaniei este acoperit de Petrom.
Cea mai mare companie din Romania este si cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, circa10-11% din total doar din taxe si accize. Petrom face investitii de circa 1 miliard euro pe an. Practic, peste 85% din profit se reinvesteste.
„Nu ne vindem viitorul pentru un profit imediat. Exista multe provocari. Piata gazelor este in scadere, in special cea legata de ingrasaminte chimice. Aceasta evolutie pune presiune pe piata”, a declarat Secosan.
Foto: OMV.