Pentru noi, capitalisti in formare, sunt foarte interesante modelele de succes din lumea afacerilor mari . Amazon se numara printre aceste modele si merita cunoscuta istoria companiei, interesanta si provocatoare de controverse. Mai ales ca anul acesta a implinit 20 de ani .
In acest sens mi s-a parut util articolul scris de John Talton in The Seattle Times – Seattle (sediul Amazon este in Seattle) si preluat de Courrier international , 24.07.2017, sub titlul “Entreprise. Aux origines de la revolution Amazon” (Intreprindere. Originea revolutiei Amazon).
De cand a fost infiintata de Jeff Bezos in 1994 compania a reusit sa impuna noi forme de consum , platind un tribut greu pentru aceasta schimbare atat ea cat si cei implicati in obiectul ei de dezvoltare.
Acum 20 de ani, in mai 1997, Amazon a intrat pe Bursa cu pretul initial de 18 dolari. La sfarsitul primei zile de tranzactii Jeff incaseaza deja 290 milioane de dolari . Daca ai fi depus atunci 10.000 dolari in actiuni Amazon , astazi ar fi valorat 5 milioane de dolari.
De 20 de ani Jeff Bezos este un personaj controversat .Andrew Ross Sorkin, cronicar financiar la New York Times , cunoscut pentru flateriile aduse celor bogati si puternici, il lauda fara rezerve pe Jeff : “ De 20 de ani scepticii nu fac altceva decat sa-l calomnieze...si sa incerce sa-i anticipeze deciziile. A fost taxat ca “monopolist”, “ dusmanul numarul unu al literaturii”, “ evazionist fiscal international”, patron insuporatbil si nemilos si “Lex Luthor” ( dusmanul juruit al lui Superman). In realiate, Jeff Bezos se poate lauda ca ne-a schimbat modul de viata “
Jeff nu este un personaj imoral. Statele Unite ar putea mai curand sa-l celebreze pentru salvarea jurnalului Washington Post - a sustinut jurnalismlul indispensabil al marelui cotidian.
De asemenea este remarcabila opozitia sa fata de spiritul Wall Street : trebuie sa iei totul de la altii, imediat.
Iata si bilantul controversat al acestu titan
- daca nu s-ar fi stabilit la Seattle, probabil ca Amazon nu ar fi devenit un gigant . Toti marii lui concurenti au trebuit sa plateasca impozite mari pe beneficii. O lunga perioada de timp Amazon a fost exonerata de aceasta plata ;
- Amazon a dus la inchiderea multor librarii traditionale ;
- Amazon nu s-a supus si nu s-a adaptat reglementarilor americane in afaceri ale secolului XX : comert echitabil, lege antitrust, sindicate , taxe mari;
- “ Fara internet, creat de autoritatile federale si finantat din impozite, n-ar fi existat vitrina virtuala a Amazonului. Cercetarea facuta pe cheltuiala contribuabilului, a fost si ea indispensabila revolutiei informatice care furnizeaza algoritmii de care depinde Amazon in amjoritatea operatiunilor sale”;
- Amazon a detronat Walmart, care parea lider de neclintit intr-un domeniu etern : supermarket-ul. Walmart insemna preturi imbatabile pentru produse fabricate unde costul mainii de lucru este redus. Desi foloseste roboti, Amazon lucra in 2016 cu 341.000 oameni, in afara de interimari si de contractanti.
- Revolutia e- comertului produsa de Jeff a costat taierea a 303 000 posturi in marile magazine si 88 000 posturi in buticurile de haine. Multe centre comerciale americane agonizeaza din cauza bolii Amazon, daca nu s-au pierdut deja;
- Amazon a trecut de la faza de butic in linie gentil la aceea de gigant al e-comertului , pionier al “ cloud computing” si societate de Internet majora.
- Amazon isi face acum simboluri pe masura sa : are un cartier general enorm, la South Lake Union cu 25 000 angajati care sunt sub o presiune enorma si foarte stresati dar bine platiti . Amazon vrea sa-si creasca sediul ca sa poata avea aici 50 000 angajati.
Fra indoiala ce Jeff Bezos este stralucitor , energic si inspirat iar natura lui exigenta este legendara. Totusi nu se poate disocia succesul lui de epoca si particularitatile contextula in care s-a inscris traseul lui.
Acest context nu i-a fost intotdeauna favorabil . In 2001, cand a explodat Internetul, a pus in somaj 1300 salariati, adica 15% din efectivele lui de personal la acea data.
Se profileaza o noua criza initiata de guvernarea lui Trump. Daca va genera o ancheta antitrust impotriva societatii condusa de proprietarul Washington Post , jurnal pe care-l detesta, Jeff Bezos va avea probabil probleme. Inca din campania sa electorala Trump a spus ca Jeff “are o foarte mare problema antitrust”.
S-ar parea insa ca pe moment Trump are alte griji.
In plus, inca se aplica sloganul “Too Big to Fail” ( prea mare ca sa cada).
Pana atunci, “la multi ani Amazon “
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212