Vaccinul anti-covid reprezinta cel mai mare pot din istorie pentru industria farma
Industria farmaceutica nu este o societate de binefacere, nici nu este locuita de zane bune si de buni samariteni care si-au facut un scop in viata din a-si ajuta semenii. Domeniul farma este, nici mai mult, nici mai putin, o industrie ca oricare alta. Adica o activitate orientata, exclusiv, catre profit.
Actuala pandemie de coronavirus a pus industria farma in fata unei provocari uriase. O provocare de business.
Faptul ca pandemia s-a intins la nivelul intregii lumi nu este, pentru industria farma, un motiv de ingrijorare, ci o oportunitate de afacere. Lumea intreaga a devenit, pentru greii din industria farmaceutica, o uriasa piata de desfacere pentru mult-asteptatul vaccin anti-covid.
Nevoia de vaccin exista, numarul de doze necesar este urias, iar profitul celor care vor pune primii pe piata serul care confera imunitate la noul coronavirus va fi fabulous.
In fata acestei oportunitati de business, indistria farma s-a lansat intr-o cursa fara precedent. Toate companiile din domeniu isi doresc sa-si adjudece partea leului din profitul rezultat din vanzarea vaccinului.
Viteza cu care s-au miscat, in contextul actual, laboratoarele de virusologie este uluitoare. Sa amintim, de pilda, ca pentru elaborarea vaccinului impotriva varicelei au fost necesari 30 de ani. Tot trei decenii a durat si punerea la punct a vaccinului impotriva gripei "clasice", iar pentru obtinerea unui vaccin impotriva Ebola au fost necesari 5 ani.
Pentru sindromul imunodeficientei umane dobandite (SIDA) nu exista, pana la ora actuala, niciun vaccin, desi primele cazuri de imbolnavire au fost consemnate in anii 1980.
Fara a pretinde ca acesta este raspunsul la intrebarea de ce nu avem, pana acum, un vaccin impotriva SIDA, sa amintim ca cele mai multe cazuri de infectare cu virusul care provoaca aceasta boala se inregistreaza in Africa sub-sahariana, adica in cele mai sarace tari din lume - o piata subdezvoltata in ceea ce priveste puterea de cumparare.
Sa revenim la noul coronavirus.
Pana in acest moment, conform informatiilor furnizate de Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, Uniunea Europeana a semnat, cu sase laboratoare farmaceutice, precontracte pentru 1,9 miliarde de doze de vaccin anticovid.
Asadar, 1,9 milioane de doze pentru doar cele 27 de tari membre UE.
Daca este un domeniu in care marile companii farmaceutice exceleaza, acesta este cel al "discretiei" referitoare la costurile reale ale unui produs. Tot ce devine public sunt preturile de vanzare ale produselor cu pricina.
Desi nu au fost comunicate oficial, preturile noilor vaccinuri anticovid sunt deja speculate in presa internationala.
Iata, asadar, care vor fi preturile practicate de cei mai importanti producatori de vaccin anti-covid: Moderna (Statele Unite) - 31 euro, Sinovac (China) - 25 euro, Pfizer & BioNTech (Statele Unite & Germania) - 17 euro, Centre Gamaleya (Rusia) - 8 euro, Johnson & Johnson (Statele Unite) - 8 euro, Oxford University & AstraZeneca (Marea Britanie & Suedia) - 3 euro.
Acum sa inmultim numarul de doze de vaccin precomandate (doar) de Uniunea Europeana cu oricare dintre preturile de mai sus si vom avea imaginea sumelor colosale care sunt in joc in cursa pentru obtinerea noului vaccin.
Este cel mai mare pot din istorie pentru industria farma.
Sursa foto: maxpixels.net