Un alt atac cibernetic, de o amploare mai mare decat WannaCry este asteptat la nivel mondial
wannacryhackeriatac ciberneticransomwareatac
Expertii in securitate avertizeaza asupra iminentei unui nou atac cibernetic, care ar putea avea o amploare mai mare decat a ransomware-ului WannaCry, care a lovit saptamana trecuta. Noua amenintare malitioasa, numita Adylkuzz, ajunge in dispozitive din cauza aceleiasi vulnerabilitati in Windows utilizate de WannaCry, detectata de NSA, informeaza AFP.
Cercetatorii sustin ca hackeri necunoscuti au profitat de unelte furate de la NSA, in conditiile in care anumite parti din ciberarsenalul sofisticat al agentiei au ajuns pe internet in ultimele luni. Malware-ul creeaza, in mod invizibil, unitati ale unei monede nedetectabile, numita Monero, comparabila cu Bitcoin. Datele care permit utilizarea acestor castiguri sunt extrase si trimise la adrese criptate.
''Desi mai silentios si fara a necesita interfata cu utilizatorul, atacul Adylkuzz este mai profitabil pentru infractorii cibernetici. Acest atac cibernetic ii transforma pe utilizatorii infectati in participanti la finantarea agresorilor lor'', a declarat Nicolas Godier, cercetator la firma de securitate Proofpoint.
Expertii au reperat computere care au platit astfel echivalentul catorva mii de dolari fara stirea utilizatorilor lor. Potrivit lui Robert Holmes, vice-presedinte Proofpoint, au mai existat atacuri de acest tip, cu software care creeaza moneda criptografica, dar niciodata de aceasta amploare.
Lentoarea in functionarea computerului este unul din ''simptomele'' vizibile ale acestui nou atac ce ar fi putut fi lansat inca din 2 mai sau chiar 24 aprilie si este in curs de desfasurare, precizeaza Proofpoint intr-o nota de blog.
Atacul cibernetic masiv declansat vineri a continuat sa se raspandeasca a targhetat peste 10 000 de organizatii si 200 000 de persoane in peste 150 de tari, potrivit autoritatilor europene. Virusul a afectat, printre altele, spitalele britanice, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universitati din Grecia si Italia.
WannaCry este un program malitios de tip ransomware. Expertii in securitate avertizeaza de mult timp privind efectele pe care le-ar putea avea astfel de programe, dar acesta este primul eveniment de o asemenea amploare. “Eroul”care a reusit sa opreasca raspandirea virusului este un expert in securitate cibernetica, cunoscut sub numele de MalwareTech. Cercetatorul a reusit sa identifice o vulnerabilitate a ransomeware-ului WannaCry, prin intermediul careia a incetinit rata de propagare.