Studiu: Evolutia afacerilor in 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Studiu: Evolutia afacerilor in 2018 Studiu: Evolutia afacerilor in 2018
de Redactia Manager la 08 Feb. 2018
Urmareste-ne pe Google News
evolutie afaceri 2018cifra afacereevolutie economica

Conform studiului "Evolutia afacerilor in 2018" lansat azi de Valoria si realizat in parteneriat cu Doingbusiness.ro, procentul companiilor care se asteapta la scaderea profitului este de doua ori mai mare decat la inceptul anului trecut, iar al celor care spun ca nu cresc investitiile este de 18% in 2018 fata de numai 10% la inceputul lui 2017.

La intrebarea ‘cum credeti ca va fi anul 2018 pentru afaceri comparativ cu anul 2017?’, scorul total al raspunsurilor exprimate pe o scala de la 1 – total nefavorabil la 10 – total favorabil a fost de 4,4. 
 
„Evolutia afacerilor in 2018 inseamna continuarea cercetarilor pe care le-am inceput in 2013 privind mediul de afaceri din Romania. An de an adresam managerilor intrebarile cele mai importante referitoare la cifra de afaceri, profit, investitii sau salarii. Aceasta analiza arata care este sentimentul de business la nivelul companiilor din Romania la inceputul lui 2018. 
 
Din pacate, datele comparative cu aceeasi perioada a anului 2017 indica alterarea acestuia. Apetitul pentru investitii continua sa se erodeze, pentru majoritatea respondentilor cresterea salariului minim afecteaza profitabilitatea, iar increderea ca 2018 va fi mai favorabil decat 2017 este la cote extrem de scazute. Paradoxul anului 2017 continua la scala redusa si in 2018 – crestere economica si recesiune de moral, urmare a evolutiilor fiscale si legislative din ultimele luni”, spune Constantin Magdalina, Expert Tendinte si Tehnologii Emergente, co-autor al cercetarii.
 
Evolutia cifrei de afaceri 
 
Fata editia de la inceputul anului 2017, perspectiva de crestere a companiilor este putin mai conservatoare. Rezultatele cercetarii indica o crestere de 7pp (puncte procentuale) a companiilor care se asteapta la cifre de afaceri mai mari cu 5%-10%, contrabalansata de o scadere de 4pp a celor care prognozeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 20%-30% si de o scadere de 3pp a celor care se asteapta la o cifra de afaceri mai mare cu peste 30% in acest an. La nivel de industrii, cea mai mare crestere a cifrei de afaceri de 10%-20% este previzionata de 24% dintre firmele de IT si 37% dintre firmele din industria farmaceutica si de sanatate.
 
Evolutia profitului 
 
Previziunile privind evolutia profitului de la inceputul anului 2018 sunt mai pesimiste decat la inceputul anului trecut. Desi 24% dintre companii (fata de 18% anterior) se asteapta ca profitul lor sa creasca cu 5%-10% in acest an, vedem scaderi de 3pp pana la 7pp pe toate palierele de crestere semnificativa. De asemenea creste de la 6% la 12% numarul companiior care spun ca profitul lor va scadea in acest an fata de anul trecut. Cea mai importanta crestere a profitului,de 10%-20%, o preconizeaza firmele din agricultura si alimentatie si cele din industria farmaceutica si de sanatate.
 
Evolutia investitiilor
 
Conform rezultatelor cercetarii, 18% dintre companii spun ca nu vor creste investitiile in anul 2018, fata de numai 10% in 2017. Observam, de asemenea ca 46% dintre firme vor sa isi creasca investitiile cu 1%-10% fata de 36% anterior. Mai mult, doar 6% dintre companii spun ca vor creste investitiile cu 20%-30% in 2018, comparativ cu 17% in anul anterior. Cele mai multe firme din energie si utilitati (50%) spun ca vor creste investitiile cu 1%-5% in acest an, dar cele mai multe din agricultura si alimentatie (25%) spun ca vor creste investitiile cu 10%-20%. 
 
„Cercetarea Evolutia afacerilor in 2018 este un demers oportun de comunicare cu mediul de business din Romania. Dincolo de poza macroeconomica oficiala, rezultatele acestei cercetari surprind dinamica perceptiei decidentilor prin adaugarea an de an a rezultatelor fiecarei editii. La inceput de 2018 constatam deprecierea sentimentului de business comparativ cu inceputul anului 2017. Acolo unde apar, cresterile sunt fie marginale, fie pe paliere inferioare. Se adanceste neincrederea in favorabilitatea evolutiilor economice in 2018 fata de 2017. Daca socotim ca in economie moneda de schimb este increderea atunci absenta acesteia creste costul de a face business in Romania si functioneaza ca o profetie auto-implinita”, spune Elena Badea, Managing Partner Valoria. 
 
Evolutia numarului de angajati
 
24% dintre companiile romanesti nu se asteapta la nici o crestere a numarului de angajati in 2018 fata de 17% in anul anterior. In acelasi timp, 63% dintre companii fata de 79% anterior spun ca se asteapta ca personalul lor sa creasca in acest an. Mai mult, 13% dintre companii se asteapta ca numarul lor de angajati sa scada in 2018, fata de 4% in 2017.
 
La nivel de industrii, 35% dintre firmele de productie industriala, 27% dintre cele de constructii si imobiliare, 31% din industria de agricultura si alimentatie, 40% din telecomunicatii si 37% dintre companiile de energie si utilitati spun ca vor mentine in 2018 acelasi numar de angajati ca in 2017.
 
Evolutia nivelului salariilor

Daca la inceputul anului 2017, 4% dintre companii nu previzionau cresteri salariale, in 2018 procentul creste la 17%. Creste cu 8pp procentul companiior care vor creste salariile cu 1%-5% in 2018, fata de anul anterior. Ajustarile se regasesc la companiile care se asteapta ca salariile sa creasca cu 5%-10% (-11pp) si la cele care se asteapta la cresteri salariale de 10%-20% (-9pp). 
 
Cresterea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 1450 lei la 1900 lei de la 1 ianurie 2018 afecteaza companiile, in principal, prin scaderea profitabilitatii (70%). Pe locul doi ca impact, 29% dintre companii spun ca este cresterea peste pragul de sustenabilitate a costurilor cu forta de munca, iar pe locul al treilea 24% dintre companii au pus reducerea numarului de salariati. 20% dintre companii spun ca nu sunt impactate de aceasta schimbare si doar 1% au bifat intrarea in insolventa si respectiv suspendarea temporara a activitatii companiei.
 
Top 5 provocari si oportunitati 

Cele mai importante provocari pentru companii la inceputul anului 2018 sunt: schimbarile din domeniul fiscal (62%), lipsa fortei de munca (59%), cresterea productivitatii (37%), motivarea salariatilor (25%) si cresterea costurilor (21%).
 
Cele mai importante oportunitati pentru companii la inceputul anului 2018 sunt: cresterea economica (72%), cresterea consumului (69%), cresterea exporturilor si deschiderea altor piete (52%), digitalizarea si oportunitatile din online  (41%) si accesarea fondurilor europene si a finantarilor pentru IMM-uri (36%). 
 
„Studiul Evolutia afacerilor in 2018 se diferentiaza prin trasabilitate, comparativitate si relevanta statistica a sute de companii respondente din Romania. Cercetarea noastra sintetizeaza opinia companiilor din Romania cu privire la principalii indicatori relevanti pentru acestea. Rezultatele consemneaza neincrederea in evolutiile economice din 2018.

Independent de particularitatile fiecarei industrii, analiza comparativa cu datele similare aceleasi perioade din 2017 arata evolutia negativa a principalilor indicatori. In conditiile presiunii tot mai mari din mediul de operare, companiile sunt tot mai precaute. Nota de incredere pe care companiile din Romania o dau mediului de operare arata necesitatea unei reexaminari a masurilor fiscale si legislative propuse sau aprobate”, spune Dumitru Ion, CEO Kompass Romania si Doingbusness.ro. 


 

Ultimele NOUTATI

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Economie

Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?

today13 Ian. 2025
Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare
Financiar-Bancar

Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare

today13 Ian. 2025
ANAF intra in priza!  Institutia nu are incotro, trebuie sa stranga mai multi bani in 2025!
Economie

ANAF intra in priza! Institutia nu are incotro, trebuie sa stranga mai multi bani in 2025!

today13 Ian. 2025
Cand ai nevoie de un sistem ERP? Identifica cele 5 semne clare
Business

Cand ai nevoie de un sistem ERP? Identifica cele 5 semne clare

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Economie

Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?

today13 Ian. 2025
Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare
Financiar-Bancar

Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x