Statul redeschide portile fabricilor de pulberi de la Victoria si Fagaras
fabrica pulberi fagarasindustria de apararepirochim victoriaministerul economiei
Fabrica de pulberi din Fagaras, dar si unitatea Pirochim de la Victoria isi vor redeschide portile, in urma unor investitii realizate cu bani de la bugetul statului. Planul Ministerului Economiei este ca cele doua unitati sa fie redeschise anul acesta, a declarat vineri, la Brasov, Ministrul Economiei, Mihai Tudose.
Cele doua fabrici sunt singurele din tara care produc pulberi pe profilul militar, existand piata de desfacere atat la intern cat si la export, a precizat Tudose.
"Brasovul este unul dintre judetele cu cea mai bogata prezenta in domeniul de aparare, cu sase intreprinderi mari, care se afla la limitele unei scale de existenta. Incepand cu cele mai fericite gen IAR Ghimbav, cu noul contract semnat cu Airbus Helicopters Romania, ajungand la doua dintre ele care sunt efectiv inchise, Pirochim Victoria si Fabrica de Pulberi Fagaras. La acestea doua am fost astazi intr-o echipa mixta formata din prefectul judetului, reprezentanti ai Agentiei de Mediu, Garda de Mediu, ISU. La Fagaras am ajuns intr-o situatie hilara. Am reusit sa retehnologizam doua sectii si nu reusim sa depasim partea de hartogaraie pe mediu, chiar ajungand intr-un paradox, nu putem sa-i dam drumul fiindca lipseste autorizatia si nu avem autorizatie pentru ca nu i-am dat drumul. Facem toate eforturile ca cele doua societati de la Victoria si Fagaras sa fie redeschise in acest an si eu sper acest lucru", a subliniat ministrul Economiei, intr-o conferinta de presa sustinuta la Prefectura Brasov.
Fabrica de Pulberi din Fagaras a primit in 2015 si 2016 cate 500.000 de euro pentru retehnologizare a echipamentelor pentru apele reziduale. Astfel ca, in prezent, complexul mai are nevoie doar de autorizatiile de mediu, petru a intra in probe tehnologice.
"La Fabrica de Pulberi din punct de vedere tehnic se poate intra in faza de probe tehnologice, dar nu se poate fara autorizatiile de mediu, iar la Pirochim Victoria se pare ca exista o situatie mai buna, luna viitoare urmand a avea loc o serie de negocieri. S-ar putea ca Pirochim Victoria sa ia fata Fagarasului, dar ma opresc aici. Cat se poate de repede le deschidem", a spus ministrul Tudose.
Ministrul Economiei trage de asemenea un semnal de alarma cu privire la lipsa fortei de munca calificate in industria de aparare, media de varsta fiind in prezent de 54 de ani.
"Daca nu miscam lucrurile foarte repede, nu are cine, cui, preda stafeta. Invatamantul dual poate fi o solutie foarte buna. Nu partea tehnica conteaza, ci forta de munca calificata, pentru ca in aceasta industrie nu ai voie sa faci greseli. Este nevoie de specialisti in pulberi, chimisti, mecanici, super specialisti in aviatica si avionica si exista posibilitatea de a-i pregati", a explicat Mihai Tudose.
Potrivit sursei citate, autoritatile si-au propus sa revitalizeze industria de Aparare, care “poate fi si trebuie sa fie un pilon important pentru dezvoltarea economica si pentru cresterea bugetului".
In prezent, in Romania exista sase societati care produc echipamente pentru industria de aparare, iar in aceste unitati lucreaza 8000 de oameni in toata tara.