Statele Unite si China au fost, in 2019, cei mai mari exportatori de armament si tehnica militara din lume
Daca va faceati griji in aceasta chestiune, de-acum puteti sta linistiti: date recent facute publice arata ca vanzarile globale de armament au crescut semnificativ in anul 2019 fata de anul anterior.
Conform datelor facute publice de Institutul International de Cercetare pentru Pace (SIPRI), cu sediul la Stockholm, vanzarile globale de armament au crescut, in 2019, cu 8,5% fata de anul anterior (crestere realizata de companiile aflate in Top 25 al exportatorilor de armament).
Partea leului din comertul cu tehnica militara si-au adjudecat-o Statele Unite, care au detinut, in anul de referinta, o cota de 61% din exporturile totale de armament realizate de cele mai mari 25 de companii de gen din lume.
In anul 2019, cele mai mari cinci companii din lume exportatoare de armament au fost din Statele Unite: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon si General Dynamics.
Valoarea totala a exporturilor de armament a celor cinci a fost de 166 miliarde de dolari.
In Top 25 al celor mai mari exportatori de armament au figurat 12 companii americane.
Pentru prima data in istorie, o companie din Orientul Mijlociu a intrat in Top 25 al celor mai mari exportatori de armament, pe pozitia 22. Este vorba despre EDGE (Emiratele Arabe Unite) aparuta in urma fuziunii a 25 de companii mai mici.
In Top 25 intocmit de SIPRI figureaza si patru companii din China, dintre care trei se regasesc in primele 10: Aviation Industry Corporation of China (AVIC, pozitia a 6-a), China Electronics Technology Group Corporation (CETC, locul 8) si China North Industries Group Corporation (NORINCO, locul 9).
Exporturile de armament ale companiilor chinezesti din Top 25 global au crescut, in 2019, cu 4,8% fata de anul anterior.
In Top 25 al celor mai mari exportatori de armament in anul 2019 se gasesc doar doua companii rusesti.
Procentual, valoarea exporturile de armament ale companiilor din Top 25, in anul de referinta, arata astfel: Statele Unite detin 61% din exportul mondial, companiile din China - 16%, iar cele sase companii vest-europene prezente in Top 25 detin, impreuna, 18%.
Conform aceluiasi International Peace Research Institute, in anul 2019 cheltuielile militare ale tuturor statelor lumii s-au ridicat la nu mai putin de 1.900 de miliarde de dolari si au crescut, in ultima decada, in medie, cu cate 3,6% pe an.
Doar 10 dintre tarile lumii sunt responsabile de 75% din totalul cheltuielilor militare la nivel global.
Cheltuielile militare ale Statelor Unite reprezinta 38% din bugetul global alocat inarmarii, iar pe urmatoarele locuri se situeaza, in ordine: China, India, Rusia, Arabia Saudita, Franta, Germania, Marea Britanie, Japonia si Coreea de Sud.
Sursa foto: pexels.com