Sharp: De la electronice, la culturi de capsuni
sharpcapsuniuzina vegetalatehnologiedubai
Capsunile japoneze sunt deosebit de apreciate in Orientul Mijlociu. Problema este ca data fiind durata mare a transportului, ele isi pierd din prospetime pana sa ajunga la destinatie. Compania japoneza de electronice Sharp a gasit o rezolvare in cultivarea capsunilor japoneze chiar in deserturile din Emiratele Arabe Unite.
In desert este un fel de a spune, pentru ca vorbim, de fapt, despre o incinta inchisa, independenta fata de climatul exterior, un fel de uzina vegetala automatizata. Pentru inceput, Sharp experimenteaza culturile de capsuni intr-un laborator pe care l-a deschis in Zona Libera SMEF din emiratul Dubai. Aici sunt reproduse artificial conditiile ideale de cultivare a capsunilor, combinand trei tehnologii detinute de concernul japonez: LED-uri care emit cea mai potrivita lumina pentru cresterea si coacerea fructelor, purificatoare de aer "Plasmacluster" ce elimina virusii, alergenii si bacteriile prin emisia de ioni pozitivi si negativi, precum si senzori pentru controlul temperaturii si al umiditatii.
Decizia de diversificare a portofoliului de afaceri prin adaugarea unei activitati mai putin obisnuite pentru o companie cu un astfel de profil a fost impusa de situatia economica defavorabila: compania a inregistrat pierderi nete de 5,3 miliarde dolari la sfarsitul anului fiscal trecut, a concediat mii de muncitori, iar investitiile de capital s-au redus cu 31%. Mai mult, in ultimii patru ani, veniturile Lenovo din televizoare LCD si smartphone-uri au scazut la jumatatea nivelului lor din 2009.
Investitia initiala in laboratorul din Dubai este de 100.000 de dolari (9,9 milioane yeni), iar faza de experimentare lansata in luna iulie va dura pana in martie 2015, scopul fiind realizarea unei capacitati de productie complet automatizate.
Potrivit publicatiei Asahi Shimbun, sistemul electronic al viitoarei intreprinderi va fi controlat din Japonia, iar pe durata perioadei de proba, Sharp mizeaza pe o productie de 3.000 de capsuni pe luna. Nu este mult, dar pana in 2015 se va ajunge la o productie de masa. "Daca aceasta experienta va da rezultatul scontat, este posibil sa trecem si la alte fructe", au declarat responsabilii companiei nipone pentru agentia Kyodo.
Laboratorul nu este singurul mod in care Sharp vizeaza agricultura. La 26 septembrie, compania a anuntat ca introduce in vanzare un senzor care permite clientilor corporativi sa monitorizeze nivelurile de microbi, bacterii si spori de mucegai din aer. Instrumentul poate ajuta companiile de procesare a alimentelor sa efectueze in doar 10 minute inspectii la instalatii care, de obicei, durau cateva ore.
Sharp nu este prima companie asiatica din tehnologie care se implica in afaceri cu fructe. Grupul chinez Lenovo detine o filiala numita Joyvio care se ocupa de cultivarea afinelor. La momentul lansarii acesteia, in mai 2013, Liu Chuanzhi, presedintele grupului a spus ca "agricultura moderna si IT sunt aparent indepartate", dar compania crede ca ar putea face bani din aplicarea tehnologiei in afacerile cu fructe.