Renovarea proprietatilor ca business: 4 sfaturi utile
fosa septicarenovareproprietate
Probabil ca administrarea inchirierii unor apartamente este una dintre cele mai cunoscute variante de afaceri din domeniul imobiliar. O optiune diferita, care incepe sa fie tot mai cautata la noi in tara, este sa cumperi o locuinta pe care sa o renovezi si sa o vinzi ulterior la un pret care sa-ti asigure un castig suplimentar. Deoarece acest demers implica o strategie bine gandita si un efort sustinut, tine cont de cateva aspecte care iti vor facilita procesul.
1. Analizeaza amplasamentul proprietatii
Poti incepe cu orasul in care locuiesti si cu regiunile limitrofe, un alt oras sau te poti aventura in cautarea unor case dintr-o zona rurala. In paralel, organizeaza o lista a proprietatilor din zona vizata, care sa includa, de exemplu, suprafata si numarul camerelor, anul in care au fost construite, renovari partiale sau totale, daca dispun de gradina sau garaj. In paralel, urmareste constant preturile de vanzare si cumparare ale caselor si apartamentelor si schiteaza un portret al clientilor potentiali pentru a te ghida in cercetarile tale.
2. Verifica atent proprietatea
Vizioneaza locuinta, de preferat cu o echipa de specialisti, pentru a putea face o evaluare realista a detaliilor tehnice. Identifica daca exista defecte structurale, precum cele legate de fundatie, pereti, stalpi de rezistenta sau acoperis. De asemenea, semnaleaza daca sunt eventuale neconcordante ale sistemelor electrice si ale celor sanitare.
In cazul in care ai achizitionat o casa, cerceteaza daca sistemul de canalizare este legat la reteaua publica sau este folosita o
fosa septica. In cel de-al doilea caz, o buna intretinere a acesteia presupune controale la timp si vidanjare periodica, undeva intre 1 si 3 ani. De aceea, verifica daca este nevoie sa fie golita pentru a evita mirosurile neplacute sau chiar o nedorita deversare. Asigura-te ca fosa septica este una de calitate si ia in considerare atat volumul, cat si materialul din care aceasta este fabricata.
3. Construieste strategia de renovare
Incepe prin a renova camerele principale, precum si pe cele care au nevoie de imbunatatiri substantiale. Asigura-te ca peretii, podeaua, ferestrele si usile, dupa caz, au fost reparate si finisate corespunzator. Fie ca alegi sa pastrezi structura initiala sau vrei sa o schimbi (de exemplu, maresti suprafata alocata bucatariei sau sa construiesti o baie), tine cont de bugetul alocat, de clientul potential, precum si de eventualele intarzieri, precum si de stilul predominant al locuintei (traditional, clasic, modern, minimalist sau scandinav).
De asemenea, verifica daca este nevoie sa inlocuiesti sau sa cumperi anumite electrocasnice mari (frigider, cuptor, masina de spalat) si efectueaza revizii ale centralei termice si ale instalatiei de gaze. Alege atent piesele de mobilier pe care le poti pastra si vezi daca le poti reconditiona pe unele dintre ele. O alta varianta este sa cauti mobila si diferite obiecte decorative prin targurile de antichitati, deoarece poti sa gasesti ceva deosebit, la un pret atractiv.
4. Tine cont de planul de afaceri si de buget
Este indicat ca planul de afaceri sa includa anumite aspecte, precum obiectivele pe termen lung, profilul clientului, echipa de lucru si parteneriatele potentiale, strategia de marketing si resursele financiare. Toate acestea vor influenta felul in care abordezi oportunitatea de a cumpara si reconditiona o anumita proprietate.
De asemenea, este important sa stabilesti bugetul alocat noii locuinte, pretul pe care esti dispus sa-l platesti pentru a o achizitiona, dar si cel pentru renovarea propriu-zisa. Aloca un procent de back-up pentru cheltuielile cu reparatii care nu au fost prevazute initial, intarzieri ale echipei care lucreaza pe teren sau diferite materiale. Ai in vedere o buna colaborare cu autoritatile locale si asigura-te ca esti la zi cu toate avizele de constructie. In caz contrar, vei avea de achitat amenzi sau chiar te poti afla in situatia de a suspenda lucrul pana la solutionarea situatiei respective.
Achizitionarea unei case cu scopul de a o renova si vinde implica o planificare atenta si respectarea planului de lucru. Asadar, sfaturile de mai sus te vor putea ajuta sa fii mai aproape de succes. Tu ce alte aspecte consideri ca sunt necesare in acest demers?
Sursa foto: Unsplash