Rectificare bugetara 2018: Din lipsa de fonduri, parchetele nu mai pot investiga criminali si evazionisti
rectificare bugetarataiere fonduriministerul publicclaudiu sandu
Ultima rectificare bugetara a Guvernului a lasat parchetele fara fondurile necesare pentru a-si indeplini atributiile legale, lasand Ministerul Public fara bani de salarii sau expertize legale vitale pentru functionarea sistemului judiciar.
Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, Claudiu Sandu, citat de publicatia ziare.com, a explicat cum activitatea institutiei pe care o conduce a fost influentata de ultima rectificare bugetara a Guvernului Dancila.
In cadrul evenimentului denumit “Blietzkrieg-ul Penalilor”, organizat de Frontline Club Bucuresti, Claudiu Sandu afirma ca Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov i s-ar fi luat 78.000 de lei din fondurile necesare pentru functionare.
Comparativ, prim-procurorul a spus ca in anul 2018 a avut alocata suma de 80.000 de lei pentru cheltuieli cu expertive, comisii rogatorii internationale, ordine de ancheta, traduceri legalizate si alte proceduri necesare. Altfel spus, procurorii nu pot solutiona dosare daca nu raspund comisiilor rogatorii internationale sau nu se fac traduceri.
“Or, in momentul de fata, luandu-mi 78.000 de lei, am cam inchis discutia. Nu am bani de nimic...Din cate stiu eu, s-a taiat la toate parchetele din tara. La nivel de Parchet General, s-a taiat undeva la nivel de 10 milioane de lei” a declarat Claudiu Sandu.
Conform spuselor lui Sandu, taierea fondurilor nu are nicio justificare:
"A venit compartimentul de contabilitate si mi-a spus: avem o problema, nu mai avem 78.000, nu mai avem bani sa platim contributiile. Pentru o perioada probabil vom fi si suprataxati de ANAF. Nu am avut bani sa platim contributiile pentru salarii, lasand la o parte restul cheltuielilor de functionare," mai declarat procurorul.
Claudiu Sandu a explicat faptul ca PTBv are in atributii investigarea infractiunilor de omor, coruptie (cu exceptia celor in competenta DNA), dar si evaziunea fiscala si spalarea de bani.
Parchetul din subordinea prim-procurorului nu mai are bani pentru autopsiile efectuate in cazul infractiunilor de omucidere:
“In acest moment, sunt intr-o mare pana. La momentul de fata, facem mari eforturi pentru a asigura, de exemplu, finantarea serviciilor de medicina legala care efectueaza autopsiile in cazurile de omor. Nu poti sa nu platesti aceste autopsii, pentru ca fara o constatare medico-legala nu poti aresta inculpatul. Pentru ca acolo se stabileste cauza mortii”