PSD a modificat legislatia: Persoanele condamnate pentru coruptie POT deschide firme
legea societatilor nr. 31/1990fapte coruptiecoruptiepsdaldeccrklaus iohannis
Parlamentul, prin majoritatea reprezentata de PSD-ALDE, a adoptat, in aprilie 2019, modificarea legii care nu permitea persoanelor condamnate pentru fapte de coruptie sa isi deschida societati comerciale pe numele lor. Aceasta interdictie a disparut, fiind inlocuita cu o conditie mult mai relaxata.
Povestea modificarii acestei legi a inceput pe 19 aprilie 2019. Concret, vorbim despre Legea societatilor nr. 31/1990. Un articol al acestei legi prevedea ca persoanele condamnate pentru infractiuni de coruptie, nu puteau fonda societati comerciale.
Pe 29 aprilie, majoritatea PSD-ALDE din Parlament au decis sa inlocuiasca aceasta interdictie cu: "nu pot fi fondatori persoanele carora li s-a interzis prin hotarare judecatoreasca definitiva dreptul de a exercita calitatea de fondator ca pedeapsa complementara a condamnarii pentru infractiuni de coruptie", dupa ce, in 2017, legea a fost initiata de 38 de deputati PSD.
"Consideram ca interzicerea de a fi fondatorul unei societati persoanelor care au fost condamnate pentru infractiuni de coruptie ar trebui eliminata", se arata in expunerea de motive semnata de deputatul PSD Catalin Radulescu.
Noua lege a ajuns pe masa presedintelui Klaus Iohannis, care, insa, a trimis-o la Curtea Constitutionala, semnaland probleme de neconstitutionalitate. CCR a respins insa sesizarea formulata de seful statului, pe 3 iulie 2019, motiv pentru care i-a trimis-o acestuia din nou.
Conform legii, presedintele este obligat sa o promulge. Iohannis a asteptat pana in ultima zi a termenului legal pe care il are la dispozitie pentru a promulga legea in cauza, astfel ca, joi, pe 1 august, a semnat promulgarea actului normativ.