Povestea romancei de 30 de ani - un geniu al informaticii in SUA caruia a nu i se da nicio sansa in Romania
raluca ada popainformaticadezvoltareolimpiadamatematicafizicageniuprevielsecuritate informaticasecuritate onlinecercetatorprofesorsuafacultati suasistem de invatamant americaninvatamant romanesc
Raluca Ada Popa este un geniu al informaticii recunoscut pe plan mondial, dar mai ales in Statele Unite. La doar 30 de ani, tanara originara din Sibiu are o cariera stralucita peste ocean, fiind un cercetator si un profesor extrem de apreciat la prestigioasa Universitate Berkeley. Din pacate, succesul nu l-a cunoscut acasa, unde nu i s-au oferit perspective de dezvoltare, ci odata cu mutarea in SUA dupa terminarea liceului.
Sefa de promotie la liceu, olimpica la informatica, fizica si matematica, Ralucai i s-a schimbar viata cand, la finalul studiilol liceale, clasa ei de matematica-informatica intensiv, a fost gazda unui profesor din America, de origine romana. In vizita facuta, profesorul
Liviu Iftode venit de peste ocean a incurajat tinerii pasionati de o cariera cu multe oportunitati de dezvoltare, sa aplice pentru facultati din SUA.
Raluca nu a stat pe ganduri, si a aplicat la mai multe facultati, fiind acceptata la Caltech, o prestigioasa institutie de invatamant din domeniul informaticii. Dupa ce a invatat aici un an, obtinand doar rezultate exceptionale, tanara s-a transferat la MIT, o institutie la fel de remarcabila.
Dupa ce a absolvit cu brio MIT, Raluca a urmat numeroase specializari, un master, un doctorat si un post-doctorat.
Securitatea informatica - pasiunea tinerei romance
Specializarea si pasiunea tinerei este securitatea informatica, subiect ce a facut si obiectul lucrarii sale de doctorat.
”Lucrarea mea s-a bazat pe protejarea datelor, dar intr-un fel diferit. De exemplu, alte programe de acest gen creaza un zid in jurul informatiei, dar care poate fi spart de hackeri. Eu am gandit un program care cripteaza informatia. Se poate lucra cu ea, dar accesata din exterior ea e criptata. Cu aceasta lucrare am castigat premiul pentru cel mai bun doctorat in informatica de la MIT”, spune Raluca.
Americanii i-au cerut sa predea informatica la cele mai importante universitati
Datorita rezultatelor stralucite la invatatura, tinerei i s-a propus sa predea la mari universitati din SUA. Desi a fost dorita de Harvard sau Stanford, dar si de MIT, Raluca a ales Berkeley, fiind de parere ca aici i se ofera cea mai buna sansa la dezvoltare.
"Am avut posibilitatea sa imi fac laboratorul meu, sa lucrez cu studentii cum credeam ca e mai bine, si in plus e in Silicon Valley”, povesteste Raluca.
Lansarea PreVeil - un program complex de securitate
La finalul lui 2017, Raluca a lansat PreVeil, un program de securitate inspirat din teza de doctorat. Programul functioneaza pe baza criptarii de date, "care pot fi vazute doar de cel care le trimite si de destinatar".
Tanara spune ca "deja 36 de companii asteapta sa il testeze, iar cateva mii de utilizatori individuali l-au descarcat. Pentru acestia este gratuit, companiile il primesc contra cost."
Chiar daca produsul promite sa se dezvolte intr-o companie de milioane sau chiar miliarde de dolari, Raluca ivede alt potential in afacere, datorita careia isi doreste sa ofere securitate infromatica cat mai multor oameni si sa protejeze cat mai multe date.
Sistemul american de invatamant este complet diferit
Geniul informaticii din State afirma ca in America, copiii sunt indrumati de mici sa studieze ceea ce ii pasioneaza si sa desfasoare activitati potrivite inclinatiilor lor, astfel incat, la maturitate ajung sa studieze in facultati fix domeniile potrivite lor, ceea ce ii transforma in studenti constiinciosi si pasionati.
”Copiii aici de mici sunt invatati si indreptati sa faca ceea ce le place. De aceea, acum vad la studenti un entuziasm extraordinar atunci cand vorbesc despre ceea ce invata. Cand vin cu intrebari sau discutam temele se vede pe fata lor dorinta de a invata, sunt deschisi la orice fel de informatie. Fac totul pentru ca le place, nu pentru ca trebuie”, explica Raluca.
De asemenea, tanara precizeaza ca peste ocean, sunt puse la punct sisteme informatice si nu numai, care fac imposibila copierea atat la teme, cat mai ales la exameni, astfel ca, cei ce promoveaza au intr-adevar cunostinte solide in domeniu.
Abaterile de la aceste reguli sunt pedepsite cu ore de consiliere si reeducare, dar si cu repetarea cursului respectiv.
”Aici nu exista sa copiezi. S-a mai intamplat la teme, noi avem un sistem prin care putem verifica asta. Din 500 de studenti poate se intampla la maxim 10 intr-un an. Am prins un student, am facut raport la Centrul pentru Etica, iar studentul a repetat cursul si a fost obligat sa mearga la un gen de cursuri de reeducare in acest domeniu…Daca la teme se mai poate intampla asta, la examene este de neconceput asa ceva, nici nu se pune problema”
Raluca preda unei clase de peste 500 de elevi, fiind ajutata de inca 19 asistenti.
Chiar daca este apreciata la cel mai inalt nivel in SUA, inca nu a starnit interesul Romaniei
”Nu m-a contactat nimeni din Romania pentru vreo colaborare. As fi interesata sa predau un curs acasa, sa ajut cumva. O fac totusi pentru ca sunt membru in Liga Studentilor Romani din Strainatate, si alaturi de ei avem proiecte, dar tot doar pentru studentii romani care studiaza in strainatate”, spune Raluca.
Citeste si:
Fratele celui mai bogat infractor din istorie si-a lansat propria criptomoneda