PODCAST cu Andrei Rosu si Cristian Ionescu. Despre antreprenoriat, munca in corporatie, finante, calatorii si factoring.
instant factoring
Ce se intampla cand se intalnesc pentru o discutie, intr-o zi friguroasa, un CEO si un sportiv de anduranta - antreprenor? Iese un dialog cel putin interesant despre instinctul de business, decizii in momente cheie din viata, pasiuni, finante, antreprenoriat si nu numai. Cristian Ionescu, CEO Instant Factoring, fata in fata cu Andrei Rosu, ultramaratonist si antreprenor intr-un podcast de la care asteptam cu siguranta si partea a doua
video- https://www.youtube.com/watch?v=rvLGIvWAhVk
Inceputurile si “curentii” care scutura antreprenoriatul
“Pentru mine antreprenoriatul nu este o experienta noua. Din anul 2 am inceput sa fac lucruri, de la 19 ani. 10 ani am construit tot felul de companii, in zona de imbracaminte, fashion. La 29 de ani mi-am dat seama ca din punct de vedere intelectual nu ma stimula asa de tare domeniul, iar zona de servicii financiare m-a atras de la inceput”, a povestit Cristian Ionescu.
Asa ca, la 29 de ani, i s-a ivit o ocazie care se plia pe aspiratiile sale. Un grup francez, prezent si in Romania, care oferea asigurari de credite comerciale, i-a propus postul de Director General. Timp de 10 ani, Cristian Ionescu a acumulat experienta pe pozitia respectiva, a facut un MBA in Franta si a inteles, etapa cu etapa, cum functioneaza lumea afacerilor.
In 2012 a pus bazele unui grup de companii, care a culminat cu experienta Instant Factoring, in 2017. De ce? “Imi doream sa simt iar ca sunt alive, sa simt iar toti curentii care scutura antreprenoriatul si te fac uneori sa trepidezi cam tare. E foarte motivant. Am avut ocazia sa revin la ceea ce imi placea: sa construiesc echipe si proiecte si asa m-am intors”.
Alaturi de oamenii potriviti, care vor sa creeze un impact pozitiv si cred in misiunea Instant Factoring - asa a luat nastere un business care isi doreste, si chiar reuseste, sa ajute orice antreprenor, indiferent de marime, sa isi atinga potentialul maxim.
Romanul antreprenor. Un start mai greu, dar lucrurile se schimba. In bine.
Si daca tot au vorbit de business, Andrei si Cristian au explorat si tema romanului-antreprenor. De ce pare ca la noi e mai greu decat la altii? Poate pentru ca am avut mai putine modele? Poate pentru ca ne-a lipsit accesul la informatie?
“In ultimii ani mi s-a schimbat opinia. Desi suntem inca mult in urma, suntem mult mai bine fata de cum eram”, a povestit Cristian, care a impartasit si experienta fostilor sai colegi, oameni care conduc companii importante din Romania si care vad copii cu un
“mindset extraordinar”, o gandire avansata, ceea ce face viitorul sa sune mult mai bine.
Iar in Romania, spune Cristian, tocmai pentru ca nu sunt toate problemele rezolvate, tocmai pentru ca mai sunt multe de facut, acum e momentul sa vedem oportunitatile. Sunt mai multe goluri in piata asa ca “daca ai o idee, trebuie sa gasesti si o nevoie de piata pe care ideea trebuie sa o rezolve intr-un mod coerent, sustenabil si profitabil ca sa te poti dezvolta”.
Factoringul, finantarea alternativa care poate salva afaceri
Instant Factoring ofera solutii de cashflow persoanelor juridice cu misiunea de a ajuta companiile mici sa treaca la nivelul urmator. Si pentru cine aude pentru prima oara de
factoring ca optiune de finantare alternativa pentru afaceri, Cristian a explicat exact cum functioneaza, cui se adreseaza si care sunt beneficiile acestuia. Nu neaparat lui Andrei pentru ca el este client vechi al Instant Factoring, stie ce poate face un astfel de produs de finantare pentru micile afaceri. Andrei Rosu este client Instant Factoring, iar afacerea sa cu produse vegane, Filgud, a crescut de cand a decis ca finantarea facturilor e cea mai buna solutie pentru el.
Cristian Ionescu despre factoring:
Ce este factoringul?
-
Orice companie, indiferent de dimensiune, este prinsa intre furnizori si clienti. Furnizorii incearca, mai ales in perioade de criza, sa comprime termenele de plata, sa incaseze in avans. Cand te duci sa vinzi la supermarketuri sau la clientii tai, toti vor termene de plata de 60, 90, 120 zile, avem si 180 de zile si am auzit chiar si de 210 zile. Imagineaza-ti ca vinzi astazi si incasezi peste 7 luni. Speri ca firma aia sa mai fie pe acolo.
-
Astfel se creeaza o presiune pe cash flow-ul oricarei companii, iar atunci cand vrei sa cresti, ai nevoie sa vinzi mai mult ca sa cumperi mai mult. Si atunci ai nevoie de o finantare. Finantarea poate fi traditionala, sub forma unui credit, dar din pacate creditele presupun ceva garantii, bilanturi.
-
Produsul de factoring avanseaza sumele, practic da antreprenorului banii lui mai repede. In loc sa astepte 60, 90 de zile, incaseaza banii lui. Nu e un credit, nu e o finantare externa. Eu il vad asa: sunt banii tai mai repede in contul tau. Azi. Asa cum ti-ai fi dorit, la modul ideal, sa te plateasca clientul tau.
-
Beneficiile sunt enorme. Ai bani pentru plata salariilor, TVA-ului, rate la banca, leasinguri la masini, taxe, tot ce ai nevoie ca sa accelerezi cresterea. Daca ai comenzi foarte mari si ai putea sa le satisfaci avand acces la cash atunci vinzi, incasezi, cumperi, vinzi, incasezi, produci, daca e cazul.
-
Am avut o situatie chiar de curand cu un client. Furnizorul i-a cerut o reducere de 10% ca sa ii dea banii pe loc. Antreprenorul a preferat sa vina la noi, cu un cost semnificativ mai mic decat cei 10%.
Cine poate apela la serviciul de finantare facturi?
-
Grija mea e ca cel care cumpara de la clientul meu sa fie o companie stabila care poate sa isi plateasca la timp datoriile pe care le are acum catre noi pentru ca noi, Instant Factoring, am achizitionat factura de la clientul nostru.
-
Ne aventuram sa finantam companii foarte mici, aflate la inceput de drum. Avem companii startup-uri cu 0 bilant, la o banca e exclus sa se intample asta. Cu toate acestea, debitorul nu poate fi tot startup.
-
Firma care urmeaza sa plateasca factura nu trebuie sa fie in stare de insolventa, trebuie sa aiba o situatie financiara stabila. Ne dam peste cap pentru toti partenerii nostri. Oricine are dreptul sa fie ajutat daca e corect si are etica in business.
“60% din clientii nostri nu au mai avut niciodata niciun partener financiar”
Si daca e sa vorbim despre cat de usor este sa faci business in Romania, cu totii stim ca nu e. Cristian Ionescu i-a povestit lui Andrei ca 60% din clientii Instant Factoring nu au mai avut niciodata un partener financiar. Si, evident, nu pentru ca nu si-au dorit. Ci pentru ca nu au avut acces la el, pentru ca nu exista de fapt solutii reale.
“Avem inregistrate in platforma in clipa de fata 6600 de companii unice care au venit sa se intereseze de produsul nostru. Nu am reusit sa ii finantam pe toti. Per total, pe tot anul 2023, noi am finantat 110.000 euro pe client. Aceasta a fost media volumului finantarii” - Cristian Ionescu
Echipa Instant Factoring – peek performers, ultra fighters
Cristian a preluat conducerea
Instant Factoring in 2020, cand a devenit tot mai clar, pentru ca sumele crescusera si miza era tot mai mare, ca e nevoie de cineva care sa aiba si riscul financiar asupra lui.
Ultimii 5 ani au fost incarcati de provocari din cauza pandemiei si a Razboiului din Ucraina, ani care au
“zgaltait” business-ul, dar au apropiat echipa.
“Oamenii pe care ii avem astazi sunt manati de misiunea pe care o avem, si-au asumat-o la nivel personal. Avem in echipa doar peek performers, ultra fighters, oameni care fac diferenta si sunt super driven. Si eu sunt impresionat de ce dorinta de a face lucrurile sa se intample vad la ei”, spune Cristian.
Hobby-uri, familie, calatorii, fast quizz
Sportul, gatitul, oamenii, interactiunile, audiobook-urile. Cu asta se ocupa Cristian cand nu incearca sa gaseasca noi solutii pentru nevoile antreprenorilor sau cand nu e alaturi de fetita sa de 3 ani.
“Imi place foarte mult sa stau de vorba cu oamenii, cum stam noi acum, sa aflu povestea ta, sa aflu povestile de viata ale oamenilor, mi se pare extraordinar. Ma energizeaza sa aflu care sunt valorile tale, cine esti si ce vrei sa faci in viata”, i-a marturisit Cristian lui Andrei.
Cele mai faine destinatii? Singapore, Elvetia, Egipt si India, unde chiar daca e mai dificil exista multe lucruri interesante de vazut.
Ski sau plaja?
Amandoua, dar daca ar fi sa aleg una: mai degraba plaja.
Podcast sau carti?
Iubesc cartile. Audiobook-urile in special pentru ca le pot asculta oricand.
Vin sau whisky?
Vin. In special vinul rosu.
Investire sau economisire?
Investire. Dar cred ca sunt bune amandoua.
In decizia de business: intuitie sau analiza?
Businessul nostru nu ar fi de succes daca ne-am baza doar pe una din ele. Daca ar trebui sa ne bazam doar pe cifre, nu ne-am acoperi niciodata cheltuielile. E si multa psihologie la mijloc, incercam intotdeauna sa intelegem povestea de business din spatele cifrelor pe care le citim si sa ne dam seama de motivatia oamenilor care sunt implicati in proiectul respectiv.
Pensionare sau lucru pana la…?
110 ani activi facand chestii care iti plac si iti tin creierul activ.