Peste 500 de comune din Romania au grade de saracie peste medie si severe
comunegrade de saracieasistenti socialicomunitati
Un numar de 535 de comune din Romania au grade de saracie peste medie si severe, numarul persoanelor marginalizate fiind de 427.046, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului pentru Politici Sociale si Administrative si al Asociatiei Asistentilor Sociali din Romania. In plus, numarul asistentilor sociali este foarte mic, in raport cu prevederile legale.
“Numarul asistentilor sociali din serviciile publice de asistenta sociala este insa foarte mic in raport cu necesitatea interventiei. Ca exemplu, comunitatile rurale marginalizate din Romania sunt distribuite in 992 de comune (35% din totalul comunelor din tara). 535 din aceste comune au grade de saracie peste medie si severe. Numarul persoanelor care traiesc in zonele marginalizate ale celor 535 de comune este de 427.046. Potrivit prevederilor legale de angajare a unui asistent social la 300 de persoane care au nevoie de suport, in aceste comunitati ar trebui sa fie un numar minim de 1.423 de asistenti sociali”, se arata in documentul citat.
Potrivit acestuia, in realitate sunt 292 de asistenti sociali angajati, iar acest numar reprezinta 20% din personalul necesar.
Pe aceeasi tema, un raport al Eurostat plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata saraciei.
“In 2014 aveam 40,2% din populatia Romaniei care traia in saracie. De asemenea, o treime din populatie este afectata de privare materiala severa, in sensul ca nu-si poate permite sa achizitioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent. Institutul National de Statistica publica in 2015 faptul ca o treime dintre gospodariile din Romania, respectiv 32,8%, nu au putut face fata cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat. Situatia copiilor este si mai dramatica. Datele Eurostat arata ca aproape o treime (32%) din copiii Romaniei traiesc in conditii de lipsuri materiale grave si unul din doi copii era expus riscului de saracie sau de excluziune social”, mentioneaza sursa citata.
Conform unui studiu intocmit anul trecut de Banca Mondiala, Moldova este cea mai saraca regiune a tarii. In trei sferturi dintre comunele judetului exista comunitati marginalizate. O treime dintre satele din judet sunt sarace, in cazul multora dintre acestea fiind vorba de saracie severa. In baza acestui stufiu, Guvernul a adoptat a adoptat anul trecut un memorandum pe tema dezvoltarii unor programe integrate din fonduri europene si bugetul national pentru imbunatatirea situatiei sociale si economice a locuitorilor din zonele pilot de interventie Valea Jiului, Rosia Montana – Muntii Apuseni si judetele Vaslui si Iasi.