Operatorii economici care comercializeaza pungi de transport din plastic, obligati sa organizeze un sistem pentru colectarea acestui tip de deseuri
pungi plasticdeseuriambalajeoperatori economiciproiect de lege
Operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate in ambalaje reutilizabile si operatorii economici care comercializeaza pungi de transport din plastic sunt obligati sa organizeze un sistem pentru colectarea acestui tip de deseuri si sa informeze consumatorii asupra valorii de depozit, se arata in proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului.
Potrivit actului normativ, se interzice introducerea pe piata nationala si comercializarea pungilor de transport din plastic subtire cu maner, iar operatorii economici, care marcheaza ambalaje pentru identificare in vederea imbunatatirii activitatilor de recuperare si reciclare a deseurilor de ambalaje sunt obligati sa aplice sistemul de marcare si identificare Astfel, marcajul trebuie sa indice, in cazul unei pungi de transport de unica folosinta, ca aceasta poate fi utilizata pentru compostarea la domiciliu, ca poate face obiectul unei sortari in cadrul unei colectari separate de bio-deseuri si ca nu trebuie sa fie abandonata in natura.
“Operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate in ambalaje reutilizabile si operatorii economici care comercializeaza pungi de transport din plastic sunt obligati sa organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile si a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali”, se mentioneaza in modificarile la proiectul de lege.
In plus, operatorii economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje reutilizabile și/sau pungi de transport din plastic sunt obligati sa informeze consumatorii asupra valorii de depozit.
Totodata, ambalajelor reutilizabile intre operatorii economici se va face cu respectarea prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, si ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform documentului, masurile care trebuie luate pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic ar trebui sa duca la o reducere durabila a consumului de pungi de transport din plastic subtire, si nu la o crestere globala a generarii de ambalaje.
Romania avea ca termen de conformare la Directiva europeana specifica data de 27 noiembrie 2016, iar Comisia Europeana (CE) a informat autoritatile romane, in legatura cu depasirea perioadei admise, in 23 ianuarie 2017.
Incepand cu data de 27 mai 2018, Ministerul Mediului va raporta cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subtire, atunci cand furnizeaza catre Comisia Europeana date privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje
Persoanele sau institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, pana pe data de 21 aprilie 2017 la Ministerul Mediului - Directia Generala Deseuri, Situri Contaminate si Substante Periculoase.