O companie din Romania isi propune sa revolutioneze sistemele “Smart City”
smart cityproducator iluminat stradalproduse tic
Context. Oamenii migreaza catre mediul urban, inca din perioada postbelica. Daca in anul 1950, 70% din populatia globului locuia in mediul rural, cautarea unui trai mai bun, cat si a unor servicii de educatie si de ingrijre medicala mai bune au condus ca la nivelul anului 2015 procentele sa se inverseze, 72% din populatie locuind in mediul urban.
Aceasta migratie relativ accelerata a generat un nou concept, cel de stres urban, manifestat prin infrastructura inadecvata, utilitati subdimensionate, locuri de munca insuficiente si, mai ales, o concentrare a nivelului de poluare, orasele lumii utilizand doua treimi din energie si generand 75% din emisiile CO2 din intreaga lume.
Este necesara, asadar, o transformare a aglomerarilor urbane, in asa fel incat sa faca fata schimbarilor. Printre transformarile absolut necesare, un loc fruntas le ocupa digitalizarea si gestionarea eficienta a resurselor.
In acest context, compania romaneasca
Urbioled producator si integrator de solutii pentru iluminatul stradal, a lansat o platforma ce vine sa inglobeze, atat sistemele de iluminat public, cat si multe dintre serviciile publice ale unei localitati.
Reunit sub denumirea NEOS, acest ecosistem de solutii Smart City functioneaza dupa cele trei valori de baza ale unui oras inteligent, asa cum sunt ele enuntate de Smart Cities Council:
- Livrabilitate – Orase care furnizeaza conditii de trai curate, sanatoase, fara poluare sau congestionare. Cu o infrastructura care face ca serviciile orasului sa fie disponibile instantaneu si convenabil, oricand si oriunde,
- Functionalitate – Orase care ofera infrastructura – energie, conectivitate, tehnologie de calcul, servicii esentiale pentru a concura la nivel global pentru locuri de munca de calitate,
- Sustenabilitate – Orase care ofera servicii fara a fura de la viitoarele generatii.
NEOS implica activitatea de cercetare sustinuta a departamentului TEQ din cadrul URBIO, in cei peste 3 ani in care solutia s-a transformat “de la idee la cheie”, sprijinit fiind de finantarea europeana in cadrul proiectului Cresterea contributiei sectorului TIC pentru competitivitatea economica prin dezvoltarea de produse TIC inovative cu aplicabilitate in restul economiei romanesti”, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Cod SMIS 2014+:129007.
Scalabil si adaptabil oricarei comunitati de oriunde din lume, NEOS contribuie la gestionarea sustenabila si eficinta a resurselor, cu un beneficiu suplimentar in cresterea calitatii vietii locuitorilor. Extins catre tehnologiile noi, prin gestionarea infrastructurii de reincarcare a autovehiculelor electrice, contribuind la scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera, printr-o economie de energie estimata de peste 40%, functionand in orice conditii si independent de accesul la internet, NEOS este pretabil atat pentru aglomerarile urbane mari, unde nevoia de control si monitorizare este maxima, cat si pentru comunitatile mai mici, care isi gestioneaza, cu greu, resursele proprii.
Marea majoritate a proiectelor Smart City esueaza din cauza lipsei de maturitate, a deschiderii spre integrare si, de cele mai multe ori, din simplul motiv ca sunt prea complicate. NEOS propune o solutie intuitiva, plug and play, cu autoinstalare, usor de inteles si de utilizat pentru beneficiarii acesteia pentru ca, in definitiv, asa cum practica ne-a demonstrat, altfel nu se poate. Mai mult, NEOS propune un serviciu unic in Romania, de asistenta proactiva, in care beneficiarii sunt notificati asupra unei probleme aparute chiar inainte ca acestia sa o constate.
Si pentru ca deciziile sunt luate in timp real intr-o comunitate inteligenta, NEOS vine “la pachet” cu alte doua solutii inovatoare, brevetate de catre departamentul TEQ al URBIO. Multisenzorul optic KAMSENS va face ca NEOS sa detecteze orice conditie meteo nefavorabila sau chiar extrema si sa avertizeze utilizatorul, ba chiar sa ia decizii, in sensul schimbarii culorii luminilor sistemului de iluminat public stradal, din alb natural, eficient energetic, in alb galben, capabil sa strabata fuioarele de ceata. Totodata, protocolul de comunicare brevetat de TEQ, denumit PREDICTNET, va duce comenzile si va returna parametri de functionare cu o viteza ametitoare, ajutand beneficiarul sa perceapa si sa decida, in timp real, masurile ce se impun.
Concret, NEOS reprezinta o puternica unealta in mana utilizatorilor, prin beneficiile financiare si operationale pe care le ofera.
NEOS este o platforma sigura si de calitate, acest fapt fiind garantat, fara echivoc, de peste cele 100 de rapoarte de testare efectuate de organisme recunoscute la nivel international.