Noul acronim BIITS nu anunta nimic bun
criza financiaraacronimebiitsvulnerabilitati
Acronimele apar intotdeauna sun presiunea unei ingrijorari, afirma John Authers, de la Financial Times. Am auzit acronimul PIGS (Portugalia, Irlanda, Italia Grecia si Spania) in momentul aparitiei primelor simptome ale crizei la periferia zonei euro. Saptamana trecuta, banca BofA Merrill Llynch a folosit acronimul CRASH (Conflict, Rates, Asia, Speculation and Housing). La randul sau, Deutsche Bank a utilizat acronimul BIITS.
In buletinul sau cotidian, Martin Verheyen Aandelen.com mentioneaza ca acest din urma acronim se refera la Brazilia, India, Indonezia, Turcia si Africa de Sud. In cursul ultimilor ani investitorii din tarile occidentale, in cautarea diversificarii pentru portofoliul lor, au trimis multe capitaluri in aceste tari emergente. Dar in prezent, capitalurile straine au devenit deosebit de volatile si, de acum inainte, aceste tari asista la fuga capitalurilor, care pune presiune asupra monedei lor.
Ca urmare, tarile afectate intra in cercuri vicioase. Populatia lor, ingrijorata de deprecierea monedei locale, incearca sa se puna la adapost de o scadere a puterii de cumparare si cumpara aur sau valuta, ceea ce accentueaza problema. Astfel, pietele bursiere din tarile BIITS au inregistrat scaderi intre 20% si 40%.
John Authers se intreaba daca BIITS n-ar putea fi la originea unei noi crize mondiale: "Alan Ruskin de la Deutsche Bank atrage atentia ca aceste tari reprezinta 7% din PIB-ul mondial. Tailanda a declansat o criza mondiala in 1997, pe cand ea nu reprezenta decat 0,5% din PIB-ul mondial. Dar o privire asupra acelora care ar suferi cel mai mult de pe urma unei incetiniri serioase in randul celor cinci tari BIITS dezvaluie o imagine plina de contraste. Astfel, mai multe tari latino-americane sunt expuse intr-o masura importanta in raport cu Brazilia, iar statele din Golf sunt expuse in raport cu India si Turcia. Cu toate acestea, atata vreme cat speculatiile nu vor deveni cu adevarat irationale, nu exista motive de a intrevedea o contagiune la scara mondiala".