Mediul de afaceri a emis un comunicat de presa la inceputul acestei saptamani prin care inainteaza guvernantilor o serie de solicitari. Prima dintre ele este aceea a prioritizarii de urgenta a investitiilor in infrastructura de transport, educatie, sanatate si digitalizarea administratiei publice. A doua solicitare este aceea de a elimina pensiile speciale, de a creste varsta de pensionare in cazul meseriilor ocupationale si de a intari sistemul de pensii contributive. In cele din urma, cea de-a treia solicitare pe care o intainteaza mediul de afaceri este aceea de a fi luate urgent masuri pentru a fi stopata emigratia.
Acelasi comunicat de presa arata ca mediul de afaceri considera ca rectificarea bugetara din aceasta luna “duce economia si societatea romaneasca pe ultima faza a paradigmei de crestere bazata pe consumul produselor provenite din alte state, dar pe care le platim cu bani imprumutati”. De asemenea, mediul de afaceri solicita guvernantilor sa “cheltuiasca cu cap” banii pe care ii colecteaza de la oameni si de la companiile care aduc plus valoare societatii romanesti.
In acelasi timp, reprezentantii mediului de afaceri amintesc de faptul ca angajatii isi doresc ca banii pe care ii platesc la stat sub forma de taxe si impozite, sa fie folositi transparent si responsabil de cei de la putere. In acest fel, atat comunitatile locale, cat si Romania la nivel general, vor avea de castigat pe termen lung.
Mediul de afaceri trage un semnal de alarma si asupra digitalizarii si modernizarii administratiei publice. Printr-o administratie publica invechita si nemodernizata se asigura un mediu perfect pentru coruptie si pentru subordonarea cetatenilor fata de autoritatea administrativa. Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca motivul lipsei de fonduri nu poate fi unul plauzibil pentru amanarea digitalizarii administratiei publice.
Asa cum spuneam si mai devreme, migratia reprezinta o tema extrem de importanta pentru mediul de afaceri din tara noastra. Astfel, prin intermediul acestui comunicat de presa, este tras un semnal de alarma si in acest caz, acuzandu-i pe guvernanti ca nu fac nimic pentru a ii aduce acasa pe romanii plecati in strainatate. Gasirea unor oameni competenti a devenit din ce in ce mai grea in ultimii ani, oamenii cu potential fiind atrasi in cea mai mare parte de corporatiile din afara granitelor.
In cele din urma, mediul de afaceri sustine faptul ca investitiile ocolesc tara noastra din cauza infrastructurii precare pe care o avem. In acest sens, reprezentantii mediului de afaceri dau ca exemplu alte tari vecine Romaniei, cu un potential mai mic decat tara noastra, care reusesc sa atraga investitii importante. Spre exemplu, ultima forma a rectificarii bugetare certifica scaderea fondurilor alocate infrastructurii de transport cu nu mai putin de 41.5 milioane de euro.
Ultimele NOUTATI
Vesti fabuloase la inceput de an, pentru romanii care traiesc si muncesc in strainatate. Ce se intampla cu preturile in Italia, Germania, Spania sau Franta?
Poate ajunge Bitcoin sa valoreze 200 k sau chiar 300 k de dolari in 2025? Analistii merg mai departe: va inlocui aurul fizic!
Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!
Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!
De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212