Pentru ecologisti si pentru urbanisti lemnul s-ar putea sa devina in secolulXXI , materialul rege . Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera depinde mult de folosirea lemnului in constructii. Placarea caselor cu lemn si chiar placarea strazilor cu acest nobil material, cum a declarat deja ca ar vrea sa procedeze actuala primarita a Parisului, sunt deja la ordinea zilei.
Parca ar copia , zic eu, ideea Podului Mogosoaia , numele vechi al Caii Victoriei din Bucuresti : era o zona de lemn placat pe drum care ducea de la Cheiul Dambovitei la Castelul Mogosoaia . Sau, traditia nordicilor de a-si placa casele cu lemn, o traditie de sute de ani. “Nimic nou sub soare” , cum spun niponii.
Ei bine, unii depasesc ideile de mai sus – excelente - si propun solutii cu adevarat revolutionare
Ceea ce face start-up-ul francez Woodoo in aceasta materie chiar merita interesul si pentru tinerii nostri inteligenti si creativi . Pentru ei am rasfoit materialul “ SMART CITY - WOODOO-Faire du bois le matériau roi”, 31.08.2017, Huffington Post, ed.fr.
“ Vrem sa facem din lemn cel mai performant material al secolului XXI”, a declarat Timothee Boitouzet ( educat la Harvard si MIT), fondatorul lui Woodoo. Lemnul conceput de el si echipa lui de profesionisti nu putrezeste , este rigid si translucid , perfect adaptabil pentru constructii si design . Un astfel de material ar fi fundamentul unui oras “cu carbon scazut” adica cu o amprenta de mediu redusa.
Lemnul Woodoo este de trei ori mai rigid decat lemnul de origine. Pentru a se ajunge aicii Woodoo a inventat un procedeu foarte complex : “Se extrage lignina din lemn , care este apoi valorizata pe piata chimiei verzi. Se obtine un schelet de lemn in care se injecteaza o substanta de sursa biologica, provenita din materiale naturale”, explica Timothee.
Lignina este un constituent fundamental al lemnului care impregneaza membranele celulozice ale “celulelor lignifiate”. Lignina este tesutul de sprijin si de transport al sevei brute.
In afara de faptul ca face lemnul transparent acest procedeu mai prezinta numeroase avantaje . Este mai ecologic decat alte procedee, cu o amprenta carbon de 2 ori mai mica decat procedeul de fabricare a betonului si de 130 ori mai mica decat cel al fabricarii otelului.
De asemena, procedeul Woodoo permite obtinerea unui material mult mai rezistent decat lemnul natural prin utilizarea unor esente de lemn care de obicei sunt considerate inferioare si sunt ignorate.Asa cum precizeaza Timothee , “se folosesc resurse silvice pe care nu le vrea nimeni”.
Deschid aici o paranteza. In 2009 am avut ocazia sa vad, intr-un oras de langa Bornio (Italia) o centrala Siemens care transforma biomasa -lemnul de padure- in curent electric si alimenta integral peste 2000 de locuinte individuale. Lemnul pe care il utiliza provenea dintr-o padure bolnava care trebuia , oricum, taiata, pentru a nu contamina si alte paduri de la granita cu Elvetia. Este vorba despre acea resursa silvica pe care nu o vrea nimeni, despre care vorbeste Timothee.
Wodoo a fost deja decretat inovatorul european al anului 2016 de catre MIT ceea ce a permis start-up-ului sa se inscrie la Premiul EDF Pulse (Electricite de France). In cazul in care va castiga acest premiu va primi suficiente finantari pentru a-si dezvolta afacerea.
Iata unde conduce o politica inteligenta de utizare a unei comori nationale – creativitatea tinerilor. Acesti tineri sunt o resursa pentru dezvoltarea durabila hexagonului.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212