Legea privind insolventa persoanelor fizice va intra in vigoare la 1 august 2017
legea insolventei persoane fizicelegea falimentului personaldatorii
Legea privind insolventa persoanelor fizice va intra in vigoare la 1 august 2017, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu. Precizarea vine in contextul in care Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, o hotarare privind normele de aplicare a Legii privind insolventa persoanelor fizice.
“E vorba despre stabilirea modului in care aceasta procedura de insolventa va putea fi declansata, dar si cum se va face recuperarea creantelor. (...) Incepând de la 1 septembrie 2017, aceasta procedura cu totul noua pentru societatea româneasca, de (...) intrare in insolventa a persoanelor fizice, va putea fi aplicata. Cadrul juridic este creat prin adoptarea, astazi, a acestei hotarâri cu normele de aplicare a legii”, a declarat Alina Petrescu, la Palatul Victoria, dupa sedinta de guvern.
Potrivit purtatorului de cuvânt al Guvernului, prin aceste norme se stabilesc criteriile care sunt necesare pentru declansarea acestei proceduri si pentru stabilirea modului in care se recupereaza datoriile.
“Cum se stabileste acest nivel de trai rezonabil? E vorba de o comisie de insolventa care va lua in calcul câteva criterii care sunt evidentiate si detaliate in aceste norme metodologice. Va dau doar câteva exemple: valoarea cosului minim lunar de consum, valoarea minima a cheltuielilor profesionale si/ sau de scolarizare, pretul utilitatilor, al alimentelor si produselor de baza, componenta si structura familiei debitorilor, existenta sau inexistenta unor situatii speciale de sanatate, care tin de integritate fizica, existenta unor eventuale handicapuri fizice sau de alta natura, cheltuieli minime determinate de cresterea, ingrijirea si educarea copilului aflat in intretinerea debitorului’, a mai afirmat Alina Petrescu.
Legea falimentului personal a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis in 18 iunie, dupa ce fusese adoptat de deputati, prin vot final, in 20 mai, cu 309 de voturi "pentru", 0 "impotriva" si 3 "abtineri". In decembrie 2014, proiectul legii a trecut tacit de Senat, iar Guvernul il avizase cu doua luni inainte, in octombrie.
Deputatul Ana Birchall, initiatoarea proiectului, spunea, la momentul adoptarii in Camera Deputatilor a legii, ca noile dispozitii sunt echilibrate, intrucat nu favorizeaza nici debitorul, nici creditorul, ci ofera un sprijin real tuturor romanilor de buna-credinta care s-au indatorat si care nu din vina lor au ajuns intr-un necaz financiar.
"Legea insolventei persoanelor fizice care a fost votata astazi (n.r. miercuri) in Camera Deputatilor protejeaza romanii, debitori de buna-credinta, sufocati de datorii, care astfel nu vor mai sta cu frica in san ca vor fi executati silit sau ca vor ramane pe drumuri, pierzandu-si bunurile”, a declarat deputatul intr-un comunicat.