Legea privind defrisarile ilegale, promulgata de Klaus Iohannis. Vezi noile masuri impotriva taierii padurilor
taieri ilegalesanctiunicontraventiipaduri. materiale lemnoase
Legea prin care se modifica sanctiunile si contraventiile silvice privind taierile ilegale de paduri a fost promulgata, luni, de presedintele Klaus Iohannis. Modificarea si completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice prevede ca reprezinta contraventie silvica si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei pana la 20.000 lei administratorul/prestatorul de servicii silvice care incheie contracte de administrare/servicii silvice cu persoanele care dobandesc exclusiv dreptul de proprietate asupra masei lemnoase, fara a fi proprietare ale terenului pe care este amplasata aceasta. Contractele sunt nule de drept.
Potrivit noului text de lege, contraventie silvica se considera si "recoltarea prin lucrari de conservare la nivelul de subunitate de gospodarire a unui volum mai mare decat volumul prevazut pentru lucrari de conservare pe perioada de aplicare a amenajamentului silvic, fara existenta unei aprobari legale in acest sens, si se sanctioneaza dupa cum urmeaza: cu avertisment, daca depasirea reprezinta pana la 3% din volumul prevazut si cu amenda de la 5.000 lei pana la 10.000 lei, daca depasirea reprezinta 3,1% - 10% din volumul prevazut".
Va fi sanctionata cu amaneda de la 1.000 lei pana la 2.000 lei si trecerea animalelor domestice insotite sau neinsotite prin fondul forestier, fara aprobare legala. Sanctiunea se aplica insotitorului turmei, daca animalele sunt insotite, sau proprietarului, daca animalele sunt neinsotite.
Potrivit noilor reglementari, constituie contraventii silvice si se sanctioneaza cu amenda de la 6.000 lei pana la 15.000 lei si confiscarea materialelor lemnoase in cauza: expedierea, transportul, primirea, depozitarea materialelor lemnoase fara avize de insotire a materialelor lemnoase sau cu avize de insotire din care nu rezulta provenienta legala, asa cum sunt prevazute de normele referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund, cu exceptia situatiilor prevazute de aceste norme.
Sumele incasate din plata amenzilor la contraventiile silvice se distribuie dupa cum urmeaza: 20% se varsa in contul persoanei juridice in structura careia isi desfasoara activitatea agentul constatator care a aplicat amenda, iar 80% se varsa la bugetul de stat, in cazul contraventiilor savarsite de catre operatorii economici sau, dupa caz, la bugetul local pentru contraventiile savarsite de catre persoanele fizice, se mai stipuleaza in noul act normativ.
Modificarea Legii nr. 171/2010 mai prevede ca ocolul silvic care asigura custodia materialelor lemnoase confiscate, precum si a celor abandonate, este obligat sa doneze volumul confiscat catre institutiile publice si de pe raza unitatii administrativ - teritoriale unde s-a realizat custodia. Donatia materialelor lemnoase confiscate si a celor abandonate, catre institutiile publice prevazute la alin. (1) se face in urmatoarea ordine: gradinite, crese si case de copii, scoli si licee, case si azile de batrani, primarii, unitati militare.