Laboratoarele Disney imprima ursuleti de plus in 3D
imprimante 3dtehnologiematerialedisney research
Cercetatorii din laboratoarele Disney Research extind limitele imprimarii 3D utilizand lana pentru a produce obiecte. Aceiasi cercetatori propun de asemenea, tot prin printare 3D, fabricarea de difuzoare sub orice forma imaginata de utilizator.
Disney nu renunta la domeniul sau specific: lumea copilariei. Iar cercetatorii de la divizia Disney Research reusesc sa puna toate tehnologiile noi in serviciul universului sau traditional. Doua exemple, prezentate recent la Conferinta aspra factorului uman in sistemele digitale, CHI 2014, de la Toronto (Canada), evidentiaza posibilitati inca neexploatate ale imprimarii 3D.
Poti printa un ursulet in 3D? Fara probleme, daca-i vorba de plastic sau de metal… Cat ii priveste pe inginerii de la Disney, ei au reusit sa combine avantajul major al printarii 3D - fabricarea unui obiect pornind de la un model digital - cu un material mai traditional si mai moale: lana.
Ei au conceput un fel de hibrid intre o imprimanta 3D si o masina de cusut. Acesta produce strat cu strat, dupa principiul imprimantelor 3D, obiecte care au particularitatea de a fi pufoase la pipait. In multe imprimante 3D, capul de imprimare depune un strat subtire de plastic topit, pentru a forma putin cate putin obiectul de fabricat. Capul imprimantei pentru ursuleti face la fel, dar cu un fir de lana. Fiecare strat format este legat de cel precedent cu ajutorul unui ac care il strapunge, antrenand fibrele si intretesand cele doua straturi.
Imprimanta functioneaza bine cu lana naturala sau cu melana, mai putin bine cu bumbac si deloc cu fibre sintetice, au constatat cercetatorii de la Disney: doar microstructura lanii naturale da o tesatura buna, cu o legatura destul de solida intre straturi. Evident, procedeul nu permite realizarea oricarei forme, dar este totusi posibila crearea unor obiecte cu "buzunare" goale, care pot fi folosite, de exemplu pentru a primi un echipament electronic.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qc-tGbMN9Ms
La CHI 2014, laboratoarele Disney au mai prezentat o metoda pentru producerea de difuzoare cu orice forma dorita de utilizator, tot cu ajutorul imprimarii 3D. De aceasta data, o imprimanta 3D clasica a fost pusa la lucru, cu care au produs elementele unui difuzor electrostatic. O tehnologie putin folosita, dar care are avantajul de a fi simpla si fara piese mobile. Difuzorul este alcatuit doar dintr-un electrod plan, o membrana conductoare si un strat de aer intre cele doua. Ideea inginerilor de la Disney a fost sa utilizeze o imprimanta 3D pentru a fabrica aceste elemente sub diverse forme, fie pentru a insera cu usurinta un difuzor intr-un obiect, fie pentru a produce un obiect care este el insusi difuzorul.
Sursa: L’Usine Nouvelle