Ionut Dumitru: Veniturile la care am ajuns la buget sunt la minim istoric
pibdeficit bugetarvenituriproiectietaxeimpozite
Romania a atins un minim istoric in ceea ce priveste colectarile la buget, iar daca proiectia Comisiei Europene se va adeveri, tara noastra va avea un deficit de 3,6%, cel mai mare din Europa, a avertizat marti, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, in cadrul cadrul conferintei "Falia dintre economia romaneasca si Romania productiva: Politicile necesare sa o acoperim".
“Deficitul bugetar in Romania a inceput sa creasca din nou dupa o perioada lunga de timp in care el scazuse. Ajunsesem la un nivel foarte scazut la nivel european. In momentul de fata, conform proiectiei Comisiei Europene, Romania va avea cel mai mare deficit din Europa. 3,6% este proiectia Comisiei Europene. Ar reprezenta cel mai mare deficit din Europa, dupa Spania si Polonia. Anvelopa bugetara este extrem de mica. Discutam de venituri din taxe si impozite colectate in 2017 conform proiectiei CE de doar 25,4% din PIB fata de o medie europeana de 40%. Despre ce tara europeana discutam noi, cand avem un gap intre noi si media europeana de 15% din PIB?”, a spus Dumitru.
Dumitru a mai subliniat faptul ca reducerea taxelor si a impozitelor a afectat 2% din PIB, mentionand totodata ca Bulgaria are un grad de colectare a darilor mult mai mare, veniturile bugetare reprezentand 30% din PIB.
“Imaginati-va ca, daca Romania ar avea venitul din Bulgaria, ar avea surplus bugetar. Veniturile la care am ajuns la buget sunt la minim istoric. Ultimii ani au consemnat o reducere masiva a veniturilor din taxe si impozite. Relaxarea fiscala ne-a costat 2% din PIB. Nu exista niciun fel de reduceri de taxe autofinantate. Este o iluzie pe care multi dintre noi o avem in cap. Nu exista asa ceva”, a mai declarat presedintele Consiliului Fiscal.
O alta institutie care avertizeaza Romania cu privire la deficitul bugetar este Fondul Monetar International. Reza Baqir, seful misiunii FMI, estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 3,7% din PIB anul acesta si avertizeaza guvernantii ca daca continua sa reduca taxele si sa creasca salariile si pensiile, conform planului de guvernare asumat inainte de alegeri, datoria publica se va adanci in urmatorii ani.