Imprimantele 3D, de folos in bucatarie
imprimante 3dgastronomienatural machinesfoodini
In viitor, imprimantele 3D vor face parte din aparatele de bucatarie si vor fi la fel de nelipsite precum a fost pana de curand cuptorul cu microunde. Acesta este pariul societatii americane Natural Machines, care a conceput un prim prototip de imprimanta 3D pentru bucatarie, numita Foodini. Dispozitivul poate oferi preparate sanatoase, elaborate cu ingrediente proaspete, pentru familiile grabite care nu mai vor sa recurga la mancaruri incalzite la microunde si care contin tot felul de aditivi nocivi pentru sanatate.
Foodini automatizeaza prepararea mancarurilor si, in curand, cu acest aparat va fi posibil sa printam ravioli proaspete fara sa fi preparat noi insine umplutura si sosul de exemplu.
Spre deosebire de alte imprimante 3D, Foodini nu utilizeaza capsule preumplute cu materialele care trebuie sa compuna produsul de imprimat, ci contine capsule goale pe care utilizatorul masinii trebuie sa le umple el insusi cu ingredientele alese. Una dintre restrictiile acestui sistem este ca ingredientele trebuie sa aiba o textura care sa permita trecerea lor prin imprimanta si prin tuburile masinii.
Pizza, paste, burgeri, biscuiti, ciocolata se numara printre numeroasele posibilitati de preparate pe care Foodini le poate realiza. I se poate cere de asemenea sa decoreze preparatele. Fabricantii studiaza in prezent posibilitatea de a produce capsule gata pregatite continand ingredientele necesare la prepararea unor retete.
Timpul de preparare a mancarurilor variaza in functie de complexitatea retetelor si de numarul de ingrediente pe care ele le integreaza (Foodini poate lucra cu 5 capsule de ingrediente simultan). Nu este nevoie de mai mult de 2 minute pentru a printa alimente plate, in schimb, o sculptura de ciocolata poate necesita 20 de minute.
Alimentele astfel gatite pot fi crude sau prefierte daca ingredientele sunt deja fierte, dar este posibila si coacerea felurilor printate.
Natural Machines s-a inscris pe platforma de crowdfunding Kickstarter pentru a atrage capitalul de 100.000 de dolarsi necesar lansarii dispozitivului Foodini. Deocamdata, compania a reusit sa adune 30.000 de dolari.
Pretul unui dispozitiv Foodini ar putea fi de circa 1.200 de dolari.
Surse: Express.be, Science et Avenir