Guvernul da asigurari ca va continua programele in derulare din zona agriculturii si dezvoltarii rurale
apiasubventii agricoleafirministerul agriculturii si dezvoltarii ruraleadrian orosirigatii
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, da asigurari cetatenilor ca toate programele aflate in derulare are sunt bugetate, care sunt aprobate prin legi si care sunt notificate la Comisia Europeana, vor fi continuate.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale spune ca programele aflate in stadiu de derulare nu vor fi intrerupte de noul Guvern, insa in situatiile in care se va observa un impact socio-economic negativ, se va interveni cu schimbari care sa imbunatateasca situatia.
"Toate programele de sprijin aflate in derulare, care sunt bugetate si care sunt aprobate prin legi si notificate la Comisie vor fi continuate.
Anul acesta ar fi al treilea an pentru fiecare dintre aceste programe, vom face o evaluare a impactului socio-economic a acestor scheme de ajutor, iar acolo unde vom constata ca impactul este negativ o sa le schimbam cu ceva mai bun.
Nu vom renunta pur si simplu la un domeniu sau la un sector de activitate care consideram ca are nevoie de ajutor si ca poate deveni competitiv. Daca programul de sustinere a cultivatorilor de tomate sau al legumicultorilor s-a considerat la un moment dat ca trebuie sustinut, ca trebuie sa fie o prioritate a Ministerului Agriculturii, vom decide exact acelasi lucru, iar daca nu sunt bune, vom veni cu ceva mai bun, dar le vom continua”, a spus Oros.
De asemenea, Oros a spus ca noua conducere a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale isi va indrepta atentia si catre irigatii si va sustine lucrarile de extindere pentru acest sistem vital pentru sectorul agricol.
"Maine, probabil, voi primi un raport de la cei de la ANIF cu stadiul executiei acestor lucrari de extindere si intretinere, situatia platilor, cati bani si cum s-au cheltuit si in timp vom avea un plan mai complex pe termen mediu si lung privind combaterea desertificarii, pentru ca nu este suficient sa pompam apa in zone aride ci sa venim cu lucrari care sa previna eroziunea solului. (…) Vor fi masuri complexe care sa insoteasca lucrarile de extindere a irigatiilor”, a adaugat Adrian Oros.
Citeste si:
BERD a imbunatatit estimarea de crestere economica a Romaniei in 2019 la 4%
Sunt bani pentru platile catre agricultori
O alta prioritate pentru Oros o reprezinta si subventiile in agricultura. Oros a spus ca a semnat deschideri bugetare de peste 2,2 miliarde de lei pentru asigurarea platilor catre fermieri si reducerea timpului de asteptare. De asemenea, el a dat asigurari ca in buget exista fondurile necesare pentru plata avansurilor aferente subventiilor pe suprafata.
"Am cerut colegilor de la APIA o situatie privind platile. M-am gandit ca probabil ma veti intreba si am venit cu copiuta. Deci banii sunt. In perioada 16 octombrie - 30 noiembrie, APIA efectueaza plati in avans, 70% pentru platile directe respectiv 85% in cazul masurilor de dezvoltare rurala, iar de la 1 decembrie vom incepe plata finala. Aseara, am semnat deschideri bugetare in suma de 2.207.228.709 de lei pentru asigurarea platilor catre fermieri si pentru a reduce timpul de asteptare", a spus Oros.
El semnaleaza, totusi, o problema in cazul AFIR, unde situatia platilor nu sta la fel de bine ca la APIA.
"Mai putin bine stam dincolo, la AFIR, unde am cerut si acolo o informare, iar aici gradul de absorbtie, contrar a ceea ce se spunea in ultima perioada de conducerea ministerului, este de doar 51,8%. Sigur, mai avem inca 4 ani, dar cifrele pe care le auzeam si eu cand nu eram aici erau de peste 70%", a explicat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Citeste si:
Cand vor fi IMPOZITATE salariile IT-istilor