EVENIMENT: Grupul EADS a decis o transformare cruciala
eadsaerospatialaparareeuropaactionariatschimbare
Adunarea generala a concernului aerospatial si de aparare european EADS s-a straduit miercuri sa-si convinga actionarii cu privire la implicatiile transformarii istorice a structurii actionariatului pe care a votat-o, promitandu-le o politica de dividende mai atractiva si asigurandu-i ca grupul va ramane protejat contra unor oferte publice de cumparare ostile.
Actionarii EADS au aprobat miercuri, in cadrul unei adunari generale extraordinare la Amsterdam, toate cele 15 rezolutii propuse, cu o larga majoritate, informeaza AFP.
Iata cele mai importante decizii: pactul de actionari se dizolva, cele trei state fondatoare - Franta, Germania si Spania - nu mai dispun de un drept de veto asupra deciziilor strategice, grupurile industriale Lagardere si Daimler se retrag din capital.
Decizia capitala pentru viitorul grupului: consiliul de administratie va putea decide fara interferente din partea statelor in legatura cu achizitii, aliante sau fuziuni", a anuntat Tom Enders, presedintele executiv al grupului, evocand esecul fuziunii EADS cu BAE Systems, atribuit de multi analisti veto-ului impus de Germania.
Un nou capitol pentru EADS
Grupul aerospatial si de aparare, care opereaza cea mai spectaculoasa transformare de la crearea sa din 2000, va avea un actionariat simplificat, Franta si Germania ramanand fiecare cu 12% din capital, Spania cu 4%, iar capitalul flotant va fi intre 50% si 72%.
EADS se debaraseaza astfel de situatia confuza a actionariatului care-i afecta functionarea si se desprinde in elementele esentiale de influentele statale, ceea ce-i permite sa-si reinventeze o strategie sprijinindu-se pe succesul Airbus.
"Este un moment crucial, un nou capitol pentru EADS, pentru ca ne pregatim sa dizolvam celebrul pact al actionarilor care i-a dat EADS o stabilitate pentru cresterea sa", a declarat pentru actionari Arnaud Lagardere, presedintele pe cale sa paraseasca consiliul de administratie.
Lagardere, care conduce consiliul doar de la sfarsitul lunii mai 2012, ii va ceda locul lui Denis Ranque, fost PDG al concernului Thales.
Lagardere si producatorul de automobile german Daimler, care reprezentau interesele Frantei si, respectiv, Germaniei in pactul care a disparut de miercuri, vor iesi din capitalul EADS in acest an.
Daimler a anuntat ca va vinde in al doilea semestru al acestui an partea restanta de 7,5% din capitalul EADS, dupa vanzarea celorlalte 7,5% in decembrie 2012.
La randul sau, Arnaud Lagardere a confirmat, intr-un interviu publicat ieri de cotidianul Les Echos, ca cedarea participatiei sale restante de 7,5% a grupului sau in capitalul EADS se va realiza pana in aceasta vara.
Spania, care isi va reduce participarea pana la circa 4%, va putea vinde pana pe 9 aprilie 1,15% din partea pe care o detine in capitalul grupului, a precizat EADS intr-un comunicat publicat inaintea adunarii generale. Statul spaniol va recupera astfel circa 400 de milioane de euro, o binevenita "gura de oxigen", in contextul crizei cu care se confrunta.
Presedintele executiv Tom Enders a asigurat actionarii ca noul EADS va fi dotat cu protectiile necesare pentru a evita sa devina o prada.
Franta si Germania vor dispune fiecare de o "societate holding de aparare" in care vor plasate interesele lor strategice specifice, mai ales in materie de armament nuclear.
Actiunile EADS au castigat 34,7% de la inceputul anului, dupa o crestere de 22% in 2012. Cursul de miercuri de la Bursa din Paris, indica o capitalizare a grupului de 32,9 miliarde de euro.